Restoran i wineshop GIG na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Enterijeri

Enterijer restorana GIG u Beogradu koji dopunjuje sva čulna iskustva

Profilisana zidna kamena obloga, masivni drveni šank i opekarska prošupljena pregrada najzanimljiviji su detalji ovog prijatnog i nenametljivog prostora.

Otvoren pred sam kraj prošle godine, GIG je zamišljen kao luksuzni restoran i vinoteka sa akcentom na organskim vinima, ali sa mogućnošću degustacije i odabranih vina drugih proizvođača, što je sve upotpunjeno i adekvatnim gastronomskim užitkom.

Restoran i wineshop zauzimaju površinu od 224 m2, dok je dizajn enterijera poveren beogradskom Studiju Fluid, odnosno timu koji čine Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić Tijana Vitomir.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Autorski tim Studija Fluid; Foto: Relja Ivanić

Važnost arhitekture u gastronomiji

Na početku razgovora za naš portal, Nevena Pivić naglašava da smatra da je arhitektura veoma važna u gastronomskoj industriji jer stavlja jedan kompleksan „mehanizam“ u funkciju, vodeći računa kako o svakom zasebnom aspektu, tako i o celini.

“Treba zadovoljiti funkcionalnu organizaciju prostora – odnos kuhinje i restoranskog dela, linije kretanja gostiju i zaposlenih, odnos kapaciteta restorana i mogućnosti kuhinje itd. – i projektni zadatak klijenta u datom prostornom kontekstu, a u skladu sa senzibilitetom i arhitektonskim vrednostima projektanta”.

Vodilo se računa kako o svakom zasebnom aspektu, tako i o celini; Foto: Relja Ivanić

Tampon zona između dve funkcije je ispunjena dugačkim multifunkcionalnim šankom.

Prostor restorana je smešten u prizemlju poslovno-stambenog objekta u ulici Trešnjinog cveta 1a, na Novom Beogradu.

“Zgradu odlikuje beogradska savremena gradnja, u materijalizaciji izostaju prirodni materijali, dominiraju staklo i aluminijum, što je u suprotnosti sa konceptom promocije organskih, biodinamičkih vina Imperator koja će se naći u restoranu”, objašnjava Pivić.

Budući da je u prostor moguće ući sa dve suprotne strane zgrade, tako su i sadržajno grupisani funkcionalni delovi. Sa jedne strane je ulaz, preko vinoteke, sa mogućnošću degustacije i prodaje vina, dok je sa druge strane ulaz u restoranski deo.

Tampon zona između dve funkcije je ispunjena dugačkim multifunkcionalnim šankom, koji se iz prodajnog pulta nastavlja u restoransko-barski pult, zatim na ulasku u kuhinju postaje pristavni sto, posle kog je napravljena funkcionalna pauza za komunikaciju sa kuhinjom, a onda se pult nastavlja u pult za barsko sedenje.

Restoransko-barski pult; Foto: Relja Ivanić

Otvaranje prema spoljašnjem prostoru

Kuhinja i magacin se nalaze iza šanka, čime je omogućena najjednostavnija komunikacija servisa šank/kuhinja. Preko puta dugačkog sanka, naslonjen na fasadu je kubus sa toaletima za goste.

“Na taj način je servisni deo lokala smešten u dubini prostora gde nema otvora na fasadi i samim tim je prostor mračniji, kompaktniji i orijentisan ka enterijeru prostora, dok su funkcije koje su namenjene gostima orijentisane ka staklenim fasadama koje imaju mogućnost otvaranja prema spoljašnjem prostoru po sistemu ‘foldinga’, što kada je vreme lepo omogućava da se lokal tretira kao natkrivena terasa”, navodi Pivić.

Funkcije koje su namenjene gostima orijentisane su ka staklenim fasadama; Foto: Relja Ivanić

Lukovi referišu na podrume vina iz vremena imperatora koji su bili na ovim prostorima.

Najveći izazovi u realizaciji ovog enterijera bile su mašinske instalacije zbog, sa jedne strane, zahtevne kuhinje, a sa druge strane – ograničenja datog prostora.

Te dve suprotnosti su u oblikovanju proizvele geometrijske lučne i zalučene forme u prostoru, koje nagoveštavaju organski sadržaj, ali svojom pravilnošću ne odudaraju od savremene arhitekture.

Lukovi se nalaze ovešani o plafon iznad šanka koji je smešten u centru prostora, smanjujući čistu visinu pod/plafon, prave dodatnu teskobu u najtamnijem delu prostora i tako referišu na podrume vina iz vremena imperatora koji su bili na ovim prostorima.

Lukovi se nalaze ovešani o plafon iznad šanka; Foto: Relja Ivanić

Očekivani materijali na neočekivan način

“Ceo utisak je, ipak, drugačiji jer su lukovi u materijalizaciji bojeni u svetle tonove za razliku od starinskih lukova od opeke”, objašnjava za Gradnju Nevena Pivić, dodajući da se u materijalizaciji težilo prirodnim materijalima (kamen, drvo, opekarski elementi).

“Koristili smo se formama i materijalima koji se mogu naći u vinskim podrumima, ali ne na očekivan način. Opeka, koja je neizostavni segment vinskih podruma, se nije pojavila na lukovima na plafonu gde se očekuje, već kao savremena, opekarska, prošupljena pregrada koja pravi nenametljivu podelu i mikroambijent u okviru restoranskog sedenja”, kaže Pivić.

Ovaj upečatljivi element napravljen je korišćenjem 3D pregrade Celosia by Patricia Urquiola brenda Mutina koji u Srbiji zastupa kompanija EuroDOM.

Opekarska pregrada pravi nenametljivu podelu i mikroambijent u okviru restoranskog sedenja; Foto: Relja Ivanić

Veliki sto izlazi iz ravni dva naspramna ulaza i predstavlja zasebnu, za jedan nivo intimniju celinu od ostatka restorana.

Drveni šank je na krajevima završen polukružno, a pri podu su ivice zalučene i povučene na unutra. Mobilijar u prostoru je mahom kružnih i mekih formi osim velikog stola koji se nalazi na kraju lokala, koji izlazi iz ravni dva naspramna ulaza i predstavlja zasebnu, za jedan nivo intimniju celinu od ostatka restorana.

Plafon, zidovi i pod su u kolor šemi približnih svetlih zemljanih tonova, tako da ceo prostor objedinjuju u jednu opnu koja je u vertikalnim (zidnim) ravnima ispresecana staklenim površinama na fasadi ili drvenim policama i vratima na zidovima.

Veliki sto kao intimnija celina od ostatka restorana; Foto: Relja Ivanić

Drvo kao kontrast svetloj opni

Podovi su monolitni i liveni od microtoppinga u svetlom tonu, isti ton prate i plafonske ravni, kao i zidovi koji nemaju oblogu od kamena. Zidovi obloženi od kamena su po tonu slični kao pod i plafon, ali sa moderno interpretiranom završnom obradom, vertikalnih sitnih kanelura.

Preko zidova, podužno, kamen presecaju tanke inoks lajsne, koje doprinose luksuznom izgledu i valorizaciji ukupnog ambijenta i proizvoda. Kontrast svetloj opni su drvene police, vrata i nameštaj od oraha. Kako bi se dodatno umekšao prostor, duž čitave fasade se nalaze zavese od prirodnog materijala u tonu koji prati celokupni ambijent.

“Prostor je prijatan, nenametljiv ali skreće pažnju jednostavnošću i detaljima”, navodi za Gradnju Nevena Pivić.

Zidovi imaju završnu obradu od vertikalnih sitnih kanelura; Foto: Relja Ivanić

U restoranskom delu korišćeni lusteri Sattellite/Gubi, kojima je postignuta drugačija atmosfera u odnosu na ostatak prostora.

