Materijali

Prednosti i mane halogenog osvetljenja

Halogene svetiljke stvaraju dobar kontrast, obezbeđuju blistavu i prijatnu osvetljenost ali i svetlost uskog snopa koji može da naglasi određene detalje u enterijeru.

Halogena sijalica je poznata kao kvarc halogena ili volfram halogena sijalica. Ona se od obične sijalice sa užarenim vlaknom razlikuje jer je njeno vlakno od nodularnog volframa na većem pritisku. Zbog toga se i staklo proizvodi od topljenog kvarca ili aluminosilikata koje je jače od stakla obične sijalice.

Dobre strane halogenih sijalica su njene male dimenzije, duži vek trajanja od obične sijalice ali i to da se pri njihovoj proizvodnji ne koristi živa što je slučaj sa CFL (fluoroscentnim) svetiljkama.

Sijalice su dimabilne što omogućava regulaciju jačine osvetljenja putem posebnih prekidača ili dimera. Ovo ostavlja mogućnost regulacije nivoa svetlosti u zavisnosti od potreba, prilika i raspoloženja. Halogenoj sijalici se na taj način produžuje životni vek a takođe se značajno smanjuje potrošnja električne energije.

halogeno-osvetljenje

Ipak ovo osvetljenje ima i svoje mane a to je da se svega 30 posto ukupne potrošene energije emituje u obliku vidljivog osvetljenja dok preostalih 70 procenata odlazi na nevidljivo infracrveno zračenje koje zagreva svetiljku. Zbog toga može biti izuzetno topla i izazvati opekotine prilikom dodira. Osetljiva je na masnoće sa ljudske kože. To znači da kada je dodirnete prstima, masnoća koju ostavite na sijalici se greje što može dovesti do bržeg pregorevanja sijalice a u ekstremnim situacijama čak i do pucanja stakla.

Pored upotrebe u enterijerima, halogene sijalice se koriste i za radne prostore ali i za televizijsko osvetljenje zbog svojih kompaktnih dimenzija i visokog lumena- jedinice za totalnu količinu vidljive svetlosti. U poslednje vreme, pored halogenih često se korise LED i CFL sijalice.

Vrste i jačine halogenih sijalica

Jačine halogenih sijalica su uglavnom od 20, 35 i 50 vati. Ukoliko se izaberu sijalice koje rade na nižem naponu (12v), uz sijalice se montiraju i transformatori 230/12v.

Najčešći tipovi grla kod halogenih sijalica su: Gu10, G9, G4, MR11, MR16, R7S.

tipovi-halogenih-sijalica

Pročitajte i kolike su uštede prelaska s halogenog na LED osvetljenje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Kako napraviti spušteni plafon i koliko će to da vas košta | Gradnja

    […] se spušta barem 16 do 18 cm pošto je to prosečna visina da bi se ugradila (halogena) svetiljka ali ukoliko se ugrađuje centralna klima ta visina je 35 cm. Tako dolazimo do zaključka […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *