Budući izgled Vertikalne šume u Dubaiju; Vizual: The Big Picture, ljubaznošću Stefano Boeri Architetti
Svetski projekti

Evo kako je Stefano Boeri prilagodio Dubaiju koncept Vertikalne šume

Tornjevi će na fasadama integrisati ukupno 2.640 stabala i 27.600 grmova, a biće opremljeni i sistemom za desalinizaciju i rekuperaciju sive vode.

Italijanski studio Stefano Boeri Architetti prilagodio je svoj nadaleko poznati koncept Vertikalne šume za par nebodera u Dubaiju, koji će biti prekriveni hiljadama biljaka.

Projekat se sastoji od dve sužene kule visoke 190 i 150 metara, koje će na fasadama ukupno integrisati 2.640 stabala i 27.600 grmova, zajedno sa sistemom staklenika i hidroponskih bašti.

Hidroponske bašte su projektovane da uzgajaju biljke u vertikalnoj formaciji, koristeći rastvore mineralnih hranljivih materija na bazi vode umesto tla.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Jedna kula visoka je 190, a druga 150 metara; Vizual: The Big Picture, ljubaznošću Stefano Boeri Architetti

Integrisanje prednosti urbanog šumarstva

Prema navodima iz studija, projekat je naručila investiciona inicijativa Impact One, kako bi donela prednosti „urbanog šumarstva“ u najveći i najnaseljeniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Projekat predstavlja prvi prototip Vertikalne šume za područje Bliskog istoka i Severne Afrike, sa ciljem integrisanja prednosti urbanog šumarstva kao što su apsorpcija finih čestica prašine, regulacija mikroklime i smanjenje efekta staklene bašte, zajedno sa inovacijama kao delom upravljanja vodnim sistemom u sušnim klimama i optimizacijom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora“, rekli su za Dezeen iz prakse Stefano Boeri Architetti.

Projekat predstavlja prvi prototip Vertikalne šume za područje Bliskog istoka i Severne Afrike; Vizual: The Big Picture, ljubaznošću Stefano Boeri Architetti

Koncept je osmišljen kao način da se kombinuju stambeni objekti velike gustine sa sadnjom drveća u gradskim centrima.

Firma Stefana Boerija razvila je reputaciju za projektovanje zgrada u kojima su smeštene biljke još od konceptualizacije Vertikalne šume i izgradnje njenog prvog prototipa u Milanu 2014. godine.

Studio je od tada dizajnirao Vertikalne šume za Ajndhoven, grad Huangang u Kini i novu egipatsku administrativnu prestonicu, koje sve sadrže lokalne biljne vrste koje odgovaraju njihovoj klimi.

Vertikalne šume se sastoje od nebodera sa zasađenim fasadama, sa konceptom osmišljenim kao način da se kombinuju stambeni objekti velike gustine sa sadnjom drveća u gradskim centrima.

Na fasadama kula naći će se ukupno 2.640 stabala i 27.600 grmova; Vizual: The Big Picture, ljubaznošću Stefano Boeri Architetti

Vrhovi formirani od izbočenih balkona

Vertikalne šumske kule u Dubaiju prikazane su u vizualima na lokaciji blizu vode i nedaleko od zgrade mešovite namene Opus, koju je projektovala firma Zaha Hadid Architects.

Njihove forme se smanjuju u veličini kako se protežu prema gore, sa nazubljenim ivicama i vrhovima formiranim od izbočenih balkona, slično neboderu Valley holandskog studija MVRDV u Amsterdamu.

Tornjevi će biti opremljeni sistemom za desalinizaciju i rekuperaciju sive vode, zajedno sa fotonaponskim površinama koje će doprineti čistoj energiji.

Prema rečima italijanskih arhitekata, ključni deo projekta koji se ne vidi na renderima je „upravljanje ciklusom vode“ i ugradnja obnovljivih izvora energije.

Tornjevi će biti opremljeni sistemom za desalinizaciju i rekuperaciju sive vode, zajedno sa fotonaponskim površinama koje će doprineti čistoj energiji novih Vertikalnih šuma.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *