Aktuelno, Izvođenje

Rekonstukcija Gazele u slici i reči

Druga faza u obonovi najprometnijeg beogradskog mosta započeta je 15og marta, a radnici Mostogradnje rade danonoćno kako bi rekostrukcija bila završena u što kraćem roku. Za samo mesec dana od početka druge faze urađen je značajan deo plana i ekipa Beobuilda je tom prilikom obišli gradilište odakle stiže najnoviji foto izveštaj.

Radovi se u ovom trenutku odvijaju paralelno na donjoj strani glavnog raspona, kao i na desnoj strani kolovozne konstrukcije. Sa donje strane instalirana hidraulika poslužila je domaćim neimarima da izdignu konstrukciju mosta nekih 10ak centimetara sa osnove, kako bi se mogucio lakši pristup i obnova sa donje strane. Čelični deo mosta se peskira sa donje strane, nanosi se antikorozivna i izolaciona zaštita, dok je sa gornje strane skinut oštećen asfalt i zaštitne ograde, te se krenulo u postavljanje novog hidorizolacionog sloja i ugradnju novih dilatacionih spojnica.

U najvećoj dužini mosta su već postavljene oplate za betoniranje novih zaštitnih ograda, takođe su postavljeni i slivnici, kao i potpuno novi sistem drenaže atmosferskih voda. Pešačka staza na desnoj strani mosta je isečena i u delovima ukolonjena sa konstrukcije mosta, a pošto je sredina mosta zbog preopterećenja ulegla biće urađeno dodatno ojačavanje konstrukcije da bi u budućnosti mogla da nosi značajno veći broj vozila od prvobitnog proračuna. Da podsetimo, Gazela je projektovana za 40.000 vozila dnevno, dok je u novijoj eksploataciji taj most prelazilo čak do 160.000 vozila.

Pored radova na konstrukciji glavnog raspona i kolovoza, obnova teče i na ulazno izlazim rampama i to ulazna rampa iz Ulice Vladimira Popovića, kao i izlazne rampe ka Bulevaru Vojvode Mišića i Savskoj ulici. Takođe radovi obuhvataju i autobusko stajalište na samom Mostaru, gde se zaustavljaju linije 17 i 18, pa se preporučuje presedanje kod Sava Centra.

 

 

(Beobuild)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. prle

    Svaka cast na radovima. Nisam ni znao da se to toliko toga radi dok saobracaj prolazi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *