Izvođenje, Saveti arhitekte Sonje

Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta

Kaskade, lukovi, ugrađene svetiljke, klime… sve su ovo elementi zbog kojih želimo gipsane plafone u našim domovima. Jedini preduslov da izvedete ove zanimljive elemente uređenja jeste dovoljna visina tavanice.

Koja je potrebna visina?

Plafon se spušta minimum 10 do 12 cm pošto je to prosečna visina da bi se ugradila (halogena) svetiljka ali ukoliko se ugrađuje centralna klima ta visina je 35 cm. Tako dolazimo do zaključka da bi mininalna visina tavanice trebala da bude 2,70 metara kako bi mogli da ga “spuštate”. U suprotnom dobićete veoma skučen prostor ispod preporučene granice.

Takođe, nije potrebno spuštati ceo plafon već je moguće to uraditi samo iznad nekih elemenata kao što su ugaona garnitura ili trpezarija koji se uglavnom iskorišćavaju za smeštanje indirektnog osvetljenja.

Pogledajte kako se pravilno spuštaju plafoni:

Primena spuštenih plafona u uređenju enterijera. U kaskade je pored halogenki postavljeno i svetleće crevo.

Konstrukcija spuštenih plafona

Spušteni plafoni se sastoji od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča koje se vijcima kače na nju.

Metalna potkonstrukcija sastoji se od “U” profila koji se organizuju u „roštilj“ rasporedu ili su postavljeni u jednom pravcu. Rastojanje kod profila je 50 cm. Vešaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Oblaganje plafona vrši se gipskartonskim pločama debljine 12,5 milimerata. U kupatilu, za oblaganje preporučuju se vlagootporne ploče (zelene boje). Pročitajte kako se prave pregradni zidovi od gipsa.

Nakon vezivanja gips ploča za konstukciju, spojevi između ploča se ispunjavaju git masom i postavlja se mrežica kako ne bi došlo do pukotina na spojevima dve ploče. Saznajte još o bandažiranju.

Polukružni lučni plafoni izvode se savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se belim akrilom.

Kaskade polukružnog oblika naglašavaju kuhinju

Cena izvođenja spuštenih plafona

Izvođenje ravnog spuštenog plafona sa svim potrebnim materijalom i radom majstora iznosi između 12 i 15 evra po metru kvadratnom.

Kaskade u koje se smešta indirektno osvetljenje obračunavaju se po metru dužnom i iznose oko 10 evra. Cena može biti veća ukoliko je komplikovaniji oblik kaskade kao npr. obrazovanje zuba za smeštanje indirektnog svetla (svetlećeg creva).

Izgled sijalice

Bušenje rupa za smeštanje ugradnih svetiljki koštaće vas između pola i jednog evra po rupi, u zavisnosti od izbora izvođača. Napominjemo da veličina rupe nije uvek ista, pa je naš savet da prvo izaberete svetiljke pa tek onda po uputstvu izbušite rupe odgovorajućih dimenzija.

Cena ugradnih halogenki iznosi između 800 dinara po komadu za obične svetiljke sa metalnom konstrukcijom pa do 2.500 dinara za ekskluzivnije svetiljke sa staklenim telom.

Izbor materijala

Na našem tržištu postoji veći broj proizvođača i distributera materijala za spuštanje plafona kao što je Rigips, Knauf, Bohor ili Bekament.

O popularnosti spuštenih plafona govori i podatak da proizvođači osvetljenja favorizuju ugradne svetiljke koji se ugrađuju u plafon naspram klasičnih nadgradnih dekorativnih svetiljki.

Od poslovnih prostora do stambenih jedinica

Spušteni plafoni su u početku bili rezervisani za poslovne prostore u kojima bi se u smeštale instalacija (centralnih klime i ventilacije) danas preovladavaju u stambenim prostorima zbog svoje lake ugradnje, obrade i što je najvažnije mogućnosti lakog izvođenja najrazličitijih oblika plafona.

Firme iz kategorije Gipsarski radovi:

Dodaj firmu u Adresar

Pročitajte još sličnih tekstova u sekciji Uradi sam.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

13 komentara

 1. Zarko

  A gde se mogu kupiti proizvodi od Rigipa u Nisu?

 2. MArijaM

  A sta da radim ako mi je visina manja od 285 cm? Da ne spustam uopste?

 3. Laki

  DA li preporucujete da se uvek koristi transformator za halogenke? U suprotom crkavaju…

 4. Vladana

  Da li je bolji Knauf ili Rigips? Ima li neko iskustva?

 5. Kako najlakše obložiti plafon u potkrovlju | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] Više o cenama i primeni spuštenih plafona pročitajte u našem članku “Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta“. […]

 6. sladajn

  Da li moze cvrsta veza za krov? Ili mora vesaljkama za stelovanje?

 7. Mihajlo

  Postovanje

  Meni je visina soba 2,2 m pa stami predlazete kako da izvedem da plafon uradim sa ovim vasim kartonom-gipsom.Jer uopste mi nije bitan viseci plafon.

  Zahvalan Mihajlo

 8. Svetlana Sahinpasic

  Postovani, htela bih da uradim spusteni plafon u spavacoj sobi, medjutim, postoji jedan problem, a to je: u potkrovlju sam i do prijema zgrade bilo predvodjeno da oko sobe bude terasa, posle prijema zgrade terasa je pretvorena u sobu. Sada stanje izgleda ovako: pola sobe je betonska ploca (otprilike pola metra), od vec naprvljene terase, a drugi deo je gipsana ploca (isto otprilike pola metra). Mislila sam da izolujem stiroporom iznutra ali mi kazu da to ne bi uspelo jer bi ploce vremenom otpale. To bi mi bio najjednostavniji nacin i najjeftiniji. Molim vase misljenje. Da li postoji sansa da se uradi spusteni plafon imajuci u vidu da je vec pola plafona gipsana ploca. Plafona je otprilike izmedju 10 i 12 kvadrata i ako je izvodljivo koliko bi kostalo? S postovanjem,
  Svetlana Sahinpasic

 9. Slobodan Jovičić

  Da li je bolje ili jednostavnije da plafon u potkrovlju spustim koristeći drvene grede ili metalnu konstrukciju? I koji materijal je lakši?

 10. matovic goran uzice

  svetlani kazem moze da se resi njen problem ustvari to nije nikakav problem za izolaciju bi stavila mineralnu vunu najmanje 10cm debljine i posle bi se uradio komplet spusteni plafon ako treba majstor tu sam

  1. Dijana

   Postovanje jeste li i vi iz uzica .. I dal mi mozete pomoci oko renoviranja stana … Kako vas direkt na nekom telefonu mogu kontakt..viber il wats ap..

 11. Slavica

  Poštovani,
  Radi se o salonskog stanu površine 60m2 čija je visina zidova 3,5m. Da bi bio optimalan utrošak (električne) energije kod grejanja stana, koliko je potrebno spustiti plafon i da li je neophodna dodatna termoizolacija plafona (i čime) obzirom da je stan u visokom prizemlju i da ispod i iznad postoje stanovi? Koliki bi, okvirno, bili troškovi spuštanja plafona u ovakvom stanu sa i bez termoizolacije plafona?
  Unapred zahvalna,
  Slavica.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *