Kompleks Rocket & Tigerli će sadržati stambene jedinice, kao i studentski smeštaj; Render: Schmidt Hammer Lassen
Svetski projekti

Ovako će izgledati najviša drvena kula na svetu

Ravno sto metara visoka konstrukcija od masivnog drveta imaće fasadu obloženu crvenim i žutim opekama od terakote i obogaćenu zelenim detaljima.

Danski arhitektonski studio Schmidt Hammer Lassen predstavio je projekat stambenog bloka koji će biti izveden od drvenih konstruktivnih elemenata, a fasada će mu biti obložena terakotom.

Objekat pod nazivom Rocket & Tigerli gradiće se na mestu nekadašnje industrijske četvrti Lokštadt u švajcarskom gradu Vinterturu, nedaleko od Ciriha.

Sastojaće se od četiri volumena različite visine, od kojih će najviši dostizati 100 metara, što će objekat učiniti najvišom zgradom na svetu sa drvenom nosivom konstrukcijom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Kompleks će se graditi na prostoru nekadašnje fabrike vozova; Render: Schmidt Hammer Lassen

Obaranje rekorda 2026. godine

Kada bude izgrađena, što je prema planu u 2026. godini, ova švajcarska stambena zgrada trebalo bi da nadmaši sadašnju najvišu drvenu stambenu kulu – Mjestarnet u Norveškoj, koja je visoka 85,4 metra, piše Dezeen.

Arhitekti iz Schmidt Hammer Lassen su objekat dizajnirali zajedno sa lokalnim arhitektonskim studijom Cometti Truffer Hodel, dok su na konstruktivnom jezgru od masivnog drveta i projektu sistema nosivosti sarađivali sa građevinskom kompanijom Implenia i Univerzitetom ETH iz Ciriha.

Zeleni trg centralni je javni prostor celog kompleksa; Render: Schmidt Hammer Lassen

U zoni prizemlja svi prostori će biti povezani zelenim javnim trgom kao i pešačkim stazama.

Rocket & Tigerli će sadržati stambene jedinice, kao i studentski smeštaj, a planirani su i restoran, maloprodajni prostori, bar i hotel. U zoni prizemlja svi ovi prostori će biti povezani zelenim javnim trgom kao i pešačkim stazama.

Prema predstavljenom projektu, svaki od četiri bloka će imati sopstveni vizuelni identitet, kako bi se stanarima pomoglo da stvore osećaj pripadnosti mestu i komšiluku.

Sva četiri objekta povezana su i pešačkim stazama; Render: Schmidt Hammer Lassen

Opeka od terakote i zeleni detalji

Na prikazanim renderima može se videti da je planirano da se fasada obloži crvenim i žutim opekama od terakote sa zelenim detaljima, čime će odražavati i oponašati crvene krovove i žutu ciglu okolnih objekata.

„Zgrada preuzima boje, materijale i teksture koje se nalaze u Lokštadtu“, rekao je Kristijan Almark iz Schmidt Hammer Lassen, te objasnio da je studio želeo da stvori jedinstveni reper u ovom švajcarskom gradu.

Kula kompleksa Rocket & Tigerli će za 14,6 metara nadvisiti trenutnog rekordera; Render: Schmidt Hammer Lassen

Blokovi će imati rešetkastu spoljašnjost koju čine horizontalne i vertikalne trake od opeke i pločica.

„Sproveli smo seriju analitičkih snimaka da vidimo kako će ova zgrada izgledati u konfiguraciji sa drugim visokim zgradama u gradu. Pored toga, želeli smo da stvorimo obeležje koje bi doprinelo koreografiji viših struktura koje već stoje u srcu Lokštadta“, dodao je Almark.

Blokovi će imati rešetkastu spoljašnjost koju čine horizontalne i vertikalne trake od opeke i pločica. Balkoni, terase i stakleni paneli ispuniće prostore između traka, donoseći dnevnu svetlost u svaku od stambenih jedinica.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *