Prvo drvo na zelenoj zgradi u Vuhanu; Foto: Stefano Boeri Architects
Zelena gradnja

Sadnja na fasadama: Širom planete cvetaju vertikalne šume Stefana Boerija

Zamislite zgradu koja na svojoj fasadi ima 396 stabala, 3.600 žbunastih biljaka i 12.000 sadnica višegodišnjih biljaka! Upravo takvi projekti trenutno se realizuju u Kini.

Nakon pokretanja trenda gradnje objekata sa fasadama ispunjenih vegetacijom, za koji je svakako zaslužan Stefano Boeri sa svojim nagrađivanim objektom Bosco Verticale u Milanu, slični objekti počeli su da niču širom planete. Sada će dva najveća projekta „vertikalnih šuma“, koja potpisuje ovaj proslavljeni italijanski arhitekta, biti izvedeni u Kini sa stotinama drveća i hiljadama sadnica. Projekti dva zelena kineska kompleksa italijanskog arhitekte, nastavljaju zeleni trend u građevinarstvu.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Dve zelene kule

Prvi zeleni kompleks je u Vuhanu, a u pitanju je ambiciozni građevinski projekat koji će biti izveden na parceli ukupne površine 4,54 hektara. Kompleks sadrži ukupno pet kula, od kojih će dve biti prekrivene zelenilom i u njima će biti organizovani apartmani, dok će u ostalim biti hoteli i komercijalni prostori.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Zgrada će imati 396 stabala, 3.600 žbunastih biljaka i 12.000 sadnica višegodišnjih biljaka.

Sami objekti gotovo da su građevinski potpuno završeni, a pre nekoliko dana kranom je podignuto i instalirano prvo drvo na visini od 90 metara iznad tla. Preostaje da se još 395 stabala integriše u objekat, kao i 3.600 žbunastih biljaka i 12.000 sadnica višegodišnjih biljaka i to sve pre najavljenog otvaranja u februaru 2021. godine.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Autohtone flore

„Naša pažnja je neprestano usredsređena na autohtonu floru regiona u kom stvaramo. Tražimo zanimljive vrste koje se uglavnom malo koriste u tradicionalnom vrtlarstvu. Naša botanička istraživanja u Huangangu su usredsređena na vrste koje poreklo vode iz Hubei regije. Mnoge od ovih biljaka su kultivisane i mi ih možemo videti u evropskim parkovima, a one vode poreklo odavde. Iako su mnoge vrste i sorte nama poznate, neke od njih su posebno kultivisane za ovaj projekat, jer ih nismo mogli pronaći u rasadnicima regiona iz kojih vode poreklo jer se smatraju previše ‘divljim’. Njihova implementacija u projekat stvara dodatnu vrednost u pogledu biodiverziteta, atraktivnosti i identiteta.“, objasnila je agronom Laura Gatti, koja je zadužena za razvoj projekta SBA Vertical Forests.

Foto: Stefano Boeri Architetti

Projekat čine dve kule prekrivene zelenilom, čije visine dosežu 200 i 108 metara.

Drugi projekat, Nanjing Vertical Forest, trebalo bi da bude završen u maju 2021. godine. Projekat čine dve kule prekrivene zelenilom, čije visine dosežu 200 i 108 metara. U njima će biti organizovan poslovni prostor, hotel, prostor škole zelene arhitekture, kao i maloprodajni prostori, restorani, konferencijska sala i izložbeni prostori.

Foto: Stefano Boeri Architetti

I ovaj kompleks se trenutno nalazi u fazi sađenja zelenila i kada ovaj proces bude završen Nanjing Vertical Forest će sadržati 27 autohtonih biljnih vrsta, čak 600 velikih stabala drveća, 200 stabala srednje visine i preko 2.500 sadnica žbunastih i visećih biljaka.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *