Aktuelno, Novi objekti

Španci grade Žeželja za preko 60 miliona evra

Potpisivanje ugovora o gradnji novog „Žeželjevog mosta“ na Dunavu kod Novog Sada, čija će ukupna vrednost premašiti 60 miliona evra i koji bi trebalo da bude završen za 36 meseci, planirano je za 19. januar.

Prema takođe nezvaničnim informacijama, najpovoljniju ponudu na tenderu za izvođača radova, raspisanom početkom avgusta prošle godine, dao je međunarodni konzorcijum koji predvodi jedna španska firma. Njeno ime bi trebalo da bude zvanično saopšteno narednih dana.

Polovinu novca za gradnju mosta će, iz pretpristupnih fondova, obezbediti EU, a polovinu AP Vojvodina i grad Novi Sad. Pored njihovih predstavnika, ugovore sa budućim izvođačem će, u Novom Sadu, potpisati i predstavnici „Železnica Srbije“ koje zastupaju republičku Vladu kao glavnog investitora.

Novi „Žeželjev most“ biće građen na mestu starog, srušenog 26. aprila 1999. godine, u NATO bombardovanju, a gradilište bi, kako se očekuje, trebalo da bude otvoreno mesec dana po potpisivanju ugovora. Prvi zadatak izvođača biće izrada generalnog projekta i to na osnovu idejnog koji je, svojevremeno, izradio „Italfer“, preduzeće za inženjering italijanskih železnica.

Od ostataka starog mosta biće, inače, korišćeni samo temelji centralnog rečnog stuba koji su, neoštećeni, izdržali bombardovanje.

Čelični most umesto betonskog Žeželja

Novi most dug 440, a širok 25 metara, sa dva železnička koloseka, dve trake za drumski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze biće, praktično, vizuelna replika starog koji je, po projektu Branka Žeželja, izgrađen 1961. godine. Za razliku od njega, međutim, u samoj konstrukciji neće preovlađivati prenapregnuti beton, već čelik. U po dva luka sa svake strane mosta će, naime, biti ugrađeno oko 120.000 tona tog materijala.

(Večernje novosti)Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *