Renovirani trg u kiparskoj prestonici; Foto: Laurian Ghinitoiu
Svetski projekti

Ovako izgleda trg u Nikoziji po zamisli Zaha Hadid Architects

Projektom je izveden niz zakrivljenih betonskih mostova i pristupnih staza koji pomažu u premošćavanju oblasti koja je do sada bila prilično nepristupačna.

Trg Eleftheria u Nikoziji, na Kipru,  izgrađen je u okviru istorijskih Venecijanskih zidina, kojima se označava granica između istorijskog dela grada i novih četvrti, a prostorno je organizovan na više nivoa.

Zaha Hadid Architects su projektom uspeli da ovu do sada nepristupačnu gradsku zonu pretvore u prijatno šetalište sa nizom drvoreda, popločanih segmenata, zelenih površina i vodenih elemenata.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nepristupačna gradska zona pretvorena u prijatno šetalište; Foto: Laurian Ghinitoiu

Nepokolebljivi optimizam za budućnost

Ambicija arhitekata je bila da park zapravo bude prva faza u stvaranju „zelenog pojasa“ oko perimetra starog grada, a kako istorijske zidine razdvajaju grčku stranu Kipra od turske, iz ZHA veruju da bi projekat mogao postati deo ponovnog ujedinjenja grada, piše Dezeen.

„Transformacija trga Eleftheria koju su sproveli ZHA spaja bogatu istoriju Nikozije sa nepokolebljivim optimizmom za budućnost“, rekli su iz Zaha Hadid Architects.

Projektom je izveden niz zakrivljenih betonskih mostova i pristupnih staza; Foto: Laurian Ghinitoiu

Na trgu su primenjeni su različiti tipovi granitnog popločavanja, kao i oblikovno različiti elementi za sedenje.

Projektom je izveden niz zakrivljenih betonskih mostova i pristupnih staza koji pomažu u premošćavanju ove oblasti koja je do sada bila prilično nepristupačna zbog svoje konfiguracije.

Nepravilne geometrijske forme pomažu da se definiše karakter različitih prostora, istovremeno stvarajući dinamiku između aktivnosti koje se odvijaju u nižim i višim delovima lokacije.

Primenjeni su različiti tipovi granitnog popločavanja, kao i oblikovno različiti elementi za sedenje.

„Transformisana u urbani park, fluidna geometrija ovog prostora stvorena je kroz proces triangulacije nepravilnih oblika drevnih utvrđenja kako bi se uspostavile tačke koje definišu sedenje, cvetne žardinjere ili vodene elemente unutar novog parka“, rekli su iz ZHA.

Nepravilne geometrijske forme pomažu da se definiše karakter različitih prostora; Foto: Laurian Ghinitoiu

Prirodna ravnoteža nivoa podzemnih voda

Kako arhitekte objašnjavaju, granitno popločanje je tu u skladu sa istorijom, ali i sa mislima na održivost u budućnosti, dok su otvoreni spojevi između ploča ostavljeni kako bi se stvorio pasivni sistem kišnice koji omogućava novom drveću da prirodno uravnoteži nivoe podzemnih voda i eliminiše eroziju temelja srednjevekovnih zidina.

Na tgru se nalaze i dva kafića, a u okviru lokacije je organizovan i podzemni parking kako bi se što više prostora ostavilo za kretanje pešaka.

Ovaj sada najveći trg u gradu će se koristiti kao prostor za održavanje raznih festivala i drugih javnih događaja.

Grafički prilog

Prostorni plan

Foto-galerija

Renovirani trg u kiparskoj prestonici; Foto: Laurian Ghinitoiu
Renovirani trg u kiparskoj prestonici; Foto: Laurian Ghinitoiu

Fotografije: Laurian Ghinitoiu

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *