Arhitektura

Objekat Frenka Lojda Rajta biće srušen ukoliko ga neko uskoro ne kupi

Jedan od poslednjih objekata čuvenog arhitekte mogao bi biti srušen ukoliko ga neko ne kupi… do danas!

Objekat Lockridge Medical Clinic u mestu Whitefish izgrađen je 1958. godine, i jedan je od poslednjih objekata koji je Frenk Lojd Rajt projektovao. Poznati arhitekta umro je iste godine.

Zgrada je izgrađena kao medicinska ustanova, a projektovana je tako da se u njoj pacijenti osećaju kao kod kuće. Međutim, kuća je vremenom dospela u ruke vlasnika koji ne gaji puno emocija prema građevinama iz udžbenika…

Fond smatra da bi zgrada uspešno mogla da se obnovi u turistički objekat, ukoliko njen vlasnik ne bude nemilosrdan u svojoj nameri.

Sadašnji vlasnik zgrade želi da je sruši i na tom mestu izgradi trospratni objekat mešovite namene. Ipak, vlasnik bi poštedeo objekat ukoliko neko za njega plati 1,7 miliona dolara u gotovini, a rok koji je ponudio jeste 10. januar, piše Inhabitat.

Pripreme za rušenje počele su tokom prethodne nedelje. Međutim, Fonda za konzervacjiu objekata Franka Lojda Rajta ima nameru da sačuva istorijski objekat te se rušenje zakonski ne može izvršiti do kraja 2018. godine, kako bi se dobilo na vremenu potrebnom za prikupljanje novca za spašavanje zgrade.

Vest o tome da su pripreme za rušenje ipak počele zadala je nizak udarac svima onima koji se bore za očuvanje poznatih objekata. Inače, u toj zgradi su do nedavno bile smeštene advokatske kancelarije.

„Ovo je za nas veliki šok. Još uvek se održavaju radne diskusije kako bi se uspešno spasao ovaj objekat, na kojem Fond za konzervaciju i naši lokalni partneri rade više od godinu dana.“, rekla je Barbara Gordon, izvršna direktorka Fonda za konzervacjiu objekata Franka Lojda Rajta.

Zgrada Lockridge Medical Clinic nalazi se na samo 25 kilometara od nacionalnog parka Glacier, te Fond smatra da bi ona uspešno mogla da se obnovi u turistički objekat, ukoliko njen vlasnik ne bude nemilosrdan u svojoj nameri.

Foto:  Frank Lloyd Wright Building Conservancy/ Wikimedia

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *