Gradilište Euroasia Trade Centra u produžetku Jurija Gagarina; Foto: Gradnja
Izdvojeno, Izvođenje, Video

Rapidna izgradnja novog kineskog tržnog centra na Novom Beogradu

Snimak gradilišta Eurasia Trade Centra zabeležen iz vazduha svedoči o evidentnom napredku napravljenom za samo osam meseci.

Smešten uz stambene blokove u Ulici Mileve Marić Ajnštajn na Novom Beogradu, samo koji kilometar od objekta koji su su kineski trgovci koristili u Bloku 70, a koji je izgoreo u požaru 2021. godine, projekat Eurasia Trade Center predstavlja komercijalni kompleks čija je izgradnja započela u oktobru prošle godine.

Investitor novog tržnog centra je kineska kompanija Eurasia Trade Center d.o.o., autor idejnog rešenja je arhitektonski biro Parallel Studio iz Beograda, dok radove izvodi kompanija Brigate d.o.o.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs

Pogledajte koliko se uradilo za svega 8 meseci:

To će biti najveći kineski tržni centar na Balkanu odakle će se domaći i regionalni trgovci snabdevati robom iz ove velike istočne države.

Ovaj moderan poslovni prostor za male trgovce iz Kine imaće čak 476 lokala – 360 u prvoj i još 116 u drugoj fazi.

U prvoj fazi planirana je izgradnja jednospratnog objekta četvorougaone osnove (Pr+1), dok se u drugoj fazi planira nešto viši dvospratni objekat (Pr+2), takođe isključivo komercijalne namene.

Kada obe faze budu završene, to će biti najveći kineski tržni centar na Balkanu odakle će se domaći i regionalni trgovci snabdevati robom iz ove velike istočne države.

Projekat se izvodi u dve faze; Foto: Gradnja

Objekat u dve faze

Prva faza budućeg tržnog centra, započeta u oktobru godine, sastoji se iz 22.327 m² komercijalnog prostora, dok  druga faza podrazumeva dogradnju još jednog prodajnog objekta, ukupne površine od skoro 8.000 m².

Kako se u okviru parcele nalazi i zaštitni pojas dalekovoda, ovaj prostor je na tlu iskorišćen za veliki pristupni plato i parking između dva objekta.

Prostrana površina između dva objekta širine 65 metara planirana je kao otvoreni parking sa 430 parking mesta.

Nastavak Jurija Gagarina

Prema planu, Ulica Jurija Gagarina biće produžena jugoistočnom stranom novog kineskog tržnog centra i povezana sa saobraćajnom vezom do Obilaznice, a u budućnosti tamo će biti i pozicija okretnice tramvaja.

Radove izvodi kompanija Brigate doo; Foto: Gradnja

Sadržaj centra

Kako je navedeno u projektu, u prizemlju objekta prve faze je smešteno 185 lokala, od kojih je 88 orijentisano tako da se ulazi spolja.

Slično je zamišljen i objekat druge faze, koji će od 62 lokala u prizemlju imati 27 orijentisano tako da se ulazi direktno sa parterno uređene površine.

U prizemlju objekta projektovano je termoizolujuće staklo u vidu izloga celom dužinom objekta.

Za međuspratno kretanje u objektu biće izgrađeno 5 stepenišnih jezgara, od kojih dva imaju teretne liftove, dok će se posetioci služiti i sa dva eskalatora u centralnom delu.

Evidentan napredak napravljen za samo osam meseci

Zou Đunvei, direktor kompanije Eurasia Trade Centar, izjavio je ove sedmice nakon obilaska gradilišta da će oba objekta budućeg centra biti završena istovremeno, u aprilu naredne godine.

A da će ovo obećanje biti i ispunjeno, govore nam i skorašnji snimci s gradilišta, na kojima se vidi koliko je evidentan napredak napravljen za samo osam meseci.

Kako je ove nedelje saopšteno iz Opštine Novi Beograd, ukupna investicija iznosi 40 miliona evra.

Faktografija
naziv projekta:

Euroasia Trade Centar

lokacija:

Novi Beograd

investitor:

Eurasia Trade Centar d.o.o.

autor projekta:

Parallel Studio

generalni izvođač:

CSCOD-SH

izvođač radova:

Brigate d.o.o.

početak radova:

oktobar 2022.

stanje:

jun 2023.

rok:

april 2024.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Bojana

    Kako se mogu prijaviti za lokal? S kim se moze pricati o tome ?

  2. Dajte parkive i zelenila, a ne zgradurine

    Uzas. Samo nam je to falilo.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *