Vile „Dva Vrha“ u Kolašinu u Crnoj Gori; Vizuelizacija: Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture
Regionalni projekti

Dva Vrha: Vile u Kolašinu kao omaž spomen-domu Marka Mušiča

Ovi objekti projektovani su u duhu tradicionalne planinske arhitekture interpretirane na savremen način, uz korišćenje prirodnih materijala.

Autori konceptualnog rešenja – masterplana budućeg Ekološkog centra u Deliblatskoj peščari, studio MART Architecture iz Beograda i Arhitektonski studio Metar iz Bele Crkve, izradili su novi projekat, ovog puta namenjen turizmu. U pitanju je mali kompleks u Crnoj Gori koji čine dve planinske vile nazvane „Dva Vrha„.

Lokacija ovog projekta je Kolašin, grad na padinama Bjelasice koji postaje važan regionalni zimski ali i letnji turistički centar, i poslednjih godina doživljava ubrzan razvoj koji prati i velika izgradnja novih turističkih kapaciteta.

Osim gradnje novih većih hotela i kompleksa, primetna je i gradnja prelaznih oblika jednoporodičkog ka višeporodičnom stanovanju, koji se u velikom delu godine koriste u turističke svrhe.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Parcele se nalaze na terenu u padu od oko 22%; Vizuelizacija: Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture

Veza za lokalnim graditeljskim nasleđem

Projekat ”Dva Vrha” čini kompleks od dve funkcionalno povezane vile na severnoj padini iznad grada namenjene privremenom smeštaju vlasnika i turista.

Lokacija na kojoj je predviđena izgradnja objekta sastoji se od više parcela na lokaciji Smailagića polje u Opštini Kolašin. Parcele koje se objedinjuju površine su 1.010 m2 i nalaze se na terenu u padu od oko 22%.

Projekat se morfološki i tipološki nadovezuje na lokalno graditeljsko nasleđe i razmeru gradske matrice. Razvijen je na dve parcele za dva vlasnika koji su videli benefit u saradnji i zajedničkom razvoju lokacije, izgradnjom i korišćenjem komplementarnih sadržaja.

Situacija

Prizemlja nisu namenjena stanovanju već zajedno sa okućnicom formiraju kaskadni podijum namenjen dodatnim sadržajima.

Na svakoj od parcela smeštene su vile spratnosti P+1+Pk, koje su zatim uz obostranu saglasnost povezene prizemljem pa tako zajedno čine dvojni objekat.

Prizemlja nisu namenjena stanovanju već zajedno sa okućnicom formiraju kaskadni podijum namenjen dodatnim sadržajima za korisnike, kao što su bašte, pergole, letnje kuhinje, spa zona, kao i dve prostrane garaže gde su smeštene skijašnice, tehničke prostorije, parking za četiri automobila, Quad vozila, motorne sanke i E-bicikle što omogućava posetiocima različite načine mobilnosti i iskustva prilikom dnevnih izleta na Bjelasicu.

Obe vile imaju spratnost P+1+Pk; Vizuelizacija: Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture

Komforni turistički apartmani

Zajedničkim sadržajima se pristupa toplom vezom iz vertikalnog jezgra svake od kuća. Prvi spratovi i potkrovlja oba objekta mogu da funkcionišu kao nezavisne celine, s obzirom da svaka od njih poseduje zasebne ulaze i vertikalnu komunikaciju.

Na svakoj od etaža sprata i potkrovlja nalaze se komforni turistički apartmani (ukupno 4 od 70-90 m2) koji se sastoje od dnevne zone u kojoj su ulaz, kuhinja, trpezarija, dnevni boravak, kupatilo i balkon, dok se noćna zona sastoji od dve spavaće sobe.

Sadržaj prostora je takav da može da zadovolji najviši standard smeštaja, zadovoljavajući potrebe i zahtevnih korisnika, doprinoseći tako turističkoj ponudi Kolašina.

Osnova prizemlja

Vile su interpretirane na savremen način uz diskretnu reminiscenciju prema Spomen-domu Marka Mušiča u Kolašinu.

Objekat je projektovan u duhu tradicionalne planinske arhitekture prisutne na području Kolašina, interpretirane na savremen način uz diskretnu reminiscenciju prema spomeniku moderne arhitekture u Spomen-domu Marka Mušiča u Kolašinu koji je autorima stalna inspiracija i asocijacija na ovaj grad.

Prizemlje objekta formira podijum materijalizovan u kamenu koji čvrsto temelji objekat na terenu iz kog se uzdižu viši elementi.

Spratovi i potkrovlja se čitaju kao manji objekti na podijumu i tretirani su kao komponente sa kosim krovovima pod nagibom od 30 stepeni, sa najvišom tačkom u severozapadnom uglu volumena usmeravajući pogled i orijentaciju objekata prema gradu.

Savremeni sistemi obnovljive energije

Konstruktivna koncepcija objekta bazirana je na armiranobetonskim stubovima oslonjenim na armiranobetonsku temeljnu ploču kao primarnim, i armiranobetonskim gredama kao sekundarnim konstruktivnim elementima.

Zidovi fasadne ispune i parapetni zidovi projektovani su tako da zadovolje najviše standarde energetske efikasnosti. Prilikom projektovanja instalacionih sistema primenjivani su principi uštede energije, upotrebom savremenih sistema obnovljive energije i optimizacije tehničkih parametara za ventilaciju i hlađenje.

Fibercementne ploče su predviđene kao fasadna obloga sprata i potkrovlja; Vizuelizacija: Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture

Ograde na balkonima su projektovane kao staklene, a prilazi i staze oko objekta od nabijenog betona sa dekorativnim popločavanjem.

Fasade objekta su ventilisane, sa finalnim oblogama od fibercementnih ploča antracit boje i HPL ploča u dekoru drveta.

Odluka da se ide na HPL ploče, a ne prirodno drvo, doneta je iz razloga boljeg i lakšeg održavanja fasade u toku eksploatacije objekta.

Ograde na balkonima su projektovane kao staklene, a prilazi i staze oko objekta od nabijenog betona sa dekorativnim popločavanjem (prirodni kamen ili behaton). Dvorište se predviđa kao uređen, osvetljen i ozelenjen prostor.

Dvorište se predviđa kao uređen, osvetljen i ozelenjen prostor; Vizuelizacija: Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture

Prednost prirodnim materijalima

Kako objašnjavaju arhitekte, u izgradnji objekta se daje prednost građevinskom materijalu izrađenom na ekološkim osnovama i od prirodnih sastojaka.

Pored opekarskih proizvoda koji se koriste u velikoj meri, neki od najzastupljenijih materijala su prirodni kamen koji ima značajno mesto u ekološkoj izgradnji i to naročito u završnoj obradi stambenog prostora prizemlja, kao i fibercementne ploče koje su predviđene kao fasadna obloga sprata i potkrovlja.

Grafički prilozi

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Preseci
Preseci
Aksonometrija
Aksonometrija
Faktografija
naziv projekta:

Dva vrha

lokacija:

Kolašin, Crna Gora

autori:

Nikola Stevanović, Nemanja Kordić, Ema Stojković, Irena Nikolić i Ivana Todosić

godina projektovanja :

2023.

površina:

750 m2

spratnost:

Pr+1+Pk

renderi:

Arhitektonski studio Metar/Mart Architecture

vrednost investicije:

650.000 evra

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *