Buduće sedište kompanije JPMorgan Chase; Rendering: DBOX/Foster + Partners
Svetski projekti

Foster predstavio plan za najviši „potpuno električni soliter“ u Njujorku

Zgrada će se u potpunosti napajati obnovljivom energijom, a za njenu izgradnju iskoristiće se 97% građevinskog materijala nastalog rušenjem postojećeg objekta. 

Foster+Partners su predstavili rendere za novo globalno sedište finansijske grupe JPMorgan Chase, koje će biti smešteno na Menhetnu i to na mestu Union Carbide Building koju su dizajnirali SOM, a čije rušenje je bilo predviđeno za period između 2019. i 2022. godine.

Projekat je obelodanjen samo nekoliko meseci nakon što je u Njujorku usvojen zakon kojim se od sledeće godine ograničava upotreba fosilnih goriva u svim novim stambenim i poslovnim zgradama, te iz firme Normana Fostera najavljuju da će njihov toranj biti najveći potpuno električni (all-electric) objekat u gradu.

Neboder, koji će se nalaziti na adresi 270 Park Avenue, imaće net-zero emisiju i u potpunosti će se napajati obnovljivom energijom iz hidroelektrane u državi Njujork, a sa svojih 60 spratova dostizaće visinu od 423 metra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kula će biti visoka 423 metra; Rendering: DBOX/Foster + Partners

Špil karata koji se sužava

Dizajnom je prikazano planiranje strukture tornja kroz sistem pravolinijskih oblika postavljenih međusobno poput stepenastog špila karata koji se sužava kako objekat postaje viši.

Staklene fasade će biti vezane metalnim elementima duž ivica, a širina pravolinijskih volumena će biti ispresecana rešetkama u obliku dijamanata.

„Podižući zgradu na oko 24 metra od nivoa tla omogućili smo proširenje vidika od ulaza u Park Avenue do Madison Avenue“, rekli su za Dezeen iz Foster+Partners.

Širina pravolinijskih volumena će biti ispresecana rešetkama u obliku dijamanata; Rendering: DBOX/Foster + Partners

Na projektu će se ponovo koristiti ili preraditi 97% građevinskog materijala nastalog rušenjem.

Predviđeno je da se u unutrašnjosti organizuje 232.257 kvadrata radnog prostora koji će predstavljati, kako arhitekte navode, „fleksibilne prostore za saradnju koji se mogu prilagoditi budućnosti poslovanja“.

Dodaju da će novoprojektovani objekat imati 25% više prostora po osobi od zgrade Union Carbide, te da se predviđa da će moći da primi oko 14.000 zaposlenih.

Zanimljivo je da su arhitekte istakle da će se na projektu ponovo koristiti ili preraditi 97% građevinskog materijala nastalog rušenjem. Iz studija su takođe naveli da je dizajnom predviđeno organizovanje 50% više zajedničkih prostora, zahvaljujući korišćenjem fleksibilnih osnova bez stubova.

Dizajnom predviđeno organizovanje 50% više zajedničkih prostora; Rendering: DBOX/Foster + Partners

Cirkadijalno osvetljenje za zdravije okruženje

Toranj je deo njujorškog plana za novo zoniranje središnjeg dela Menhetna i predviđeno je da u njemu bude priključeno 50.000 povezanih uređaja, što ga čini „podacima najpovezanijom visokogradnjom u Njujorku“.

Iz studija su takođe istakli da će novi dizajn doneti za 30% više dnevne svetlosti u objekat nego što to ima „tipična poslovna zgrada“, kao i da će koristiti cirkadijalno osvetljenje kako bi se minimalizovali efekti električnog osvetljenja i podržalo zdravije unutrašnje okruženje.

Novi dizajn doneti za 30% više dnevne svetlosti u objekat; Rendering: DBOX/Foster + Partners

Foto-galerija

Buduće sedište kompanije JPMorgan Chase; Rendering: DBOX/Foster + Partners
Buduće sedište kompanije JPMorgan Chase; Rendering: DBOX/Foster + Partners
Buduće sedište kompanije JPMorgan Chase; Rendering: DBOX/Foster + Partners
Buduće sedište kompanije JPMorgan Chase; Rendering: DBOX/Foster + Partners

Rendering: DBOX/Foster + Partners

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *