Paviljon u dvorištu stare kuće za čitanje, odmaranje i gledanje utakmica
Domaći i regionalni projekti

Dvorišni paviljon u Kelnu po projektu beogradskih arhitekata

Ova oaza za čitanje, uživanje i gledanje utakmica u dvorištu ima klupu koja omogućava sedenje i u zatvorenom i na otvorenom.

U dnu dvorišta, pod krošnjama stabala, koja su svoje mesto tu našla daleko pre kuće, podignut je dvorišni paviljon po projektu beogradskog Unknown studio.

Zona je koncipirana i osmišljena kao mesto za sedenje i uživanje, gledanje utakmica, čitanje… Za distanciranje od kuće i posla koji se nimalo suptilno uvukao u svačiji dom, te svakodnevnih obaveza koje kuća predstavlja.

“Struktura baštenskog paviljona predstavlja dislokaciju u neki drugačiji ambijent, na mesto koje još uvek nije, kao takvo, pod uticajem svakodnevice.” – kažu arhitekte.

Srodni linkovi:

Bočni ulaz u paviljon je delom zastakljen i njegov primarni cilj jeste ostvarivanje veze.

Otvaranjem paviljona on se transformiše u klupu za sedenje iz enterijera ili iz eksterijera.

Paviljon poseduje mogućnost otvaranja prema dvorištu i kući. Svojim otvaranjem on se transformiše u klupu za sedenje iz enterijera ili iz eksterijera. Na taj način, paviljon teži tome da se poistoveti sa malim komadom zelenila i obriše granicu između otvorenog i zatvorenog prostora.

Sam paviljon u svojim najširim zonama ima četiri metra, a od maksimalnog gabarita su oduzimani delovi, kako bi zadovoljili sve neophodne funkcije, bez da naruše integritet zelenih površina.

Kuća je nedavno dobila i ekstenziju u drvenoj oblozi.

Niski prozor unutar paviljona, posmatran je kao kadar za postojeće stablo koji naglašava jedinstvo korisnika s dvorištem.

Zona paviljona i intervencije je podignuta na postament, sa dva stepenika različitih materijalizacija, koji za cilj imaju separaciju zone kao zasebne celine, te je na taj način čine antipodom semoj sebi – težnja za povezivanjem i izdvajanjem u isto vreme.

Bočni ulaz u paviljon je delom zastakljen i njegov primarni cilj jeste ostvarivanje veze. Niski prozor unutar paviljona, posmatran je kao kadar za postojeće stablo, te na suptilan način naglašava taj pokušaj jedinstva korisnika s dvorištem.

 

Zaokružena celina i priča jedne kuće i dvorišta

Ova kuća u nemačkom Kelnu, kojoj paviljon pripada, dosta je stara. Tokom Drugog svetskog rata kuća je pogođena, a potom sanirana i adaptirana, a potom je nedavno dobila i ekstenziju u drvenoj oblozi.

“Ovaj paviljon predstavlja poslednju u nizu intervencija kojom se zaokružuje celina i priča jedne kuće i dvorišta. Do neke naredne rekonstrukcije i do neke naredne potrebe.” – zaključuju arhitekte.

Faktografija

  • projekat: Baštenski paviljon R CGN
  • lokacija: Keln, Nemačka
  • autor projekta: Unknown studio doo, Beograd
  • projektni tim: Jovana Miletić, Miloje Krunić
  • saradnici: Milan Grubanov
  • godina: 2020.

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Milos

    Koliko je lepo videti domace arhitekte sa pismenim projektima u inostanstvu.Bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *