Pogled na pobedničko rešenje stadiona CZ iz vazduha
Domaći projekti, Izdvojeno

Ovako izgleda pobedničko rešenje na konkursu za stadion Crvene Zvezde

Kako bi se očuvao identitet našeg najtrofejnijeg kluba, novoformirana envelopa ne teži da ujednači formu stadiona, već da se zapad i dalje ističe kao dominanta.

Na nedavno održanom pozivnom konkursu za rekonstrukciju stadiona FK Crvena Zvezda u kategoriji A – Rekonstrukcija stadiona sa zadržavanjem atletske staze, kao najviše nagrade dodeljene su tri jednakovredne nagrade. Jednu od njih potpisuje srpsko-italijanski autorski tim koji se sastoji od firmi IES d.o.o. – Infrastructure Engineering Services, Italferr S.p.A. i CREW – Cremonesi Workshop S.r.l. čije rešenje ovaj put predstavljamo.

Koncept urbane strukture

Koncept koji predlažu autori predviđa paralelno razvijanje stadiona s okruženjem kao jedinstvenog sportskog i komercijalnog sistema sa primarnim ciljem ojačavanja FK Crvene Zvezde kao brenda. Kičma ove zone je javna promenada koja povezuje severnu i južnu stranu područja, dok je centralna i atraktivna tačka master plana stadion – novi gradski reper. Master plan ove zone, pored stadiona, predviđa još i objekte sportskog sadržaja, šoping centre s lokalima za izdavanje, poslovne prostore u okviru rekonstruisane zgrade Sportskog društva, trgove i javne prostore za odmor i rekreaciju na otvorenom kao i parkinge povećanog kapaciteta. Primenom principa “landscape arhitekture” ostvarena je velika bruto razvijena građevinska površina izgrađene strukture uz veoma nizak indeks zauzetosti na parceli pri čemu je dobro iskorišćen i tržišni potencijal ove lokacije, ali i potencijal za pružanje kvalitetnih rekreativnih aktivnosti na otvorenom.

Aksonometrija

Očuvanje identiteta Crvene Zvezde

Pri koncipiranju rekonstrukcije samog stadiona od izuzetne je važnosti bilo da se jak identitet Crvene Zvezde još više naglasi kroz novu formu i funkciju, a da se pri tom zadrži prepoznatljivi duh mesta koju postojeći stadion već poseduje. Zato su autori odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu, prošire i ostvare toplu vezu između tunela i svlačionica za igrače. Takođe, izuzetna pažnja je posvećena unutrašnjosti stadiona tj. tribinama. Neprekinutost tribina od izuzetnog je značaja za formiranje kontinualnih koreografija i to nije narušeno konkursnim rešenjem. Zadržana je i specifična forma stadiona, odnosno novoformirana envelopa ne teži da ujednači formu stadiona, već da se zapad i dalje ističe kao dominanta.

Autori su odlučili da zadrže prepoznatljiv tunel putem kojeg igrači pristupaju terenu, da ga rekonstruišu i prošire.

Tribine

Forma/fasada

Rekonstrukcija fasade stadiona za cilj ima stvaranje novog imidža i snažne savremene pojavnosti eksterijera, koji bi pratio monumentalni doživljaj koji već postoji unutar stadiona. Fasada i krov tretirani su kao deo istog omotača, jer se zbog nagiba terena krov većeg dela stadiona sagledava i iz ljudske perspektive. Metalne tordirane letvice koje formiraju vetreni sloj fasade – tranzenu, obojene su crvenom bojom sa jedne i belom bojom sa druge strane. Iako su statičan element, zahvaljujući torziji i različitom koloritnom tretmanu dve strane, ove letvice omogućavaju da se čitava fasada doživljava kao dinamična, menjajući se u zavisnosti od ugla posmatranja.

Izgled fasade

Funkcija

Funkcionalno, stadion je kompletno rekonstruisan kako bi odgovorio na složene zahteve UEFA standarda. Podzemna etaža uvedena je ispod zapadne i delom severne tribine s podzemnim kolskim pristupom. Ovaj kolski pristup omogućava kontrolisani ulaz autobusa s timovima koji toplom vezom kroz miks zonu ulaze u objekat. Na ovoj etaži smeštene su svlačionice i prateće prostorije za igrače, doping kontrola, prostorije za predstavnike medija, sudije i delegate, magacinski prostori, VVIP parking kao i poseban ulaz za VIP goste.

Podzemna etaža uvedena je ispod zapadne i delom severne tribine s podzemnim kolskim pristupom.

Presek kroz stadion

Prizemlje je na celom stadionu opremljeno toaletima, štandovima za hranu i piće kao i prostorijama za pružanje prve pomoći prateći UEFA standarde za stadion kategorije 4. Na stadionu postoji 26 ulaza od kojih su  dva za VIP goste, a uveden je i još jedan svečani ulaz na zapadu bez turniketa za VVIP goste koji može da se koristi i kao ulaz u stadion danima kada se ne održavaju utakmice.

Ulazni hol

Na drugom spratu zapadne tribine uvedeni su VVIP sadržaji – 33 SKYBOX lože i prateći barovi koji uvode novi nivo komfora.

Prvi sprat osmišljen je kao svojevrsna promenada – tzv. „prsten“ u kom je danima kada se ne održavaju utakmice posetiocima omogućeno da obiđu ceo krug oko stadiona i dožive iskustvo Crvene Zvezde kao jedinstvenog brenda. Ova promenada povezuje različite komercijalne sadržaje: restorane, kafiće, maloprodajne sportske radnje, javnu komercijalnu teretanu, muzej FK Crvene Zvezde i prodavnice fudbalskih suvenira. U ovaj deo promenade ulazi se zasebnim ulazima sa prizemlja ili pomoću eskalatora koji povezuju podzemni šoping centar na severu parcele sa promenadom. Pogled sa prstena prostire se ka stadionu ali i ka čitavom Beogradu.

Na prvom spratu zapadne tribine nalaze se i sponzorske lože, banket sala, lože legendi Crvene Zvezde kao i dva ekskluzivna restorana koji za vreme utakmice opslužuju sve VVIP posetioce stadiona i služe kao zamena za klasične štandove za hranu i piće. Komercijalni sadržaji koji su pomoću ovog prstena uvedeni u sam stadion omogućavaju mu da on živi minimum 300 dana u godini, što je efikasan način da se obezbedi ekonomska održivost stadiona.

Na drugom spratu zapadne tribine nalaze se VVIP sadržaji – 33 SKYBOX lože i prateći barovi koji uvode novi nivo komfora koji pre rekonstrukcije nije postojao na stadionu.

Skybox

Na trećem spratu zapadne tribine nalaze se administrativne prostorije kluba kao i tehničke prostorije – kontrolne sobe za kamere i zvuk, produkcija, sale za sastanke, kontrolne sobe policije i vatrogasaca, ostave i platforme za kamere.

Ekonomska održivost

Rentabilnost novog, rekonstruisanog stadiona najefikasnije se može postići kroz diverzifikaciju sadržaja koje stadion sa svojim okruženjem nudi. Ovo neminovno utiče na diverzifikaciju publike kojoj se nudi raznovrsno sportsko i komercijalno iskustvo stadiona sa fokusom na pružanju što kvalitetnije usluge. Objekat stadiona, koji se na ovaj način tretira kao višenamenski objekat prepoznatljive estetske ekspresije i širokog spektra komfora, ima mnogo veću građevinsku efikasnost i iskorišćenje  raspoloživog prostora, a samim tim i veći rast prihoda. Ovakvim, ekonomski (samo)održivim rešenjem, ne samo da je očuvan identitet FK Crvena Zvezda, kao najvećeg sportskog kolektiva u ovom delu Evrope, već su stvoreni i preduslovi za njegovo jačanje u budućnosti.

Pogledajte celu fotogaleriju:

Pogled na pobedničko rešenje stadiona CZ iz vazduha
Pogled na pobedničko rešenje stadiona CZ iz vazduha
Aksonometrija
Aksonometrija
Šema koncepta
Šema koncepta
Izgled fasade
Izgled fasade
Presek kroz stadion
Presek kroz stadion
Ulazni hol
Ulazni hol
Skybox
Skybox
Situacija
Situacija
Osnova podzemne etaže
Osnova podzemne etaže
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova prvog sprata
Osnova prvog sprata
Poprečna fasada
Poprečna fasada
Konstrukcija
Konstrukcija
Tribine
Tribine
Foaje
Foaje

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

14 komentara

 1. Dusko djokic

  Napravili su jedan veliki propust.

   1. Filip

    Nisu uklonili atletsku stazu 🙂

 2. San generacija!

  Hoćemo pravi fudbalski stadion. Znači, OBAVEZNO BEZ ATLETSKE STAZE!
  Eno je i nova atletska staza i atletska dvorana ni 1km daleko, u Banjičkoj šumi.

 3. Djekson

  A da zaposle Obradovica da kosi travu

 4. M

  Šteta za ne uklanjanje atletske staze. Ovo je bila visedecenijska prilika da nam stadion zalici na ozbiljnost. Steta

  1. Tomo

   Svakih par godina ista Prica i opet nista

 5. Zoran

  Bez atletske staze obavezno!!!

 6. Pedja

  Vec zamisljam kako ga huligani lupaju,unistavaju,skrabaju sprejem…

 7. S

  Bolje da se sever istice kao dominantan,ne zapad?⚪

 8. Yrraf

  Uf, da bi se sever isticao treba da srušiš ceo stadion i gradiš od nule a dobio bi šta? Više jeftinih mesta koje ionako pola ljudi ne plaća jer su „profesionalni navijači“. Ekonomski rezon je održati što više od postojeće konstrukcije koja, ruku na srce, uopšte nije loša. Taj ovalni oblik daje odličan pogled ne samo na teren nego i na kompletne tribine stadiona, akustika je odlična, scenografije izgledaju odlično i generalno atmosfera je uvek odlična i pomaže domaćem timu. Savršen je doživljaj gledati scenogradiju dok se ori pesma sa svih strana a ti iz svake tačke na tribinama sagledavaš ceo stadion. Pogledajte reakcije Arsenalovih navijača posle meča u Beogradu.
  Što se atletske staze tiče, možda su se mogle izvesti sklopive tribine koje se izvlače i pokrivaju stazu kad su fudbalske utakmice. Dobilo bi se još par hiljada mesta a prvi redovi još dodatno približili terenu. Problem sa tim rešenjem je naša navijačka kultura i kako bi obezbedio da magarčine ne gađaju sudije i igrače. I ovako sa stazom između gomila predmeta završi na terenu. Pritom mora se voditi računa da ti dodatni redovi ne poremete pogled ljidima iza. To je dosta komplikovano za isprojektovati.
  Zaključaknje da je za naše finansijske mogućnosti i našu navijačku kulturu ovo i više nego odlično rešenje.

 9. Stradella

  Zašto mnogima smeta atletska staza? Videli od engleza? …ne razumem.

 10. DUDA

  TRECA OPCIJA NAJBOLJA BEZ ATLETCKE STAZE SVE U SVEMU LOS PROJEKAT

 11. Aleksandar

  Mogao bi se stadion dodatno ukopati i tako od prostora gde je atletska staza dobiti dodatnih 5-6 hiljada mesta….meni lično ne smeta atletska staza, možda bolje rešenje je dovesti istočnu tribinu u nivo ostalih tribina tako bi se dobilo sigurno desetak hiljada novih mesta….50.000 mesta za klub zvezdinog renomea je malo bar 60.000 mesta… onda bi atmosfera bila sjajna…znam šta govorim jer sam imao čast (što ovi današnji klinci nikada neće na žalost doživeti) da prisustvujem utakmicama kada je na marakani bilo 100.000 navijača kada su gostovali Real, Milan, Bajern i nekada derbi….kada zagrmi 100.000 navijača noge se od straha odseku i najvećim ekipama na planeti

Ostavite odgovor

Obavezna polja *