Aktuelno

Vodič za građevince i arhitekte: Kako se zaposliti u Nemačkoj

Iako su najtraženija zanimanja u Nemačkoj u medicinskom i IT sektoru, i građevinci i arhitekte sa našom diplomom mogu da nađu sreću u ovoj evropskoj zemlji.

Oni koji znaju nemački jezik mogu naći zaposlenje u Nemačkoj pod istim uslovima i sa istim socijalnim pravima kao i državljani Evropske unije, zahvaljujući uvođenju plave karte u Nemačkoj.

Poslodavci u Nemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 evra, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

posao-u-inostranstvuOd stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma. Priznavanje diploma je neophodno samo za određene profesije, kao što su lekari i taj proces se rešava u roku do tri meseca. U slučaju da diploma ne odgovara nemačkim zahtevima, moguće je obaviti dodatno usavršavanje ili nedostatke nadomestiti radnim iskustvom. Poseban uslov za strane državljane je znanje nemačkog jezika na nivou B2.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Tražena zanimanja u Nemačkoj

– lekari, medicinske sestre i negovatelji
– IT stručnjaci
– stručnjaci iz oblasti robotike
– električari
– mašinovođe

Potrebno za konkurisanje

– Kvalifikacije jednakim onima u Nemačkoj
– Poznavanje nemačkog jezika na nivou B2
– Diploma visokoškolske ustanove
– Radni ugovor u skladu sa nemačkim pravom
– Godišnja bruto zarada veća od 44.800, odnosno 34.944 evra
– Opšti, sanitarni i zdravstveni pregled

Razmišljate o odlasku?

 

(24 sata)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. asmir

    postovanje.moje je ime asmir i htio bi se zaposlit u njemackoj,posto imam prijatelja tamo koji ima firmu i htio bi da me zaposli da radim za njega,molim vas ako mi mozete dat neki koristan savjet kako mogu ostvarit zaposlenje na koji nacin posto poznajem njemacki jezik,imam diplomu opce gimnazije,molim vas za savjet.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *