Zgrada heliks u Arlingtonu za Amazon; Foto: NBBJ
Svetski projekti

Helikoidna zgrada s ozelenjenom pešačkom stazom do vrha

Objekat spiralne forme napajaće se solarnom energijom i kišnicom, a za zaposlene je obezbeđeno 950 parking mesta za bicikle kao i punjači za električna vozila.

Heliks je oblik zavijen poput navoja na šrafu, ili spiralnih stepenica. Heliksi su važni i u prirodni, odnosno biologiji jer molekul DNK ima oblik heliksa, a mnogi proteini imaju podstrukture oblika heliksa.

Upravo je ovaj prirodni oblik poslužio arhitektonskoj firmi NBBJ za idejno rešenje novog sedišta Amazona u Arlingtonu u Virdžiniji. Objekat nazvan The Helix, biće deo kompleksa od tri poslovne zgrade koje će zajedno činiti HQ2 – novu investiciju giganta u onlajn prodaji vrednu više stotina miliona dolara.

Spiralne spoljašnje staze biće integrisane na fasadi kako bi zaposleni mogli da prošetaju do vrha.

Jedna od ideja je da spiralne spoljašnje staze budu integrisane u spoljašnju konstrukciju objekta kako bi zaposleni mogli da uživaju u šetnji uz i niz ozelenjenu fasadu.

NBBJ, koji je takođe za Amazon u Sijetlu dizajnirao plastenike u obliku kupola, istakli su da je kreirano „okruženje koje daje prioritet zdravom radu“, kaže arhitekte za Dezeen.

Vrtići i kućni ljubimci

Uz zelene staze nalik onima na nekom brdu, The Helix će imati i zatvorene vrtove, kao i centar za organizovanje skupova sa kapacitetom do 1.500 ljudi. Iz NBBJ su istakli da će Amazon otvoriti vrata The Helixa za javnost određenim vikendima.

Zaposleni u Amazonu moći će da koriste mnoge korisne sadržaje objekta poput vrtića za decu, smeštaja za kućne ljubimce kao i brojnim prodavnicama, restoranima i pa čak i pijaca koja će biti organizovani na trgu u podnožju spiralnog objekta.

Zdrava radna zajednica

„Novo sedište, ukupne površine 260.000 kvadrata, činiće kancelarijski prostori, prostori za okupljanje, kao i maloprodajni prostori na otvorenom, koji će zajedno težiti stvaranju zdravije radne zajednice. Preplićući zelene prostore sa istraživačkim zonama, projekat će ponuditi raznovrsna iskustva prožeta prirodom koja pozivaju na otkrivanje, saradnju i razmišljanje.“, rekli su iz NBBJ.

Napajanje je s obližnje solarne farme, a zelene površine će se navodnjavati prikupljenjom kišnicom.

Plan NBBJ je da teži dobijanju LEED ekološkog sertifikata za projekat HQ2, te postoji plan da se kompleks u potpunosti napaja obnovljivom energijom sa obližnje solarne farme . Osim toga, zelene površine će se navodnjavati prikupljenom kišnicom.

Planiran je i parking za 950 bicikala koji će objektima moći da pristupe preko dobro organizovanih okolnih biciklističkih staza, a na lokaciji će postojati i punktovi za napajanje električnih vozila.

Preskočen Njujork

Iz NBBj se nadaju da će ove godine dobiti zeleno svetlo za planiranje kompleksa Amazon HQ2, te da će izgradnju moći da otpočnu tokom 2022. godine. Amazon je takođe angažovao i firme ZGF Architects  i James Corner Field Operations, koji će uraditi projekat obnove gradskog parka površine 2,5 hektara, sa čijom realizacijom će se početi 2023. godine.

Naime, Virdžinija je uložila velike napore u lobiranje, kako bi Amazon izabrao baš njih za svoj kompleks HQ2, i to isključivo zbog planova i obećanja kompanije da će uložiti velika sredstva u infrastrukturu i kulturu odabrane lokacije. Amazon je tokom 2028. godine imao planove da „podeli“ sedište između Virdžinije i Njujorka, ali su ipak tokom 2019. godine otkazali planove za Njujork.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *