Građevinarstvo

Plutajuće nuklearne centrale u borbi protiv cunamija

Naučni tim s MIT-a predlaže instaliranje nuklearnih elektrana na morsku površinu s ciljem sprečavanja nuklearne katastrofe prilikom cunamija, piše Discovery.

„Iako se instalacija ovakve elektrane na morsku površinu s ciljem borbe protiv cunamija čini kontradiktornom, nauka čvrsto stoji iza ove ideje”, tvrdi profesor nuklearnog inženjerstva Jacopo Buongiorno. On kaže da bi eventualne plutajuće nuklearne elektrane bile slične naftnim platformama, tj. bile bi pričvršćene na morsko dno.

plutajuce-elektrane

Nuklearne elektrane u blizini obale nisu nova ideja, što potvrđuju i Rusi koji trenutno prave brod s nuklearnom elektranom. Prednost MIT-ovog dizajna leži u tome što bi plutajuće nuklearne elektrane bile smeštene između osam i 11 km od obale. Na tim udaljenostima i pri tim dubinama čak bi i najveći talasi nestali pod površinom okeana.

Jasno je da ovakav dizajn ima bitne prednosti u regijama koje su češće izložene cunamijima, kao što su ušteda prostora na kopnu i smanjen rizik od nuklearnih katastrofa. Velika je prednost takođe i to što se okean može koristiti kao beskonačni hladnjak, a s kopnenim nuklearnim elektranama to nije slučaj. Zasada nije jasno kako bi se takve elektrane osiguravale i štitile od potencijalnih napada, ali sigurno će i taj problem ubrzo biti rešen.

Pogledajte kako je od napuštene nuklearne centrale napravljen zabavni park.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *