Delta Real Estate
Domaći projekti

Hotel Indigo Belgrade: Atmosfera starog Dorćola prenesena u sadašnjost

Rekonstruisanoj zgradi iz 19. veka u centru Beograda potpuno je obnovljen enterijer, dok je fasadi konačno vraćen prvobitni izgled. 

Turističku ponudu starog jezgra srpske prestonice od oktobra ove godine obogatio je butik hotel Indigo Belgrade, koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Knez Mihailovoj 20 i Čika Ljubinoj ulici broj 9.

Zgrada u kojoj je smešten novootvoreni hotel deo je prostorne kulturno-istorijske celine “Knez Mihailova ulica”, koja je proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Delta Real Estate

Poslovni objekat koji se nalazi u Knez Mihailovoj ulici sagrađen je 1889. godine prema projektu arhitekte Milana Antonovića, a za potrebe engleskog osiguravajućeg društva “North British Mercantile”, da bi početkom dvadesetog veka, prema projektu arhitekte Branislava Kojića, bio dozidan novi sprat. Zgrada je imala sva obeležja akademizma, a ukrasi i detalji na fasadi bili su secesijski.

Deo objekta u Čika Ljubinoj ulici broj 9 podignut je 1912. godine, takođe prema projektu Milana Antonovića. U ovoj ulici treći i četvrti sprat su naknadno dograđeni bez težnje da se uklope sa originalnom arhitekturom.

Foto: Delta Real Estate

Svođenje elemenata na meru čoveka

Hotel Indigo Belgrade ima 46 soba i apartmana, restoran sa privatnim delom za ručavanje i sastanke, kao i prostor za rekreaciju.

Ono što organizaciju ovog hotela čini specifičnom, jeste ulaz koji se nalazi u atrijumu, dok su recepcija i restoran locirani na drugom spratu objekta, do kojih se dolazi panoramskim liftom.

Smeštajni kapaciteti zauzimaju više spratove oba objekta, dok se u prizemlju i na prvom spratu nalaze lokali.

“Bio je izazov organizovati veliki broj sadržaja i funkcionalnost ovakvog hotela u malom broju kvadrata. U javnim prostorima to je postignuto svođenjem elemenata na meru čoveka”, ističu za naš portal u kompaniji Delta Real Estate, čiji tim, na čelu sa arhitektkinjom Ivanom Letić, stoji iza ovog projekta.

Sa aspekta dizajna, autori navode da su pokušali da pripovedaju istoriju i značajne trenutke prestonog srpskog grada, kombinujući suptilne reference, originalne ideje i duhovite poteze.

Foto: Delta Real Estate

Zgradi je vraćen originalan izgled i karakter vremena u kojem je sagrađena.

S obzirom na to da je u posleratnom periodu ovaj objekat bio “osiromašen” od svojih izvornih ukrasa i stilova i nadograđen u modernističkom stilu, glavna ideja je bila revitalizovati autentičnu fasadu.

Stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda angažovani su kao projektanti na rekonstrukciji fasade, a zahvaljujući Tanji Videnović i njenom timu, pomoću fasadnih livenih plastika i fasade izvedene u dekorativnom malteru vraćen je originalan izgled i karakter vremena u kojem je zgrada sagrađena.

Foto: Delta Real Estate

Plafonski i zidni murali stvaraju „faktor iznenađenja“

“Velika nam je želja bila i da preuredimo prolaz koji povezuje Knez Mihailovu i Čika Ljubinu ulicu. Zadržali smo njegovu namenu, autentičnu kapiju i reintepretirali originalni plafon u delu prolaza kod Knez Mihailove. Osavremenili smo fasadu pasaža i pročistili je od suvišnih elemenata. Dekorativni pristup dizajnu primenili smo na podnim pločicama složenim u mozaik koje predstavljaju svojevrsni omaž originalnom izgledu, dok je prostor upotpunjen plafonskim i zidnim muralima koji kreiraju faktor iznenađenja kada se uđe u pasaž”, navode autori za Gradnja.rs.

Dodaju da su inspiraciju za dizajn enterijera pronašli u različitim epohama iz bogate istorije Beograda i njegovom širem i užem okruženju.

Foto: Delta Real Estate

Fasada pasaža je osavremenjena i pročišćena od suvišnih elemenata.

Hotel ima dva, dizajnerski diferencirana, tipa soba. Jedan tip soba inspirisan je jugoslovenskim brutalizmom i obiluje savremenim interpretacijama nameštaja i detalja koji su karakteristični za ovaj period. Prepoznatljiva “beton tehnika”, dizajnirana komoda, tipična stolica “javnih ustanova 70-tih godina”, teraco dezen u kupatilu, osveženi su savremenom intepretacijom pirotskog ćilima i živahnim dekoracijama odabranim i dizajniranim za ovu sobu. Drugi tip sobe inspirisan je art deko stilom, sa visokim plafonima, karakterističnim tapetama, i elegantnim kupatilima.

Spomenik Knezu Mihailu kao inspiracija

Već na samom ulazu, dizajn recepcije posetiocima pruža odgovor na glavno pitanje „Šta definiše Beograd?“, sa jasnom porukom da su to „Beograđani“ i da su „ljudi grad, a grad ljudi“. To se čita kroz apstraktnu interpretaciju ljudskih figura na recepciji koja je formom inspirisana spomenikom Kneza Mihaila – najznačajnijom tačkom Trga Republike, koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Osnovni koncept living rooma čini preplitanje stilova smeštenih u kontekst salonca: kombinacija podnih lampi iz 60-tih i 70-tih godina, retro komada nameštaja, srpskih ćilima, dela savremenih beogradskih umetnika koje su svoje mesto našle pored istorijskih fotografija, stvaraju karakterističnu atmosferu “starog Beograda” ali u današnjem trenutku.

Foto: Delta Real Estate

Font iz 12. veka dobio novu verziju

Liftovi za posetioce ukrašeni su slovima koja su inspirisana čuvenim fontom iz Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg dokaza srpske pismenosti iz 12. veka, a koja su dopunjena sa latiničnim slovima.

“Praktično smo stvorili novu verziju tog pisma, a naizgled nasumično napisana slova predstavljaju osmosmerku koja krije ‘Lament nad Beogradom’, poemu Miloša Crnjanskog, i time stranim gostima na još jedan način približili bogatstvo i lepotu naše istorije”, napominju autori.

Foto: Delta Real Estate

Samo za privremeno podupiranje korišćeno je oko 50 tona čelika.

Kako dodaju, izazova je prilikom realizacije projekta bilo mnogo, počev od samog obima rekonstrukcije, jer je bilo neophodno promeniti kompletnu konstrukciju i konstruktivni sistem.

Objekti koji su bili masivnog konstruktivnog sklopa, nakon rekonstrukcije prebačeni su na skeletni sistem. Srušene su i ponovo izvedene gotovo sve tavanice u objektima.

Zbog lošeg stanja i starosti konstrukcije skoro svi zidovi su zahtevali da budu prezidani, s izuzetkom uličnih fasadnih zidova koji su kompletno sanirani. Samo za privremeno podupiranje korišćeno je oko 50 tona čelika.

Budući da nije bilo dovoljno prostora, unutrašnji transport na gradilištu obavljao se bez kranova.

Foto: Delta Real Estate
Foto: Delta Real Estate
Foto: Delta Real Estate
Foto: Delta Real Estate

Pravljenje otvora na fasadi pokazalo se kao najefikasnije rešenje za potrebe betoniranja.

„Najveći izazov pri izvođenju objekta svakako je bio logistički. Objekat se nalazi između dve centralne pešačke ulice – Knez Mihailove i Čika Ljubine. Jedini prilaz gradilištu bio je preko platforme u ulici Marka Leka. Za potrebe betoniranja u različitim fazama korišćena su drugačija rešenja, a najefikasnije se pokazalo pravljenje otvora na fasadi i privremene čelične konstrukcije koja je podupirala ploču kako bi mikser mogao da uđe u sam objekat. U fazi pre toga beton se mešao na samom gradilištu“, kažu u Delta Real Estate za naš portal.

Foto: Delta Real Estate

Zbog stabilnosti konstrukcije sve tavanice su morale da budu rađene iz četiri takta.

Izazov je predstavljao i vremenski rok zbog kog je rekonstrukcija svih objekata započeta sa drugog sprata naviše i naniže paralelno. Zbog stabilnosti konstrukcije sve tavanice su morale da budu rađene iz četiri takta. Kako bi se dostigla predviđena dinamika, sve tavanice su prebačene na sistem prednaprezanja.

U okviru hotela radi “Duke”, restoran u kome gosti hotela ali i drugi posetioci mogu da uživaju u srpskom tapas konceptu uz mogućnost da probaju više specijaliteta, ističu u kompaniji Delta Real Estate.

Foto: Delta Real Estate

Faktografija:

 • naziv objekta: Hotel Indigo Belgrade
 • mesto: Čika Ljubina 9/ Knez Mihailova 20, Beograd
 • investitor: Delta Real Estate d.o.o.
 • autor rekonstrukcije i enterijera: Delta Real Estate tim – Ivana Letić, dipl. inž. arh;  saradnici: Dina Stefanović, m. arh. i Darija Raščanin, m. arh.
 • godina završetka radova: 2021. godina
 • površina: Hotel: 4.000 m² Retail: 3.500 m²
 • spratnost: Knez Mihailova P0+P+3; Čika Ljubina P0+P+4+Pk

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

 1. miki

  svaka čast kolege na rudarskom poslu! jako interesantan enterijer, sve pohvale za murale!

 2. arhitekta

  čudno da Delta, za ovako važan projekat, pošalje ovako loše fotografije 🤔

  ovo kao da je neko fotografisao telefonom, u prolazu…

 3. Mare

  Divno! Sve pohvale za ovaj eklektican dizajn!

Оставите одговор

Obavezna polja *