Izdvojeno, Svetski projekti

Kuća na obali mora po uzoru na Le Korbizijeovu Villa Savoye

Pod uticajem čuvene Le Korbizijeove vile, arhitekta Victor Gubbins iz biroa Gubbins Arquitectos isprojektovao je Casa Mirador, vikendicu smeštenu na čileanskoj obali.

Arhitekta je dizajnirao ovu vikendicu kao beg od preterane komercijalizacije koja je se dešava obližnjem gradu Čačagva. Želeo je da pronađe novo mesto gde su tišina, mir i očuvani pejzaž prioritet. Stenovita litica čileanske obale učinila se kao idealna za ovaj arhitektonski poduhvat.

Casa Mirador 01

Arhitektonski koncept podržava tri principa koja su korišćena kod vile Savoj: pravilnu geometriju, solarnu orijentaciju prostora i komunikaciju s okruženjem.

– rekao je Victor Gubbins.

Casa Mirador 02

Kako bi se dobile jednostavne geometrijske forme, beton je izliven u drvenim oplatama, baš kao i kod Korbizijeove vile iz 1931. godine. Ipak, ovde su šare dobijene od oplate zadržane, što se nije desilo kod ugledne modernističke vile.

Casa Mirador 03

Prilaz kući organizovan je preko dugačkog betonskog šetališta, preko kog se ulazi na terasu vikendice, s koje se pruža prelep pogled ka moru.

Casa Mirador 04

Gornji sprat oslonjen je na betonsko postolje čime je kreiran slobodan, natkriveni prostor – baš kao kod vile SavojDnevni boravak, kuhinja s trpezarijom, kao i spavaće sobe smeštene su na gornjem spratu. Celokupan prostor dizajniran je između dva simetrična balkona. U betonskoj bazi na prizemlju nalaze se svlačionice i toaleti, kako bi se olakšao boravak na plaži, piše Dezeen.

Casa Mirador 05

Casa Mirador 06Casa Mirador

Foto: Marcos Mendizabal

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *