Izvođenje

Kako su Egipćani prenosili veliko kamenje za piramide

Klizanje sankama po mokrom pesku je izgleda konačan odgovor!

Kako su drevne civilizacije, u ovom slučaju Egipćani, bez pomoći moderne tehnologije prenosili kamene gromade teške i do dve i po tone i sagradili piramide, pitanje je koje već duže vremena muči egiptologe i inženjere.

Ali napokon, tim Univerzita Amsterdam smatra da su pronašli odgovor na to pitanje koje nam je celo vreme bilo pred nosom, piše ScienceAlert.

gradnja-piramida-2

Sve se svodi na trenje. Drevni Egipćani su svoj kameni teret transportovali kroz peščane pustinje, od kamenoloma do gradilišta, na ogromnim sankama. Na poprilično jednostavnim sankama – velikim pločama zaobljenih krajeva. Ali, ako probate povući ogromnu ploču koja na sebi ima dve i po tone, ona će se ukopati u pesak.

Međutim, mokar pesak to ne čini. U pesku s tačnom količinom vlage, kapilarni mostovi – mikročestice vode koje međusobno povezuju zrnca peska – formiraju se preko zrnaca peska, što udvostručuje relativnu čvrstoću materijala. Ovaj proces sprečava pesak da se nagomilava ispred sanki i smanjuje količinu sile koja je potrebna za vuču saonica na polovinu.

Univerzitet u Virginiji objašnjava: “Fizičari su kreirali laboratorijsku verziju egipatskih sanki i stavili ih u posudu s peskom. Ustanovili su i količinu energije koja je potrebna za vuču saonica i čvrstoću peska u odnosu na količinu vode u pesku. Kako bi ustanovili čvrstoću koristili su reometar koji pokazuje kolika je sila potrebna kako bi se deformisala određena količina peska. Ogledi su pokazali da se energija potrebna za vuču sanki smanjuje proporcionalno s čvrstoćom peska. Sanke puno lakše kližu preko čvrstog pustinjskog peska jer se ne nakuplja ispred saonica, kao što bi to činio suh pesak.”

gradnja-piramida

Ovaj ogled potvrđuje ono što su stari Egipćani zasigurno znali, a što smo i mi dosad već trebali shvatiti. Čak nam i egipatska umetnost to pokazuje. Prizor pronađen u grobnici Djehutihotep, koja je otkrivena u viktorijanskom razdoblju, pokazuje robove koji tegle kolosalne statue vladara iz razdoblja Srednjeg Kraljevstva. A ako bolje pogledate sliku, ispred saonica možete videti i jednog roba koji sipa vodu po pesku.

Jedno istraživanje pokazalo je da bi gradnja piramide u sadašnjim uslovima koštalo oko pet milijardi dolara.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. mislilac

    A i dalje niko da ne objasni kako su i cime onako fino obradjivali kamene blokove na licu mesta u rudnicima i prevozili ih do same lokacije na razdaljini od cak 800km za pojedine piramide.

Оставите одговор

Obavezna polja *