Svaki novi objekat će na svom krovu morati da ima biljke, solarne panele ili mini-turbine na vetar; Foto: Javits Center
Zelena gradnja

Zeleni krovovi na novim objektima u Njujorku postaju obavezni po zakonu

Uskoro zabrana i staklenih fasada? Novim gradskim zakonom o zelenoj gradnji, do 2030. godine trebalo bi da se eliminiše zagađenje vazduha ekvivalentno aktivnosti milion automobila.

Uoči svetskog Dana zelenila, grad Njujork doneo je paket zakona kojim se definiše buduća gradnja u gradu i čiji je cilj drastično poboljšanje energetske efikasnosti Velike jabuke. U središtu ovog „zelenog dogovora“ svakako su zeleni krovovi, koji bi u budućnosti mogli da u potpunosti promene kako izgled tako i kvalitet života ove metropole.

Prateći stope Toronta, Denvera, San Franciska i Portlanda, i Njujork je postavio uslov za izgradnju svih novih stambenih i poslovnih objekata. U budućnosti, svaki izgrađeni objekat će na svom krovu morati da ima biljke, solarne panele ili mini-turbine na vetar. Investitori se mogu odlučiti da li će pojedinačno primeniti neki od sistema ili će realizovati projekat kroz kombinaciju sva tri.

Zeleni krov veće površine može smanjiti dnevne potrebe zgrade za klimatizacijom za čak 75 procenata.

„Zeleni krovovi hlade gradove, apsorbuju zagađenja iz vazduha, obezbeđuju zvučnu izolaciju, promovišu biodiverzitet i smanjuju troškove koji su potrebni za proizvodnju energije i na taj način čine naše gradove prihvatljivijim za sve.“ – rekao je za Dwell Rafael Espinal, član njujorškog veća.

Promena strukture krova možda izgleda kao mali korak, ali je zapravo globalni uticaj impresivan. Nacionalno istraživačko veće Kanade došlo je do podataka da zeleni krov veće površine može smanjiti dnevne potrebe zgrade za klimatizacijom za čak 75%.

Pogledajte kako izgleda novi zeleni krov u Bruklinu:

Zabrana staklenih fasada?

Energetski efikasne zgrade su u samom srcu Zakona o klimatizaciji, koji prepoznaje zgrade Njujorka kao glavne krivce za emisiju ugljenika u gradu. Zakon nazvan Dirty Building Bill ima za cilj da smanji emisiju ugljenika za 80% do 2050. godine.

Novi zakoni koji se nalaze u fazi razvijanja razmatraju i zabranu staklenih fasada, osim u slučaju da zgrada ispunjava određene energetski efikasne propise izgradnje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *