Iako na prvi pogled deluje kao skromna vikendica smeštena, Lochside House na samoj ivici škotskog jezera Highlands zaista ostavlja bez daha.

Vikendica koju je projektovala arhitektonska firma Haysom Ward Millar Architects, pokupila je simpatije žirija, te je proglašena najboljom kućom u Velikoj Britaniji za 2018. godinu.

Ovaj projekat, koji je izveden za umetnicu koja se bavi keramikom, osvojio je prestižnu RIBA nagradu u konkurenciji od šest projekata koji su se plasirali u poslednji krug. Iako na prvi pogled objekat deluje previše skromno, zapravo u njegovoj jednostavnosti leži sva lepota arhitekture.

Foto: Richard Fraser

Iako na prvi pogled objekat deluje previše skromno, zapravo u njegovoj jednostavnosti leži sva lepota arhitekture.

Celokupna struktura kuće sačinjena je od tri jedinice izgrađene u potpunosti od prirodnih materijala, tako da dopunjuju ambijent lokacije,.

U unutrašnjost kuće prodire velika količina prirodnog svetla koja se nežno odbija od površine svetlih materijala, a plafon obložen drvenim daskama predstavlja još jednu vezu, kako sa eksterijerom kuće, tako i sa neposrednim okruženjem.

Kao centralna tačka enterijera nalazi se kamin u svetloplavoj boji, a osim njega pažnju privlači pogled na jezero koje se vidi kroz prozore velikih dimenzija.

Foto: Richard Fraser

Enterijer kuće ispunjen je radovima umetnice koji doprinose sveobuhvatnom osećaju udobnosti i topline.

Foto: Richard Fraser

S obzirom na činjenicu da sa kuća nalazi u prirodi, daleko od civilizacije, ona samostalno proizvodi energiju preko solarnih panela, a pijaća voda stiže iz bunara.

Osnova kuće
Osnova kuće
Situacija
Situacija

 

Skromna, postojana, kontekstualna i moćna arhitektura

Direktor fondacije RIBA, Ben Derbyshire, opisao je kuću kao „savršen dodatak pejzažu iz snova“ i dodao da Lochside House oduzima dah.

„Ovo je jedna dobro isprojektovana kuća koja je primer skromne, postojane, kontekstualne i moćne arhitekture, kojoj ljudi mogu težiti i koja ih može inspirisati.“ Rekao je jedan od članova žirija, arhitekta Takero Shimazaki i dodao da je iznenađujuće što udaljenost lokacije i vremenski uslovi nisu sprečili ostvarenje vizije klijenta.

Foto: Richard Fraser, izvor: Dezeen

Kad ste već ovde…