Foto: Sint-Oelbert Gymnasium
Materijali, Zelena gradnja

Ova ekološka šindra napravljena je od recikliranog PVC građevinskog otpada

Ovaj pokrivač je prvi 100% reciklirani materijal na svetu koji se koristi za oblaganje fasada.

Holandske firme Overtreders W i Bureau SLA dizajnirale su šindru koja je u potpunosti održiv građevinski materijal i koja je kao takva sada prvi put upotrebljena na objektu. Obloga nazvana Pretty Plastic je primenjena na fasadi muzičkog paviljona škole u Holandiji, koju je projektovala arhitektonska firma Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten.

Siva šindra u obliku dijamanta napravljena je recikliranjem građevinskog PVC otpada poput iskorišćenih okvira prozora i oluka.

Šindra u obliku dijamanta napravljena je recikliranjem građevinskog PVC otpada poput iskorišćenih okvira prozora i oluka.

Prvobitno predstavljene 2017. godine, ove ploče dobile su odobrenje u klasi B, što bi značilo da veoma teško gore, što je pružilo mogućnost da se koriste na fasadama objekata.

Ploče su prvobitno bile razvijene za potrebe izrade Nacionalnog paviljona izgrađenog za Holandsku nedelju dizajna u Ajndhovenu 2017. godine. Tom prilikom Nacionalni paviljon bio je obložen sa 9.000 komada plastične šindre, što je pokrenulo opšte interesovanje za proizvod.

„Nakon uspeha na Nacionalnim paviljonu, mnogi su nas pitali gde se mogu kupiti reciklirane plastične fasadne pločice. Zbog toga smo i odučili da pokrenemo novu kampanju koju smo nazvali Pretty Plastic.“ – rekao je van Dijk iz Overtreders W.

Napravljena je prva serija šindre, koja je za sada dostupna u sivim tonovima, a prvi put je na jednom trajnom objektu upotrebljena na pomenutoj školi.

100% ekološki

„Osim materijala koji su zasnovani na biološkoj osnovi, 100% potpuno ekološki materijali za oblaganje teško da postoje. Pretty Plastic je, koliko mi znamo, prvi na svetu materijal za fasade koji je potpuno napravljen od reciklirane plastike.“ – dodao je van Dijk.

Svaka Pretty Plastic ploča napravljena je od materijala prikupljenog sa gradilišta širom Holandije. Nakon prerade, prave se komadi debljine pet milimetara, koji su zatim šalju u belgijsku kompaniju Govaplast koja se bavi proizvodnjom materijala od reciklirane plastike. Oni vrše zadnju obradu i stvaraju šindru, piše Dezeen.

Pascal Grosfeld iz firme Grosfeld Bekkers Van der Velde Architecten, koja potpisuje projekat škole, se nakon što je video šindru na Nacionalnom paviljonu raspitao se o ovom proizvodu i tako je došlo do saradnje.

Kružna ekonomija

Kroz ovaj projekat je predstavljeno kako se principi kružne ekonomije mogu primeniti i na arhitekturu, odnosno da se svaka komponenta može ponovo koristiti nakon što se na određenom objektu demontira.

Trenutno se radi na razvijanju proizvoda, kako bi se kreirali novi oblici i boje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *