Materijali

Cigla koja čisti zagađeni vazduh iz okruženja

Ako sazidate objekat od ovih cigli, one će okolni zagađeni vazduh očistiti poput usisivača. 

Kao posledica velikih zagađenja u gradovima, grade se objekti koji pokušavaju na razne načine delimično očistiti vazduh iz svog okruženja, ili ga bar dodatno ne zagaditi. U većini slučajeva, korišćene tehnologije koje bile su u osnovi hemijske i uticale su samo na vazduh koji je u neposrednom kontaktu s objektom. Međutim, ove cigle rade na drugačiji način. One aktivno utiču na zagađeni vazduh iz svog okruženja, uklanjajući ga poput usisivača.

Breathe Brick 03

Breathe Brick, kako ih je njihov tvorac Carmen Trudell nazvao, mogle bi biti rešenje za zagađenje vazduha u zemljama u razvoju, gde brza ekspanzija industrije i možda nedovoljno strogi ekološki propisi često mogu izazvati probleme.

Breathe Brick 01

Breathe Brick osmišljene su kao deo regularnog ventilacionog sistema zgrade, koristeći se duplom fasadom, gde cigle u svojoj unutrašnjosti sadrže i sloj termoizoacije. U centru funkcije cigle je ciklon filtracija, čiji je sistem „pozajmljen“ od modernih usisivača, koji izdvaja zagađujuće čestice iz vazduha i taloži ih u prenosivi koš u podnožju zida.

Breathe Brick 02

Sistem se sastoji iz dva dela: betonske cigle i kuplera od reciklirane plastike, koji zajedno rade na tome da se vazduh usmeri i uvuče kroz centralni deo cigle i tu bude prečišćen.

Breathe Brick 04

U testovima kroz koje je prošla Breathe Brick, utvrđeno je da sistem može da filtrira 30% finih čestica i 100% grubih, kao što je prašina.

Pogledajte i kako izgleda cigla koja je napravljena od peska i urina.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *