Mala crvena kuća od 28 kvadrata; Foto: Alessandro Lana
Svetski projekti

Renco Pjano dizajnirao ljubavno gnezdo za žene u zatvoru

Mala crvena kuća zvana Ma.Ma omogućava zatvorenicama da se sastanu sa svojim voljenima.

U ženskom zatvoru Rebibbia u Rimu, studio G124 čuvenog italijanskog arhitekte Renca Pjana osmislio je projekat koji ženama pruža mogućnost da se u mirnoj atmosferi i prijatnom prostoru sastanu sa svojim najbližima. Forma objekta je kao iz mašte deteta, pa je tako cela kuća kao i ulaz u nju poput najjednostavnijeg oblika kuće kakve crtaju deca, piše Domusweb.

Foto: Alessandro Lana

Kuća pruža mogućnost da se zatvorenice u mirnoj atmosferi i prijatnom prostoru sastanu sa svojim najbližima.

Ovu malu kuću, površine 28 kvadrata, tokom poslednje dve godine gradile su zatvorenice u saradnji sa trojicom mladih arhitekti, Martinom Passeri, Attiliom Mazzetto i Tommasom Marenaci, pod nazorom i koordinacijom profesora Pisana Posocco.

U ogromnom kompleksu Rebibbia ženskog zatvora, koji trenutno ima 320 zatvorenica, mala crvena kuća svakako ne zadovoljava potrebe svih koji u njemu borave ali se arhitekte nadaju da može da predstavlja važnu i simboličnu polaznu tačku za razvoj sličnih projekata.

Foto: Alessandro Lana

Prvi zatvorski projekat

U svojoj dugoj i sadržajnoj karijeri Pjano nikada nije imao priliku da projektuje neko zatvorski objekat, ali ističe da ga je ova tema uvek privlačila, isto kao i objekti zdravstvene zaštite, univerziteta i škola.

Foto: Alessandro Lana

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. miki

  suviše aseksualno za mene, nema erotike, provokacije…. senzacije ! ovde kad se uleti odmah fasuješ ljubavni epi napad, crvena boja obećava ,a unutra cvrc, trebalo je sve kontra !? uzeli su matorog dementnog dedu renca i trojcu mladih neiskusnih klinaca koji i ne znaju šta žene žele? zašto nema vodenih kreveta koje žene toliko obožavaju, nema francuskih ležajeva, čipke i ogledala na kosinama žene ako su u zatvoru ne treba im umesto pločica limarija kao u radničkoj menzi ionako ih 100 puta pretresaju! mene više loži ovo dvorište i ovaj maleni lobi.

 2. Vanja

  prof. Pisana Posocco, na slici sa Pianom, je takodje odlicna arhitektica!

 3. arhitekta

  interesantno

 4. SOFIJA

  Ideja je divna,humana.Doduse,malo bih vise obratila paznju na unutrasnjost kucice,previse deluje hladno i kruto.Fali mi malo zelenila i veselijih boja.Previse stakla,pa i nije bas intimno.Unutra da imaju fotokataliticki precisicvac vazduha. Spolja je prelepa.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *