U tornju će moći da se uskladišti 56 miliona litara tople vode; Foto: Vattenfall Deutschland
Aktuelno

Ova čelična termos boca biće najveće skladište toplote u Evropi

Visok četrdeset i pet metara, toranj koji ovih dana niče u nemačkoj prestonici čuvaće dovoljno tople vode da se njome napuni 350.000 kada.

Toranj smešten u industrijskoj zoni nadomak obale berlinske reke Špreje opskrbljivaće tamošnje domove toplotom koristeći metodu koja podseća na termos boce. Visok otprilike 45 metara, ovaj toranj moći će da primi u sebe 56 miliona litara tople vode.

Kad bude dovršeno krajem godine, novo postrojenje u elektrani Reuter biće najveće evropsko skladište toplote. Ali, ne zadugo jer se slično, još masivnije „termos postrojenje“ planira za izgradnju u Holandiji.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Berlinski toranj trebalo bi da smanji zavisnost od ruskog gasa; Foto: Vattenfall Deutschland

U funkciji od naredne zime

Prema rečima graditelja tornja, komunalne kompanije Vattenfall, on će sledeće zime grejati domove u Berlinu, čak i ako Rusija prekine snabdevanje gasom zbog zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu, prenosi bug.hr.

„To je ogromna termos boca koja nam pomaže da skladištimo toplotu kada nam nije potrebna. A onda je možemo pustiti kad nam bude trebala“ – objašnjava Tanja Wielgoss, izvršna direktorka firme Vattenfall Wärme Berlin AG.

Kad obnovljiva energija premaši potražnju, voda se može koristiti za grejanje tornja.

„S toplotnom snagom od 200 megavata, spremište vredno 50 miliona evra moći će stanovnike Berlina da snabdeva ​​toplotom 13 sati, čak i po vrlo hladnom vremenu“ – najavljuje Wielgoss.

Berlinski toranj trebalo bi da smanjiti zavisnost od ruskog gasa, ali i količinu emisija koje se koriste za grejanje vode. U ovom „termosu“ čuvaće se voda koju električna energija iz nemačkih solarnih i vetroelektrana dovodi do temperature vrenja. Kad obnovljiva energija premaši potražnju, može se koristiti za grejanje tornja.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *