Novo globalno sedište kineske kompanije smešteno je u dve identične kule.; foto: Liang Xue
Svetski projekti

Infinitus Plaza: Novi podvig biroa Zaha Hadid Architects

Paneli u obliku dijamanta na ovom objektu u Kini smanjili su troškove izgradnje za 30 posto u poređenju sa zakrivljenim panelima.

Pre tačno dve nedelje, 9. novembra, kompanija Infinitus China je u gradu Guangdžouu otvorila Infinitus Plazu – novo globalno sedište kineskog proizvođača zdravstvenih proizvoda na bazi bilja, smešteno u dve identične kule.

Projekat je izgrađen na mestu nekadašnjeg aerodroma Baijun, a novi kompleks od 186.000 kvadratnih metara uzdiže se na osam spratova i uključuje radne prostorije, istraživački centar, laboratorije za procenu bezbednosti, kao i edukativni centar u kome će se održavati konferencije i izložbe, piše The Architect’s Newspaper.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Fasada u boji bakra sa dijamantskim uzorkom; foto: Liang Xue

Paneli u obliku dijamanta smanjili su troškove izgradnje za 30 posto u poređenju sa zakrivljenim panelima.

Projekat, koji je dizajnirao biro Zaha Hadid Architects (ZHA), podseća na oblik simbola beskonačnosti, podstičući osećaj povezanosti u unutrašnjim prostorima i stvarajući niz dvorišta i zajedničkih unutrašnjih/spoljašnjih prostora na nivou tla.

Klijenti su tražili da fasada doprinese ideji vizuelne povezanosti i fluidnosti duž celog projekta, istovremeno omogućavajući privatnost sa spoljne strane.

U saradnji sa stručnjacima za fasade iz Buro Happold, arhitekte iz ZHA radili su na kalibraciji sistema perforiranih, dvostruko posrebrnih Low-E IGU aluminijumskih panela za oblaganje ovog jedinstvenog vijugavog objekta.

Tim se odlučio za panele u obliku dijamanta na dvostruko zakrivljenoj površini, koji su za 30 procenata smanjili troškove izgradnje u poređenju sa zakrivljenim panelima.

Impresivna fasadna opna; Foto: Liang Xue

Sistem konektora od nerđajućeg čelika podržava spoljne panele kako bi zaštitio projekat od opterećenja vetrom.

Da bi se odredila optimalna veličina i obrazac perforacija panela, sprovedena je godišnja analiza sunčevog zračenja kako bi se optimizovalo smanjenje sunčeve toplote.

Ove mere, zajedno sa dvostruko izolovanim Low-E zastakljivanjem fasade, obezbeđuju efikasno i održivo senčenje i toplotnu izolaciju koja emituje prirodnu svetlost u celoj zgradi.

Pored toga, izvršena su brojna akustička ispitivanja kako bi se eliminisala svaka potencijalna buka koju stvara vetar koji duva kroz rešetkasti nosač.

Sistem konektora od nerđajućeg čelika u obliku slova X nosi spoljne panele i štiti ih od opterećenja vetrom, istovremeno stvarajući jedinstvene spoljašnje prolaze oko svakog tornja.

Unakrsni spojevi od nerđajućeg čelika pričvršćeni su za fasadu; foto: Liang Xue

Radno okruženje visokih performansi

Složene konture novog sedišta Infinitusa u Kini bile su jedinstven izazov za projektovanje fasade, a sve je dodatno zakomplikovala ambicija da kompleks dobije LEED Gold sertifikat, odnosno njemu ekvivalentne tri zvezdice kineskog Programa zelene gradnje.

Kroz inovativan dizajn, analitičke alate i građevinske tehnologije, tim je postigao upečatljiv rezultat – radno okruženje visokih performansi u novom centralnom poslovnom kvartu Baijun u Guangdžouu.

Enterijer Infinitus Plaze; Foto: Liang Xue

Grafičke podloge:

Osnova
Osnova
Detalj fasade
Detalj fasade

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *