Valamar Amicor Green Resort na Hvaru; Foto: Valamar
Aktuelno, Zelena gradnja

Na Hvaru podignut rizort s gotovo nultom potrošnjom energije

Ostvarujući najviši stepen energetske efikasnosti, ovo je prvi i jedini turistički projekat u Hrvatskoj koji koristi prefabrikovane objekte i modularnu gradnju.

U Starom Gradu na ostrvu Hvaru nedavno je otvoreno letovalište pod imenom Valamar Amicor Green Resort, specifično po tome što je projektovano prema standardu nZEB, koji podrazumeva gotovo nultu potrošnju energije.

Ovaj moderan rizort dizajniran je uz izuzetno poštovanje prema prirodi i tradiciji – od očuvanja lokalne flore, korišćenja lokalnih namirnica, obnovljivih materijala i 100 posto zelene energije do smanjivanja ugljeničnog otiska.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Valamar Amicor Green Resort projektovan je prema standardu nZEB; Foto: Valamar

Održivost do najsitnijih detalja

Prilikom izgradnje ovog odmarališta sa četiri zvezdice korišćena je zelena energija iz obnovljivih izvora, u uređenju su primenjeni prirodni i reciklirani materijali, maksimalno je redukovana upotreba jednokratne plastike i papira, te se vodi posebna briga o autohtonoj hortikulturi i okolini, piše Jutarnji list.

Koliko je održivost bila prioritet pokazuju i najsitniji detalji – osim što je za izgradnju vila korišćeno drvo kao jedan od najodrživijih građevinskih materijala, zidovi su ofarbani bojama koje ne sadrže štetne čestice kako bi se postigao maksimalan kvalitet vazduha unutar smeštaja.

U uređenju su primenjeni prirodni i reciklirani materijali; Foto: Valamar

Proces montiranja omogućava jednostavnu demontažu delova objekta koji se posle mogu ponovo upotrebiti.

Osim toga, Valamar Amicor Green Resort prvi je i jedini turistički projekat u Hrvatskoj koji koristi prefabrikovane objekte i modularnu gradnju.

Nadogradivost, prenosivost, jednostavnost korišćenja i proširivost najznačajnije su karakteristike tog, kod naših zapadnih suseda novog koncepta koji omogućava uštedu energije.

Proces montiranja je brži, stvara kontrolisane uslove proizvodnje, te omogućava jednostavnu demontažu delova objekta koji se posle mogu ponovo upotrebiti.

Prvi i jedini turistički projekat u Hrvatskoj koji koristi prefabrikovane objekte i modularnu gradnju; Foto: Valamar

Nijedan kilovat ne šteti okolini

Ovakav način projektovanja i gradnje ostvario je samim tim najviši stepen energetske efikasnosti, pa tako energija za funkcionisanje, odnosno hlađenje i grejanje objekata, kao i za pokretanje svih tehnoloških sistema dolazi iz obnovljivih izvora energije.

U vilama je ugrađena i smart home tehnologija koja omogućava merenje potrošnje vode, energije i ugljeničnog otiska. Čak su i sva vozila u rizortu električna, rasveta štedljiva pa nijedan potrošeni kilovat ne šteti okolini.

U vilama odmarališta ugrađena je smart home tehnologija; Foto: Valamar

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *