Arhitektura

Najmanja kuća na svetu za dva evra

Dovoljno je da imate dva evra i možete da provedete ceo vikend u najmanjoj kući na svetu koja se nalazi u Berlinu.

Najmanja kuća na svetu nastala je zahvaljujući konceptu Vana Bo Le-Mencela, berlinskog arhitekte i Korin Roz, psihologa i konceptualne umetnice.

Vodeći se idejom da je „dom tamo gde se osećate kao kod kuće“, ovaj neobični tim je pokušao da ukaže na mogućnost da se u malom prostoru možete osećati prijatno iako ste nalazite u sred urbanog gradskog jezgra.

Domišljati arhitekta proveo je detinjstvo kao izbeglica, živeći u prihvatilištima, gde je bio prinuđen da razmišlja o smislu doma i života u sopstvenoj kući.

Najmanja kuća na svetu tako je nastala kao slika ispunjujućeg života, a ne vrhunskog dizajna, nepotrebnih prostorija i previše stvari.

Ova mala kuća visoka je dva metra, dugačka metar i široka sedamdeset centimetara, zbog čega najviše podseća na telefonsku govornicu.

Kuća ima vrata, prozor i dušek za spavanje. Nekoliko kuća poseduje kuhinjsko posuđe na spoljašnjem zidu i točkove koji omogućavaju „stanaru“ da se seli zajedno sa kućom.

Mnogi su se zapitali zašto baš tako mala kuća bez kupatila, kuhinje i drugih prostorija na koje smo navikli?

„Ova kuća poziva da zastanete i da se zamislite o svom životu i načinu na koji ga proživljavate“, kaže Van Bo Le-Mencel.

Prema njegovim rečima najmanja kuća na svetu daje vam mogućnost da razmislite koliko vam je prostora zaista potrebno za sreću i da li možda tražite previše kada smatrate da nemate dovoljno mesta u svom domu.

Možda je baš zato malenoj berlinskoj kući pripisan nadimak „kvadrat slobode“, pa ako vas put navede do Nemačke, javite nam kako je boraviti u najmanjem domu na svetu.

Pogledajte kako izgledaju malene kuće u Japanu:

(021)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *