Novo sedište Narodne banke Kuvajta; Foto: Nigel Young.
Svetski projekti

Fosterov zaobljeni neboder druga je najviša zgrada u Kuvajtu

Struktura visoka 300 metara umotana je u betonska „peraja“ koja se protežu celom visinom tornja kako bi obezbedila zasenčenje za 63 sprata poslovnog prostora.

Projektovan od strane britanske firme Foster + Partners, ovaj zaobljeni neboder koji kulminira šiljatim vrhom uključuje održiv, funkcionalan i kultni dizajn koji označava jedinstveno prisustvo i identitet Narodne banke Kuvajta.

Toranj u kuvajtskoj prestonici tako je postao druga najviša zgrada u ovoj zemlji, a zvanično je proglašen za supervisoki neboder imajući u vidu da je visina objekta dostiže 300 metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Novi objekat visok je 300 metara i druga je najviša zgrada u Kuvajtu; Foto: Nigel Young

Prepoznatljiv orijentir na horizontu

„Novo sedište Nacionalne banke Kuvajta predstavlja spajanje inovativne ekološke strategije i raznolikog programa u prepoznatljiv orijentir koji se ističe na horizontu grada Kuvajta“, rekao je za Dezeen predsedavajući u Foster + Partners Stefan Beling.

Novi objekat se približio najvišoj zgradi u državi, tornju Al Hamra visokom 412 metara, koji je dizajnirala arhitektonska firma Skidmore, Owings & Merrill (SOM) i nalazi se u gradskoj finansijskoj četvrti Šark.

Zgrada je umotana u betonska „peraja“ koja se protežu celom visinom tornja kako bi obezbedila zasenčenje za 63 sprata poslovnog prostora.

Forma tornja koju su razvili Foster + Partners bila je vođena potrebama banke; Foto: Nigel Young

Podne ploče su u obliku štita i nose kancelarije otvorenog plana.

Kako bi se obezbedio adekvatan kancelarijski prostor za sve zaposlene, podne ploče su u obliku štita i nose kancelarije otvorenog plana, dok je jezgro lifta smešteno sa jedne strane, a sobe za sastanke raspoređene duž zakrivljene fasade.

Zaposleni u novi objekat ulaze kroz 18 metara visok hol u prizemlju, dok su kancelarijski spratovi mestimično razbijeni „nebeskim predvorjima“, kao i restoranom duple spratne visine na 18. i teretanom na 19. spratu.

Plesna sala i auditorijum smešteni su na 38. spratu, dok je konferencijska sala trospratne visine na 48.spratu.

Konferencijska sala trospratne visine smeštena je na 48. spratu; Foto: Nigel Young

Nameštaj i osvetljenje po meri

Na vrhu zgrade, unutar šiljatog vrha strukture, nalazi se predsednički klub koji je osvetljen preko velikog zakrivljenog krovnog prozora.

„Forma koju smo razvili za toranj vođena je potrebama banke, a unutrašnji prostorni aranžman je prilagođen njenim organizacionim zahtevima, istovremeno pružajući fleksibilnost za buduće promene i razvoj. Istovremeno, stvorili smo prilagođeno radno okruženje u kojem svako ima svoj jedinstveni prostor“ – rekao je stariji partner u Foster + Partners Nikolaj Malš.

Britanska arhitektonska firma dizajnirala je i nameštaj i osvetljenje po meri za neboder, uključujući i rasvetu od duvanog stakla i sto u prostoriji za sastanke koji je dugačak čak 13 metara.

Predsednički klub osvetljen je preko velikog zakrivljenog krovnog prozora; Foto: Nigel Young

Grafički prilozi

Foto-galerija

Novo sedište Narodne banke Kuvajta; Foto: Nigel Young.
Novo sedište Narodne banke Kuvajta; Foto: Nigel Young.

Fotografije: Nigel Young

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *