Aktuelno, Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Kako najlakše obložiti plafon u potkrovlju

Draga Sonja,
Podigao sam potkrovlje. Sada se postavlja pitanje šta da ugradim za plafon. Gips sam po sebi nije skup ali oni metalni delovi za roštilj jesu. U nekim prodavnicama sam video krovne panele koji izgledaju kao lamperija od medijapana. Ona nije tako skupa. Interesuje me da li je takav plafon dobar, jer je isplatljiviji od pravog. Ne gletuje se, ne kreči se. Koliko centimetara stiropora da stavim kao izolaciju? Da li je dosta 10 cm?

Aleksandar Kesanski

Dragi Aleksandre,

Prvo moramo da kažemo da je lamperija što se tiče enterijerskih trendova danas totalno out! Dakle, moja preporuka je da se držite gipsa. Cena gipskartonske ploče dimenzije 2.600 x 1.200 x 120 mm iznosi oko 180 dinara.

Kod oblaganja potkrovlja,  gips-kartonske ploče ne smeju da se šrafe direktno u rogove. Prvo razlog je to što je razmak između rogova najmanje 70cm a najčešće 90cm dok je razmak oslonca kod gips-kartonskih konstrukcija može da bude najviše 50 centimetara. Ploče ušrafljene direktno u rogove neće spasiti od pucanja bandažiranje niti bilo kakvi naknadni radovi. Ako se ispoštuju svi propisi pri montaži do pukotina neće doći ni pri jako velikim oscilacijama drvenih konstrukcija. Metalna konstrukcija sa profilima debljine 0,6 mm (ili deblji) je obavezna.

Što se tiče stiropora, 10 cm je dovoljno ali može čak i manje. Da li ste znali da i vazdušni prostor koji ostane između krovnog pokrivača i stiropora je takođe vrlo dobar termički izolator?

Više o cenama i primeni spuštenih plafona pročitajte u našem članku „Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta„.

dia Sonja Brstina

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

19 komentara

 1. gorchilo

  ček, ček

  pa zar stiropor ne ispari za 10 godina ili tako nekako. zar nije bolje trska ili tako nekako.

  ja baš treba da stavljam trsku između rogova a preko toga gipsane ploče. jel je bolje trska ili siropor?

 2. mitija

  U tvom slucaju bolje stiropor,, cuo sam da je za njega potrebno manje rostilja,, a umesto gipsa bolje limariju da udaris

 3. Sonja

  Za izolaciju u sendvič zidu definitivno smo za trsku. Ipak kada je reč o kosim površinama plafona, zbog znatno manje težine materijala, preporučuje se stiropor.

 4. Nenad

  Pozdrav Sonja. Imam prostor od 7 x 5.1 m

  U taj prostor zelim da postavim manju kuhinju i vecu dnevnu sobu.Jedan zid je potpuno u zemlji (onaj od 7m) i celokupna osnova je od kamenog zida debljine 50cm.Radi se o staroj gradnji.

  Zanima me na koji nacin da uradim hidro izolaciju tog zida a da ne kopam zemlju sa spoljasnje strane.Radio bih nesto unutra. Hvala unapred.

 5. Sonja Brstina

  @Nenad: Naravno da postoje mnogi savremeni materijali za reparaciju hidroizolacije koja se postavlja sa unutrašnje strane. Naravno, većina je za zidove o betona na koje se maže hidroizolaciona masa. Uskoro ćemo objaviti članak o hidroizolacionim materijalima gde ćemo pisati i o slučaju kada je zid od kamena. Pozdrav

 6. vesna

  Zanima me dali je moguce, da plafon od lamperije promenim u gipsane ploce a da pri tom ne stavljam rostilj vec da se veze za grede. Radi se o potkrovlju sa kosim krovom. POZ. Sonji . Inapred hvala

 7. Sonja

  @Vesna: naravno da je moguće ali obratite pažnju da, pošto vezom sa gredama (rogovima) ostvarujete krutu vezu, veće su šanse da vam se pojave pukotine u spoju sa zidom. Stoga, pored bandaž traka, obavezno silikonišite spoj kosog plafona i zidova.

 8. Sonja

  Detaljni postupak oblaganja potkrovlja gipskartonskim plocaca pogledajte u ovom clanku:
  http://www.gradnja.rs/izolacija-i-oblaganje-potkrovlja-uputstvo-i-saveti-za-rad/

 9. Zeljko

  Draga Sonja, lepio bih stiropor *3cm na lamperiju u potkrovlju sa obostrano kosim stranama i plafonom izmedju njih od oko 2 metra. Lamperija je veoma stabilna, rogovi dobri i to bi se dalo izvesti, ali me interesuje postupak fiksiranja stiropora i da li je nesto potrebno izmedju njega i lamperije, jer vidim spominju se parne brane i sl. Ina;e ispod lamperije je tervol, ali nije bas dobro uradjeno , pa je potkrovlje hladnjikavo uprkos centralnom grejanju.
  S postovanjem, Zeljko

 10. miki

  Ne znam da li sam zakasnio, ali ni jedno od toga navedeno se ne radi tako i to sto ste uradili je bacena investicija, rado bih vam davao savete, sve po evropskom standardu

 11. kiza

  PAMETNE IDEJE JAKO…

 12. Potkrovlje iskorišćeno do maksimuma | Gradnja

  […] Saznajte kako najlakše obložiti plafon u potkrovlju. […]

 13. sale

  palniram uraditi potkrovlje bez dascanja i folije,naravno zbog finansija,da li je to ok,i moze li se kasnije uraditi izolacija kvalitetno,molim za savet

 14. uros

  radio bih spusteni plafon u prostoriji 4×8, ali pitanje je gde postaviti sidra jer je plafon od blata i slame

 15. Miroslav

  Ako je moguce sidra gurnuti kroz blato i slamu pa gore ucvrstiti

 16. rade

  Pozdrav Sonja ,planiramgradit potkrovlje površine 70 m2 , zanima me dali je dobra kombinacija u izolaciji stiropora i kamene ili staklene vune uz membrane ,vidim da niste baš pristalica lamperije mada sam mislio nju postavljat ,ali ste me razbili u odgovoru ,gosp.Aleksandru ,pa me takođe zanima za postavljanje rigips ploča koje je dobro postavit ,vodo otporne ili obične.
  Hvala.

 17. Nenad

  Pozdrav Sonja,potrebna mi je strucna pomoc . Naime imam veliku spavacu sobu u ne preterano deljivoj kuci. Dimenzije sobe su identicne 4.30*4.30. fali mi decija soba. Mislio sam da je na neki nacin pregradim i napravim dve manje. imam neko stepeniste koje me sprecava da probijem zid i postavim vrata , time bih najprostije podelio prostoriju. Molim za pomoc i ideju. Hvala.

 18. Jelena

  Draga Sonja hitno mi je , dali u potkrovlju preko lamperije stavim stiropor. Pozdrav Jelena!

 19. Jelena

  Isto bih i ja pitala Sonju

Ostavite odgovor

Obavezna polja *