Rasveta je birana u skladu sa konceptom enterijera i time šta su autorke projekta htele u kojoj zoni prostora da postignu.

“Tako se u zoni vinoteke, gde nam je primarno bilo da osvetlimo vina koja se nalaze u prodaji, našla, naša omiljena, Nulla/Davide Groppi, koja ne odvlači pažnju, a daje divan osvetljaj u zoni šanka, gde je potrebno obezbediti dovoljnu količinu svetla za rad s mogućnošću korigovanja nivoa osvetljaja u zavisnosti od doba dana”, objašnjava dizajnerka.

Tu su i reflektori na šini proizvođača Flos, dok su u restoranskom delu korišćeni lusteri Sattellite/Gubi, kojima su autorke postigle drugačiju atmosferu u odnosu na ostatak prostora i time izdvojile restoranski deo.

U restoranskom delu korišćeni su lusteri Sattellite/Gubi; Foto: Relja Ivanić

Nekima prvo zapadne za oko kamena obloga, nekima masivni drveni šank, a nekima pak opekarska prošupljena pregrada.

Kako prostor, prema zamisli dizajnerskog tima, deluje kao skladna celina koja neosetno prelazi iz jedne funkcije u drugu, Nevena Pivić ističe da ona i njene koleginice ne mogu da izdvoje jedan, najdoominantniji detalj.

“Nekim posetiocima prvo zapadne za oko profilisana, zidna, kamena obloga, nekima masivni drveni šank, a nekima pak opekarska prošupljena pregrada” – kaže naša sagovornica.

Prostor neosetno prelazi iz jedne funkcije u drugu; Foto: Relja Ivanić

Akcenat na celokupnom iskustvu

Nakon što je restoran svečano otvoren krajem prošle godine, utisci i klijenta i gostiju su, kako saznajemo, pozitivni.

“Posebno su nam dragi utisci gde nije akcenat ni na jednom segmentu pojedinačno, već na celokupnom iskustvu. Na kombinaciji doživljaja koji podrazumevaju istraživanje bogate vinske karte i fantastičnog jelovnika, u ambijentu koji podržava i dopunjuje sva čulna iskustva”, kaže na kraju Nevena Pivić iz Studija Fluid.

Foto-galerija

Vodilo se računa kako o svakom zasebnom aspektu, tako i o celini; Foto: Relja Ivanić
Vodilo se računa kako o svakom zasebnom aspektu, tako i o celini; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Restoran i wineshop GIG na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Restoran i wineshop GIG na Novom Beogradu; Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Faktografija
naziv projekta:

Restoran GIG

autor:

Studio Fluid (Nevena Pivić, Vanja Otašević, Zorana Vasić, Tijana Vitomir)

kvadratura:

224 m2

lokacija:

Trešnjinog cveta 1a, Novi Beograd

godina projektovanja:

2021/2022.

godina realizacije:

2022.

fotografija:

Relja Ivanić

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

4 komentara

  1. miki

    hoće li fluidne žene beograda sedeti ovde i konzumirati nešto? neće sigurno garantujem životom, e pa neću ni ja! mnogo je srpske fluidne dosade i mrtvila ovde u 200kvadrata, ja idem u skeč u london da mi duša procveta, da osetim život, da me margo robi gleda ispod oko da se naježim! mogli biste i vi, fantastičan renoviran vrhunski prostor da se onesvestiš … obećava !

  2. Miloš

    Wineshop, stvarno? Ponestala nam je reč na srpskom jeziku?

  3. Ljubisa

    Kamene obloge,cijeg su brenda?

  4. Mirej

    Kao posetilac, nikako ne volim ovakve stolice na koje se naslanjate bubrezima.
    Kao žena, nikako ne volim ovakve stolice na koje ne može da se okači tašna.
    Generalno, ako ne mogu da sedim udobno i da mi tašna nije na podu, onda me nikakve dalje divote nekog prostora ne zanimaju.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *