Foto: Johan Dehlin
Svetski projekti

Smaknutom opekom na fasadi nova kuća dobila je tradicionalni izgled

Na koji način se uklopiti u okruženje i u lokalno arhitektonsko nasleđe, a da se ne dobije kič? Ova kombinacija savremenog i tradicionalnog je možda prava mera.

Objekat nazvan Ditton Hill House, koji se nalazi u Londonu, izvedena je tako da kombinuje industrijsku estetiku, ali da istovremeno bude u skladu sa svojim okruženjem koje pretežno čine kuće takozvane tjudorske arhitekture. Ovaj zadatak pripao je arhitektonskom birou Surman Weston, koji je kreirao prijatan dom neobičnog ambijenta.

Deluje kao klasična kuća na dve vode, ali ona to zapravo nije; Foto: Johan Dehlin

Bazirali smo se na spajanju tipičnog prigradskog jezika s modernim industrijskim materijalima.

„Klijent je želeo kuću otvorenog plana u industrijskom stilu, te je naš inicijalni koncept bio zasnovan na toj temi ali je kuća i dalje u kontekstu svog prigradskog okruženja. Okolina je zapravo preplavljena kućama koje imitiraju tjudorski stil, te smo se bazirali na spajanju ovog tipičnog prigradskog jezika s modernim industrijskim materijalima.“, istakao je za Dezeen Tom Surman, suosnivač firme Surman Weston.

Čelična konstrukcija

Čelična konstrukcija kuće, u zoni prednje i zadnje fasade je izvedena kosim A ramovima, kako bi se reflektovala okolna arhitektura. Unutrašnjost ramova ispunjena je ciglama koje su u završnoj obradi u beloj boji.

„Egzoskeletni čelični okvir deluje strukturalno i spolja nam je omogućio da integrišemo lokalni tradicionalni jezik na savremeni način, a istovremeno nam je u unutrašnjosti omogućio prostor bez stubova.“, dodao je Tom Surman.

Čipka na fasadi je detalj koji učinio da se kuća lakše uklopi u komšiluk; Foto: Johan Dehlin

Smicanjem cigli u zoni sprata napravljeni su otvori i interesantna čipka na fasadi.

Dok je ulična fasada potpuno zatvorena i jedini transparentni element je šarmantni prozor sa pregradama, fasada usmerena na unutrašnju baštu je znatno razigranija. Smicanjem cigli u zoni sprata napravljeni su otvori i interesantna čipka kojim je napravljen razigran izgled kuće.

Čelična konstrukcija omogućila je velike raspone; Foto: Johan Dehlin

Velike površine pod staklom

U zoni prizemlja, čelična konstrukcija omogućila je da velika površina fasade bude zastakljena, te su dnevni boravak i trpezarija potpuno usmereni na vrt.

Enterijer zvani želja; Foto: Johan Dehlin

Još jedan element koji daje modernu interpretaciju drvenih izloženih greda tjudorskih kuća jeste vidna krovna konstrukcija u enterijeru.

Betonsko stepenište je čista industrija; Foto: Johan Dehlin

Krovna konstrukcija je ostavljena vidna u enterijeru što je jedna veza sa tjudorskom arhitekturom.

Čvorište organizacije prostora je oko hodnika duple spratne visine, koji ima ulogu isticanja industrijske estetike. Ovaj prostor nepravilne forme u osnovi povezuje u zoni prizemlja prostrani dnevni boravak, kuhinju i radnu sobu.

Da belo, ponovo bude belo; Foto: Johan Dehlin

Betonsko stepenište

Betonsko stepenište, postavljeno pod uglom od 45 stepeni u odnosu na druge prostorije, prati liniju hodnika i vodi do sprata na kom su smeštene dve spavaće sobe sa kupatilima, kao i dva garderobera.

Vidna krovna konstrukcija; Foto: Johan Dehlin

Fuzija elemenata

Iako se možda na prvi pogled u estetici kuće ne uočava preobražaj tjudorske kuće, iz Surman Weston se nadaju da se kroz posmatranje detalja može uočiti jasna veza.

„Naša namera nije bila da se rugamo imitacijama tjudorskih kuća, već da nam one posluže kao inspiracija. Iako u blizini ima dosta ružnih imitacija kuća tjudorske arhitekture, ima i nekoliko dobrih primera.“, istakao je Tom Surman.

Kombinacija želje klijenta ka industrijskoj estetici u tipičnom prigradskom ambijentu, dovela je do fuzije elemenata u ovoj čudnoj ali zanimljivoj kući.

Ocena za završne radove od 1 do 10? Foto: Johan Dehlin

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *