Hotel Amsterdam u Savamali karakterišu moderne ciglice; Foto: Marko Stojanović
Izdvojeno, Kolumna

Amsterdam u Savamali: Dve kuće od ciglica inspirisane holandskom prestonicom

Savamala tvrdoglavo ne odustaje od umetnički nastrojene holandske prestonice. To možemo videti na primerima dva hotela – Savamala i Amsterdam.

Potez Savamale ne prestaje da biva aktuelan turistima, a samim tim i investitorima, koji neprestano otvaraju nove barove, restorane, klubove i hotele. Vremenom, ovaj kraj se toliko razvio da više ne privlači samo jednu subkulturu (hipstersku) već čitav niz drugih socijalnih aktera, koji se odlično uklapaju u ovaj, sada već heterogeni, ali i dalje autentični ambijent. Izgradnja novih hotela posebno je zanimljiva, a vidimo da je za neke od njih uzor amsterdamska škola arhitekture ili kako laici to primećuju – kuće od ciglica.

Zanimljivo je da Beograd ne može da se poredi sa Amsterdamom, već više sa globalnom metropolom kao što je Roterdam, ali Savamala tvrdoglavo ne odustaje od umetnički nastrojene holandske prestonice. To možemo videti na primerima dva hotela – Savamala i Amsterdam.

Industrijske ciglice

Hotel, bed & breakfast Savamala otvoren je 2016. godine u jednoj industrijskoj zgradi u ulici Kraljevića Marka. Ova zgrada izgrađena je 1908. godine po projektima arhitekte Milana Kapetanovića, za potrebe poslovnog prostora i magacina Izvozne banke. Savamala je u to vreme već uveliko bila trgovačko jezgro grada, pre svega zbog blizine rečnog pristaništa i železničke stanice, pa su ovakve i slične industrijske zgrade, pre svega izvedene u opeci, nicale širom ovog prostora.

Hotel Savamala; Foto: Booking

Otvoreni su originalni bačvasti svodovi od opeke, dok su zidovi obrađeni u sirovom malteru ili ostavljeni u cigli.

Jednu od njih je maštoviti investitor zakupio i pokrenuo hotel, čiji enterijer je po svojim idejama dizajnirala arhitektica Ana Ostojić. Kako su glavni turisti koje je hotel prepoznao kao glavne klijente mlada, urbana populacija, odlučili su da ambijent hotela preurede u duhu oživljavanja retro motiva. Ovo je možda najpopularnije kod hipstera iz celog sveta, ali i svi drugi gosti veoma pozitivno gledaju na retro motive.

Zidovi i plafoni su obrađeni po industrijskom principu, to jest, otvoreni su originalni bačvasti svodovi od opeke, dok su zidovi obrađeni u sirovom malteru ili ostavljeni u cigli. Ugrađena je diskretna viseća rasveta u vidu tankih LED štapića, koja svojim oblikom i jačinom svetla ne ugrožava ambijent ili vizuru gostiju.

Prepoznatljiva fasada; Foto: Marko Stojanović

Naravno, kompletan prostor lobija i bara su opremljeni originalnim nameštajem iz 60-ih i 70-ih godina, koji je pre svega veoma kvalitetno redizjaniran. Ima i nešto novih komada nameštaja, ali su se oni odlično uklopili u ovu retro celinu. Može se reći da ceo prostor odiše umetničkim duhom, kakav se dosta sreće u holandskoj prestonici.

Da bi ovaj retro-amsterdamski šmek bio potpun, u manjem prostoru koji se nalazi u okviru iste zgrade, svoja vrata je od skoro otvorila i firma koja se bavi iznajmljivanjem bicikala i biciklističkih tura po Beogradu, pod nazivom Belgrade Bike Central. Dakle, turisti na jednom mestu mogu dobiti kompletnu uslugu, najpre odsedanja, a zatim i biciklističkog prevoza, a to dodatno afirmiše ekološki saobraćaj i podstiče i domaće stanovništvo da se i samo sve više opredeljuje za ovaj vid prevoza.

Otvoreni su originalni bačvasti svodovi od opeke; Foto: Marko Stojanović

Moderne ciglice

Par stotina metara uzbrdo, na samom Zelenom vencu, od pre godinu dana, možemo da vidimo sličnu sliku. Ne samo da je investitor po arhitekturi želeo da se pozove na holandsku prestonicu, već je to uradio i po nazivu hotela Amsterdam. Neverovatno, ali i pored toga što je izgrađen na veoma nepovoljnoj lokaciji autobuske okretnice, koju konstantno prati gužva, buka i izduvni gasovi, hotel od svog otvaranja beleži sve veću posećenost.

Arhitektonski je veoma jednostavan, pročišćenih linija, a po likovnosti možemo ga uporediti sa Ziegel Housom, gde je izvedena ventilirajuća fasada od tanke tamno crvene fasadne opeke. Jedino akcentovanje zgrada poseduje na poslednjem, sedmom spratu, koji je projektovan kao zastakljeni vidikovac, u kojem je locirana sala restorana, koju zbog atraktivnog pogleda sve češće iznajmljuju i domaći gosti.

Karakteristična fasada hotela Amsterdam; Foto: Marko Stojanović

Ne samo da je investitor po arhitekturi želeo da se pozove na holandsku prestonicu, već je to uradio i po nazivu hotela Amsterdam.

Za dizajn najatraktivnijeg dela hotela, lobi-bara, angažovan je beogradski A4 studio, koji je i ovde ostavio svoj prepoznatljiv potpis. Ovaj tim se već uveliko bavi projektovanjem hotela i drugih ugostiteljskih objekata, a prepoznatljiva crta njihovih enterijera je naglašeno prisustvo različitih detalja i skladno kombinovanje različitih materijala u obradi površina ili nameštaja. Tople tkanine sofa ili stolica vešto se kombinuju sa hladnim metalom stolova i paravana.

Naravno da su boje i oblici takođe nešto sa čime A4 studio voli da eksperimentiše, pa se u svakom njihovom enterijeru zapažaju drugačiji oblici rasvete, a boje se kombinuju u skladu sa tipom ambijenta ili profilima klijenata koji posećuju određeni prostor. Tako je i sa hotelom Amsterdam, gde je akcenat stavljen i na veći broj biljaka u žardinjerama, čime je napravljen prijatan, relaksirajući ambijent, koji odudara od spoljne gužve i buke.

Enterijer hotela Amsterdam; Foto: Booking

Amsterdamski ambijent u savamalskom okruženju

Kada se uporede ova dva hotela, mogu se pronaći zanimljive sličnosti i razlike. Za početak, oba nose kategorizaciju 4 zvezdice, ali su im kapaciteti veoma različiti. Savamala poseduje desetak soba i pruža uslugu noćenja sa doručkom, dok Amsterdam ima znatno više soba, a ponuda sadržaja ide i do korišćenja spa centra.

Kod oba hotela je uočljivo ugledanje na holandski, amsterdamski ambijent, koji je u slučaju manjeg hotela postignut već postojećom industrijskom arhitekturom, dok je kod većeg hotela to postignuto novoprojektovanom arhitekturom. I enterijeri im se razlikuju jer je manji uređen u retro, a veći u modernom duhu. Različiti jesu, ali se oba odlično uklapaju u savamalsko okruženje, pružajući različitim gostima sličan doživljaj ovog dela Beograda.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. itwasntme

  Hotel je mega trash

 2. miki

  ovo nije ni mega treš! ovo je ponižavajuće!

  1. Igor Conić

   Koja zgrada? Prva ili druga? Ili obe? Moze jos neki dodatni komentar?

 3. Ana

  Super, odlicna arhitektura

Ostavite odgovor

Obavezna polja *