Samo pratite uputstva za pravljenje kuće; Foto: Tiago Do Vale Architects
Građevinarstvo

Ova kuća je (lako) sastavljena po uputstvu nalik Ikeinom

Konstruisanje brazilske kuće Anguera objašnjeno je kroz priručnik za montažu čija je forma veoma slična Ikeinim uputstvima za sklapanje nameštaja.

Imajući u vidu da su aksonometrijski prikazi pogodniji i čitljiviji za šire narodne mase od stručne projektne dokumentacije, arhitekte iz portugalskog studija Tiago Do Vale Architects su se zapitale da li bi i projekat kuće mogli da predstave kroz univerzalnu vizuelnu komunikaciju nalik priručniku za sklapanje nameštaja kakav ima Ikea. Tako je nastao projekat kuće Anguera koju mogu svi da „sklope“ prateći (simpatično) uputstvo.

Izgled kuće:

Uputstvo za sastavljanje:

Naravno, ni čikica koji veoma podseća na onog Ikeinog nije izostao iz uputstva…

Arhitektonski tim je od samog početka projektovanja bio vođen činjenicom o ograničenim raspoloživim lokalnim resursima za izgradnju, kako u količini, tako i u raznolikosti, te je projekat morao biti prilagođen lokalnim sistemima gradnje, kao i majstorima. Zato su se arhitekte poslužile reprezentativnom tehnikom prikaza konstrukcije kroz koju je izgradnja objekta predstavljena na veoma jednostavan način.

Konstruktivna rešenja su jednostavna, kuća nema složenu završnu obradu i sama izgradnja nije zahtevala puno vremena, te je kroz niz jednostavnih i jasnih uputstava čitav proces predstavljen na samo nekoliko strana. Za početak, kao i u Ikeinom katalogu, objašnjeno koji su materijali i alati su vam potrebni za sastavljanje, a potom kreće uputsvo u kojem su prikazani karakteristični detalji za zidanje zida, postavljanje fasade, ili, na primer, ugradnju prozora, piše Designboom.

Naravno, ni čikica koji veoma podseća na onog Ikeinog nije izostao…

Evo kako je na kraju ispala sastavljena kuća:

Kad ste već ovde…

Balirana slama: Gradnja materijalom koji je (skoro) besplatan

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *