Izvođenje

Počeli radovi na izgradnji naučnog kompleksa na Novom Beogradu

Pripremni radovi na izgradnji naučog kompleksa na Novom Beogradu počeli su ovog leta a ekipa Beobuild napravila je fotoreportažu.

Centar za promociju nauke zajedno sa centrom za nano-nauke i materijale deo su šire strategije razvoja naučne infrastrukture, a grade se u novobeogradskom bloku 39.

Trenutno je u realizacii prva ili pripremna faza i rok za završetak ovog dela je 120 dana, odnosno u novembru ove godine. U ovoj fazi će biti završeni zemljani radovi, biće izvršena stabilizacija terena i pobijeni šipovi.

Zasada je ugovorena samo prva faza gradnje, međutim ukoliko ne bude ne predviđenih okolnosti, podizanje ovih objekata moglo bi da počne na proleće naredne godine. Nekoliko bitnih faktora mogu uticati na budućnost ovog projekta, a pre svega finansijski kapaciteti novog budžeta. Međutim, činenica da su počeli pripremni radovi predstavlja pozitivan razvoj za ovaj projekat, sa nadom da pauza između faza izgradnje neće biti prolongirana iako je i to otvorena mogućnost.

Na gradilištu radovi traju tek par nedelja i za to vreme raščišćen je teren od vegetacije i otpočelo je formiranje iskopa. Zemlja i pesak koji se otkopavaju se potom prebacuju na drugi deo parcele gde se koriste za nasipanje i nivelaciju. Zbog višemesečne suše materijal se kvasi iz posebnih cisterni kako se ne bi rasipao pri transportu. Teren je dosta težak za manipulaciju, pa je u ovkviru ove faze posebna pažnja posvećena stabiizaciji. Kada se radovi na iskopu završe, kako se očekuje za najviše 10 dana, počeće bušenje prvih šipova.

Kao što smo napomenuli, kompleks će se sastojati od dva objekta, odnosno Centra za promociju nauke i Nano centra. Centar za promociju nauke je objekat od 29.000 kvadrata sa više funkcija uključujući, izložbeni prostor, planetarijum, konferencijski segment i naučni klub. Cena ovog centra je 40 miliona evra za izgradnju, plus 20 miliona za opremanje. Nano centar posvećen nano tehnologijama i materijalima imaće 13.400 kvadrata i biće podeljen u labaratorijski i kancelarijski deo. Cena gradnje ovog dela kompleksa je procenjena na 20 miliona evra, sa takođe dodatnih 20 miliona za njegovo opremanje.

(Beobuild

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *