Picerija MIG po projektu Studija Fluid; Foto: Jovana Rakezić
Enterijeri

Ukusi arhitekture: TOP 5 restorana sa portala Dizajn Enterijera koje morate posetiti

Od Dorćola, preko Novog Beograda, do vrha Hotela Metropol – ovo su mesta u kojima arhitektura doprinosi stvaranju jedinstvenog iskustva za goste.

Arhitektura i kulinarstvo su dve umetnosti koje mogu da se sjedine kako bi stvorile jedinstveno iskustvo posetiocima restorana. Šta više, dizajn ove vrste ugostiteljskih objekata ima ključnu ulogu u stvaranju atmosfere i estetike koja dopunjuje gastronomsku ponudu.

Pritom, arhitekte ne samo da stvaraju vizuelni utisak, već i osmišljavaju funkcionalnu raspodelu i optimizaciju radnog prostora u kuhinji, gde se pažljivo razmatraju prostori za skladištenje, pripremu hrane, kao i mesto za posluživanje i interakciju sa gostima.

Kao svaki velegrad, i Beograd se može pohvaliti izuzetnim prostorima gde se umetnost ukusa i estetike spajaju u harmoniju, a da se lestvica u ovom segmentu podiže iz dana u dan svedoči nam i dizajn ovih 5 restorana sa portala DizajnEnterijera.rs, koje krasi  kreativnost, pažljivo planiranje i strast prema detaljima.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

 

Restoran Homa: Raskoš minimalizma

Restoran Homa; Foto: Sara Pilipović

Okolnosti su primorale vlasnike da se bave dizajnom, iako o tome nisu imali prethodna formalna znanja.

Na obodu industrijske zone Dorćola nalazi se poznati restoran sa Mišelinovom preporukom, koji fascinira ne samo hranom koja se u njemu služi već i svojim upečatljivim industrijskim dizajnom, nastalog u glavama vlasničkog tandema koji čine Vlastimir Puhalo i Filip Ćirić.

Puhalo je naglasio da su ih okolnosti primorale da se bave dizajnom iako o tome nisu imali prethodna formalna znanja, te su na nivou estetike pravili potpuno beskompromisan prostor, dok je restoran na svom frontu zadržao prepoznatljivu staklenu fasadu koja spaja unutrašnji deo Home sa njenom baštom. Ceo projekat ovde

 

Picerija MIG: Harizma i šmek

Picerija MIG; Foto: Jovana Rakezić

Picerija MIG svojim gostima nudi uživanje u prefinjenim ukusima Italije u svedeno uređenom ambijentu.

Novi Beograd je ove godine postao bogatiji za mesto sa autentičnom italijanskom picom, čuvenim italijanskim sladoledom i upečatljivim enterijerom, čiji dizajn potpisuje Studio Fluid. Smeštena na adresi Trešnjin Cvet 1a, Picerija MIG svojim gostima nudi uživanje u prefinjenim ukusima u svedeno uređenom ambijentu.

Skriven iza skraćenice za Margherita & Gelato, MIG je ekstenzija postojećeg Restorana GIG na koji se naslanja i sa kojim deli kuhinju. Prilikom projektovanja, beogradske arhitekte su težile jednostavnosti koju su postigle većim potezima i ujednačenim koloritom, dajući prostoru laganu, čistu i minimalističku crtu. Ceo projekat ovde

 

Restoran Twenty Two: Pogled od 360 stepeni

Restoran Twenty Two; Foto: Sara Pilipović

Enterijer u obzir uzima svoju lokaciju i poziciju na samom vrhu objekta koji igra važnu ulogu u istoriji beogradskog modernizma.

Kako piše DizajnEnterijera.rs, ova godina je na prestoničku gastro-scenu dovela tri nova restorana sa čuvenom Mišelinovom preporukom, a sva tri smeštena su u hotelima. Jedan od njih je i Restoran Twenty Two koji se nalazi na poslednjem spratu Hotela Metropol, podignutog 1957. godine prema projektu Dragiše Brašovana.

Enterijer koji potpisuje grčki biro Inedito Architects skladno je osmišljen, a u obzir uzima lokaciju i poziciju na samom vrhu objekta koji igra važnu ulogu u istoriji beogradskog modernizma. Na ovom primeru možemo da vidimo međusobno preklapanje i dopunjavanje atraktivne pozicije restorana i elegancije odmerenog dizajna. Ceo projekat ovde

 

Vraperija: Duh ulične kulture

Restoran Vraperija: Foto: Jovana Rakezić

Fokus je na nestandardnoj kombinaciju nijansi – duboka tamna plavo-zelena pozadina i svetle crveno-narandžaste boje.

Francuska ulica u Beogradu, dobila je početkom ovog proleća novi ugostiteljski objekat – restoran Vraperija, fokusiran na format ulične hrane. Lokal površine od 68 kvadratnih metara arhitektonski je oblikovala Nata Istomina, ruska dizajnerka enterijera sa beogradskom adresom.

Za ovaj projekat odlučila je da se fokusira na nestandardnu kombinaciju nijansi – duboko tamnu plavo-zelenu pozadinu i svetle crveno-narandžaste boje, a ova odluka manifestuje se kako u nijansama boje zidova, tako i u komadima nameštaja i umetničkim delima, među kojima je i mural umetnice Marije Vidović. Ceo projekat ovde

 

Le Petit Bistro: Potpuno autentičan

Le Petit Bistro u kompleksu Kennedy Residence; Foto: Miloš Martinović

Centralni separe predstavlja i sedenje i deo za odlaganje stvari za konobare, ali i služi i kao žardinjera

Iako koncipiran kao kafeterija, novi Le Petit Bistro u kompleksu Kennedy Residence na Novom Beogradu idealno je mesto za gastronomski početak dana ili prepodnevnu pauzu uz, recimo, zdravu ovsenu kašu, sendvič i pomfrit ili hrskavi kroasan. A tu je, naravno, i izuzetan ambijent za koji je zaslužan Vladimir Paripović iz Parch Studija.

Kafeterija je autentična ne samo u oblikovnom smislu, već i u pogledu detalja enterijera. Leva i desna strana su skoro identične – što nije uobičajena stvar u savremenom dizajnu. Akcenat je na centralnom separeu –„sedalnom ostrvu“, koji predstavlja i sedenje i deo za odlaganje stvari za konobare, ali i služi i kao žardinjera. Ceo projekat ovde

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *