Foto: Paul Ott
Izdvojeno, Svetski projekti

Zgrada u Gracu koja visi u vazduhu ne prestaje da osvaja nagrade

Objekat nazvan CUBEND je kocka (cube) čija se fasada ne završava (end)… barem ne u temeljima.

Nakon dve nagrade ABB-a, Build Reviewa kao i Architizera, objekat čiji projekat potpisuje firma INNOCAD architecture, izabran je kao jedna od najboljih poslovnih zgrada podignutih u 2019. godine. Kada priznanje za jedan objekat dolazi iz toliko različitih izvora, sa sigurnošću se može tvrditi da u ovom projektu ima nešto specijalno. Pogledajte ovu fasadu i obratite pažnju kako se (ne)spaja sa tlom.

Foto: Paul Ott

Spoljna betonska konstrukcija lebdi, odnosno oslanja se na tlo preko stubova u unutrašnjosti.

Glavna vizuelna karakteristika zgrade u Gracu, u kojoj je smešteno sedište firme C&O Corporate, jeste spoljna betonska konstrukcija koja lebdi, odnosno nije oslonjena na tlo. Ovaj betonski sistem okružuje zgradu i nosi kvadratnu matricu koja služi za organizovanje zasenčenja unutrašnjeg prostora.

Arhitekta Lesjak u svom videu objašnjava zašto su se opredelili da stvore arhitekturu koja je „bez konteksta“ u odnosu na svoje okruženje, a da istovremeno ima snažan identitet koji će poslužiti kao sidro za raznoliko, haotično urbano okruženje.

Formalni izraz kubične forme isprepleten je algoritmima koji definišu unutrašnju vertikalnu vezu, čineći unutrašnje prostore i dizajn enterijera još složenijim.

U okviru budžeta

Markus Ritter, investitor iz C&P Immobilien kaže da je izgradnja izvedena u okviru budžeta i na vreme, što je u ovom slučaju bilo izuzetno važno.

Arhitekta Lesjak je istakao da ovaj objekat nije ništa skuplji od bilo koje druge poslovne zgrade iste veličine, što dovodi do zaključka da je na izbor mnjenja da se odluče da baš ovaj objekat bude najbolji poslovni objekat u 2019. godini, direktno povezan sa odlukom arhitekte da zgradu učini izvanrednom.

Foto: Paul Ott

Ovo je pravi primer onoga što savremena arhitektura može doneti u svom najboljem izdanju.

Arhitekta insistira na tome da arhitektura generalno mora biti ne samo estetski svesna i funkcionalno odgovorna, već mora brinuti i o životnoj sredini, socijalnom uticaju kao i ljudima na humanom nivou. To je zapravo ono što INNOCAD architecture promovišu kao holistički pristup arhitekturi i dizajnu.

Ovo je pristup zahvaljujući kom je osmišljena ova poslovna zgrada u Gracu, koja je pravi primer onoga što savremena arhitektura može doneti u svom najboljem izdanju.

Foto: Paul Ott

Enterijer u kvadratima

Ništa manje interesantan nije ni enterijer u kojem je ponovljena kvadratna matrica uz naglašavanje tekstura na horizonatnim površinama dok su zidovi uglavnom beli.

Foto: Paul Ott
Foto: Paul Ott

U enterijeru je ponovljena kvadratna matrica uz naglašavanje tekstura na horizonatnim površinama.

Foto: Paul Ott
Foto: Paul Ott

A ovako zgrada izgleda noću kada se svi zastori povuku.

Foto: Paul Ott

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *