Draga Sonja,
Podigao sam potkrovlje. Sada se postavlja pitanje šta da ugradim za plafon. Gips sam po sebi nije skup ali oni metalni delovi za roštilj jesu. U nekim prodavnicama sam video krovne panele koji izgledaju kao lamperija od medijapana. Ona nije tako skupa. Interesuje me da li je takav plafon dobar, jer je isplatljiviji od pravog. Ne gletuje se, ne kreči se. Koliko centimetara stiropora da stavim kao izolaciju? Da li je dosta 10 cm?

Aleksandar Kesanski

Dragi Aleksandre,

Prvo moramo da kažemo da je lamperija što se tiče enterijerskih trendova danas totalno out! Dakle, moja preporuka je da se držite gipsa. Cena gipskartonske ploče dimenzije 2.600 x 1.200 x 120 mm iznosi oko 180 dinara.

Kod oblaganja potkrovlja,  gips-kartonske ploče ne smeju da se šrafe direktno u rogove. Prvo razlog je to što je razmak između rogova najmanje 70cm a najčešće 90cm dok je razmak oslonca kod gips-kartonskih konstrukcija može da bude najviše 50 centimetara. Ploče ušrafljene direktno u rogove neće spasiti od pucanja bandažiranje niti bilo kakvi naknadni radovi. Ako se ispoštuju svi propisi pri montaži do pukotina neće doći ni pri jako velikim oscilacijama drvenih konstrukcija. Metalna konstrukcija sa profilima debljine 0,6 mm (ili deblji) je obavezna.

Što se tiče stiropora, 10 cm je dovoljno ali može čak i manje. Da li ste znali da i vazdušni prostor koji ostane između krovnog pokrivača i stiropora je takođe vrlo dobar termički izolator?

Više o cenama i primeni spuštenih plafona pročitajte u našem članku „Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta„.

dia Sonja Brstina