Fasada koja ne nagoveštava da je ovo zatvor; Foto: Cyrille Weiner
Svetski projekti

Pariski zatvor koji potencira povezivanje s gradskom celinom

Kazneno-popravni zavod u Nanteru, predgrađu Pariza, okružen je porodičnim kućama, a zatvorenici služe kaznu u „minimalnoj bezbedonosnoj zoni“.

Primarni cilj projekta zatvora bio je da novi objekat nadogradi na postojeću urbanističku formu kao i da poveže s gradom na više nivoa. Studio LAN Architecture je zato umesto masivnog zatvorskog zida postavio zanimljivu fasadu, pa je prelazak između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora veoma fluidan.

Projekat zatvora Nanter jedinstven je i po svojoj funkciji jer objedinjuje dva programa. U jednom delu čuvaju se oni koji su uhapšeni, dok se u drugom delu, koji predstavlja „minimalnu bezbedonosnu zonu“, omogućava osuđenim zatvorenicima da pohađaju aktivnosti socijalne reintegracije.

Foto: Cyrille Weiner

Primarni cilj bio je da novi objektat nadogradi na postojeću urbanističku formu kao i da poveže s gradom na više nivoa.

Objekat ima osnovu u obliku slova L i prostorije prvog programa smeštene su u prednjem delu zgrade, dok je poluotvoreni pritvorski prostor u srednjem bloku.

Gledano spolja objekat izgleda kao pravilna kubusna forma, dok se na jugu u „minimalnoj bezbedonosnoj zoni“ nalazi veliki otvor u okviru monolitne fasade.

Foto: Cyrille Weiner

Zelene površine

Neposredno uz ulaznu zonu nalazi se pristup prostorijama za kolektivne aktivnosti, kao i tehničkim prostorijama. Odavde takođe postoji veza ka administraciji i upravi, čije su prostorije organizovane na prizemlju i trećem spratu. Kancelarije su smeštene na uličnom frontu, te iz njih postoji pogled na bulevar Général Leclerc i ulicu Acacias.

Zanimljivo je da ovaj zatvor ima velike površine pokrivene zelenilom kako bi se stvorio što prirodnije okruženje.

Foto: Charly Broyez

Celina koja čini „minimalnu bezbedonosnu zonu“ kontroliše se preko zaštitne ulazne zone. Strateški gledano bitno je da ova zona ima pogled na ulazno dvorište.

Foto: Charly Broyez

Teren za basket

U ovom delu zatvora postoji 89 ćelija za ukupno 92 zatvorenika. Pristup ćelijama je organizovan preko širokih hodnika sa pogledom na dvorište i vrtove.

U atrijumu je organizovan krug sa koloritnim terenom za basket.

Foto: Charly Broyez

U atrijumu je organizovan krug sa koloritnim terenom za basket.

U prizemnoj zoni su smeštene zajedničke prostorije poput trpezarije, multimedijalne biblioteke i vešernice.

Foto: Cyrille Weiner

Grafičke podloge

Detalj fasade
Situacioni plan
Preseci za objekat

Foto:  Cyrille WeinerCharly Broyez, via ArchDaily

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *