Recikirana plastika u betonu; Foto: Delta Holdin
Izdvojeno, Materijali

Delta House se gradi od betonskih ploča s recikliranim loptama

Korišćenjem lopti od reciklirane plastike zamenjuju se teški beton na svim onim mestima na kojima on iz statičkih razloga nije nužan.

Delta House na Novom Beogradu će biti zgrada će imati 23.000 m2, a od ukupno 11 etaža, dve će biti zajedničke, četiri će zauzeti poslovno sedište Delta Holdinga, a pet je predviđeno za izdavanje. Vrednost investicije je 40 miliona evra, a planirano je da u novom prostoru bude zaposleno 800 dodatnih radnika.

Zgrada će biti LEED sertifikovana, što znači sertifikaciju objekata planiranih i građenih po principima zelene gradnje. Takođe, projektovana je i kao energetski efikasna, koristiće solarne panele, prikupljaće i koristiće kišnicu za navodnjavanje zelenila, a zelena površina na parceli biće veća od izgrađenog dela parcele.

Međutim, način izgradnje ovog objekta je posebno zanimljiv.

Zgrada Delta House na Novom Beogradu

Lopte od reciklirane plastike u službi građevinarstva

O zaštiti životne sredine brine se i tokom izgradnje Delta House korišćenjem lopti od reciklirane plastike koje zamenjuju teški beton na svim onim mestima na kojima on iz statičkih razloga nije nužan. Pored toga što su količina korišćenog betona, a samim tim i težina konstrukcije manji, ovaj sistem omogućuje i to da se u izgradnji objekata prave znatno tanje ploče.

Lopte se postavljaju između gornje i donje zone armature, nakon čega se vrši izlivanje betona i tako se formiraju rebra.

Ova tehnologija, o kojoj smo već pisali, podrazumeva postavljanje lopti između gornje i donje zone armature, tj. u zoni ploče koja nije nosilac konstrukcije, nakon čega se vrši izlivanje betona uz obavezno vibriranje kako bi se betonska mešavina ravnomerno rasporedila i formirala buduća rebra. Nakon što beton očvrsne ova konstrukcija se ponaša kao i svaka druga, navodi se na blogu Delta Holdinga.

Gradilište Delta Housea sa recikliranim loptama; Foto: Delta Holding

Ušteđeno 1.600 kubika betona

Korišćenje ove tehnologije ima i dvostruke benefite po očuvanje životne sredine. Naime, same lopte napravljene su od 100% reciklirane plastike, a činjenica da omogućuju da se količina korišćenog betona smanji dovodi i do smanjenja emisije CO2 u atmosferu.

Korišćenjem lopti od reciklirane plastike u konstrukciji Delta House ušteđeno je 1.600 m3 betona i smanjena težina konstrukcije za 4.000 tona.

Upotrebom ošupljenih ploča smanjen je broj stubova i obezbeđeni veći rasponi čak do 10,8 m i to bez dodatnih greda. Montažom 100.000 lopti u konstrukciju nove poslovne zgrade smanjiće se emitovanje CO2 za 336t.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *