Fina večera i rokenrol: Restoran The Jane u holandskom gradu Atverpenu; Foto: © Richard Powers
Svetski projekti

Recept za uspeh: Kulinarska arhitektura Mišelinovih restorana

Ukoliko uz dobar zalogaj volite da uživate i u kvalitetnoj arhitekturi, ovih šest restorana iz Mišelinovog vodiča predstavljaće za vas pravu poslasticu.

Kulinarstvo i arhitekturu povezuju određene paralele. Kombinujući različite sastojke u jednu celinu, oba procesa su vezana za kulturni kontekst, kreativnost i značenje.

Dok možemo razumeti kako su se određene kulture menjale tokom vremena gledajući kako se promenila njihova kuhinja, isto se može reći i za arhitekturu.

U oba slučaja, krajnji proizvodi se zasnivaju na ljudskoj interakciji i oživljeni su kroz iskustvo.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

I kulinarstvo i arhitektura vezani su za kulturni kontekst, kreativnost i značenje; Foto: © David Zarzoso

Suprotstavljanje dizajna i kulinarskog iskustva

Kako arhitektura utiče na kuvanje? Da bi povećali potražnju za automobilima početkom 20. veka i, shodno tome, automobilskim gumama, proizvođači i braća Edouard i Andre Michelin objavili su praktičan priručnik za francuske automobiliste – Mišelinov vodič, piše ArchDaily.

Ove vodiče francuska kompanija za proizvodnju guma izdaje od 1904. godine, a za izvrsnost dodeljuju do tri Mišelinove zvezdice.

Posmatrajući veze između arhitekture i kuvanja, sledeći restorani prikazuju i suprotstavljaju dizajn i kulinarska iskustva. Zauzvrat, oni predstavljaju kako arhitektura restorana utiče i oblikuje činove zajedničkog kuvanja i ručavanja

 

Restoran Oxalis – So Studio

Restoran Oxalis u Šangaju dobio je ime po ukrasnoj detelini; Foto: © Philippe Roi

Francuski restoran Oxalis nalazi se u Šangaju, u zgradi Bohua Square koja se sastoji od poslovnog tornja od 60 spratova i maloprodajnih prostora. Restoran Oxalis ima veliku terasu na severnoj strani okrenutu ka reci Vusong.

Koreni imena “Oxalis” sežu do 2008. godine i čuvenog restorana BRAS, kada je kuvar Džonas zajedno sa kuhinjskim timom Mišela Brasa išao u potragu za biljem i cvećem na poljima oko restorana. A upravo je “oxalis”, vrsta ukrasne deteline, bila jedna od prvih biljaka koje je našao.

 

Casa Carmela – nihil estudio

Porodični restoran Casa Carmela u Valensiji; Foto: © David Zarzoso

Dalekih 1920-ih, pradeda sadašnjeg upravnika ovog porodičnog restorana tradicionalne hrane svakog leta je odlazio u ovu baštu u Valensiji da poslužuje turiste iz Madrida koji su dolazili na obalu Sredozemnog mora.

Casa Carmela je počela kao baraka koja je služila kao svlačionica za kupače na plaži Malvarosa. Trenutno restoran ima 170 mesta za sedenje, ne računajući spoljnu terasu. Mural u sobama je prekriven valensijskim pločicama koje podsećaju posetioce na tradiciju i kulturu Valensije.

 

Michelin Restaurant – Josep Ferrando

Na spratu je smešten restoran sa Mišelinovom zvezdicom; Foto: © Adria Goula

Program u objektu podeljen je dva dela – ne previše formalan restoran smešten je u prizemlju, dok se spratu nalazi restoran sa Mišelinovom zvezdicom. Prostor u prizemlju kao kontinuum trga, sa velikim otvorom ispred i neprekidnim betonskim podom, postaje i glavna veza između javnosti i pijace.

Raspored stvaraju dve radne grupe sa obe strane protoka ljudi – jednu otvorenu prema stolovima, gde se može posmatrati proces pripremana hrane, te jednu zatvorenu za prljaviji deo kuhinje sa pristupom sa spoljne službe.

 

The Cube – Park Associati

Restoran The Cube u Milanu pruža jedinstveno iskustvo; Foto: © Andrea Martiradonna

The Cube, koji se nalazi na krovu milanskog Piazza Duomo, restoran je koji može da primi samo 18 gostiju, a kombinacija pogleda i obroka napravljenih od strane najboljih italijanskih kuvara sa Mišelinovim zvezdicama stvara jedinstveno iskustvo za goste.

Firma Park Associati iz Milana dizajnirala je ljusku restorana, a Filipo Paljani i Mikele Rosi kreirali su modul koji se može rastaviti i ponovo sastaviti čak i pod ekstremnim vremenskim uslovima – i to bez ugrožavanja estetike ili udobnosti.

 

Restoran Ricard Camarena – Francesc Rife Studio

Restoran Ricard Camarena smešten je u bivšoj fabrici; © David Zarzoso

Najnovija saradnja arhitekte Franseska Rifea i kuvara sa Mišelinovom zvezdicom Rikarda Kamarenje smeštena je u industrijski kontekst 1930-ih. Bivšu fabriku Bombas Gens u Valensiji, koja će integrisati restoran, ponovo je otkrila i pretvorila u umetnički centar Fondacija Per amor a l’art.

Podeljena na dve glavne celine, trpezarija zauzima trouglastu površinu koja pruža vrednu perspektivu jednog od zidova fabrike, dok je bar smešten ispod jedne od pet renoviranih ostava.

 

Restoran The Jane u Antverpenu – Piet Boon

Restoran The Jane smešten je u kapeli nekadašnje vojne bolnice; Foto: © Richard Powers

Šef kuhinje sa Mišelinovom zvezdicom Serđo Herman i kuvar Nik Bril su pre više od tri godine na mitskoj lokaciji u Antverpenu sa Pjetom Bunom kreirali viziju restorana pod sloganom „fina večera i rokenrol“ – smeštenom u kapeli nekadašnje vojne bolnice.

Piet Boon Studio, odgovoran za dizajn enterijera i stajling ugostiteljskog objekta The Jane, od tada je sarađivao u jedinstvenoj transformaciji kapele u vrhunski, savremeni restoran gde je iskustvo ključna stvar.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *