Foto: Empa
Materijali

Em providna, em čvrsta: Ova transparentna cigla mogla bi da (ponegde) zameni prozore

Ova providna opeka pravi se od aerogela i toliko je dobar materijal da bi klasičnu ciglu sutra odmah svi zaboravili da nema jedan ogroman problem.

Staklene prizme koje svi poznajemo, efikasne su u propuštanju dnevne svetlosti u prostor. Ipak, one nisu dobri izolatori i ne mogu se koristiti za pravljenje čitavog nosećeg zida.

Ovo, međutim, nije slučaj sa novim eksperimentalnim transparentnim ciglama punjenim aerogelom.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Foto: Empa

Naučnici su koristili prozirne granule aerogela od silicijum dioksida kako bi popunili šupljine između listova prozirnog stakla.

Pre šest godina, Dr.Jannis Wernery i njegove kolege iz švajcarske istraživačke grupe Empa ispunili su prostore običnih ošupljenih cigli pastom sačinjenom od čestica aerogela. Ove dobijene „aero cigle“ pokazale su se kao uzorci sa veoma visokim karakteristikama toplotne izolacije, s tim da su to bile i dalje neprozirne cigle.

Sada su naučnici su koristili prozirne granule aerogela od silicijum dioksida kako bi popunili šupljine između listova prozirnog stakla. Oni su povezani odstojnicima od epoksidne smole, a sve sa idejom da se formira duga pravougaona kutija, piše Journal of Building Engineering.

Foto: Empa

Fantastičan izolator

Kada se ove staklene kutije napunjene aerogelom zapečate, mogu se koristiti kao cigle koje dozvoljavaju sunčevoj svetlosti da prođe, a i dalje na svaki drugi način štite unutrašnji prostor.

Jedna od bitnijih karakteristika, osim transparentnosti, jeste da Empa cigle imaju izmerenu toplotnu provodljivost od 53 milivata po metru kelvina, za šta istraživači navode da je „najveća izolaciona efikasnost od bilo koje cigle pronađene u tehničkoj literaturi, a kamoli na tržištu“.

Foto: Empa

Transparentne cigle bi mogle u specifičnim situacijama zameniti prozore.

Osim toga, zahvaljujući načinu konstruisanja elementa, gde su vertikalno orijentisani odstojnici unutar svake cigle pomereni jedan od drugog, cigle se mogu pohvaliti i čvrstoćom pritiska od 44,9 MPa, što je navodno „nekoliko puta više nego kod glinenih izolacionih cigli i blokova dostupnih na tržištu“. Ovo znači da bi se Empa cigle mogle koristiti u izgradnji nosećih zidova.

Paprena cena

Ipak, postoji i mana kod Empa cigli, zbog koje nećemo tako brzo zaboraviti na klasične cigle. To je cena koja je drastično veća nego kod tradicionalnih opeke.

Međutim, s obzirom na to da bi transparentne cigle mogle u specifičnim situacijama zameniti prozore, a da pritom osiguraju toplotnu izolaciju i čvrstoću konstrukcije, veruje se da bi mogle biti konkurentne u odnosu na obične građevinske materijale.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *