Aktuelno, Arhitektura

Rotirajuća vila Suncokret

Vila Girasole ili vila Suncokret sagrađena u okolini Marselisea u Italiji, privlači pažnju brojnih turista. Sagrađena je između 1929. i 1935. od strane inženjera Angelo Invernizzi, čiji je san bio da sagrai kuću koja bi mogla pratiti kretanje sunca.

Girasole znači suncokret, pa kako se suncokret okreće prema suncu, tako se i vila rotira da bi prednji deo kuće uvek bio okrenut suncu. To osigurava više sunca u kući, a određeni delovi su uvek u senci. Građevina od dva sprata i prizemljem, smeštena je na kružnim šinama prečnika 44 metra. U sredini se nalazi zvonik visine 42 metra, svojevrsni komandni most i svetionik, koji je rotirajući. Dizel motor pomera kuću od 155.000 kubnih metara brzinom od 4 milimetara u sekundi. Da bi se građevina rotirala u potpunosti potrebno je 9 sati i 20 minuta.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. aca

    Kuca je odvratna :)))) ….
    A sama pomisao da je tu negde motor koji po ceo dan drnda i trosi benzin ni najmanje mi se ne svidja…. veoma ekoloski, prakticno i elegantno… nema sta…

  2. Boban

    Naime ne troši ni gram benizina. Onome ko živi u takvoj kući je par litara dizela trošak ranga obične sijalice u prosečnoj kući.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *