Građevinarstvo, Materijali

Potrebna debljina izolacije spoljnog fasadnog zida od opeke

Prema novom Pravilniku o energetskoj efikasnosti zgrada potrebno je prilagoditi deljinu izolacije a ovim primerom pokazaćemo vam i kako.

Tretiraćemo slučaj novog i postojećeg objekta jer je to osnovni parametar koji opredeljuje minimalnu potrebnu debljinu izolacije.

Za određivanje minimalne debljine izolacije koristićemo program Knauf Term koji možete besplatno probati. Dakle, Za novi objekat, zid od pune opeke, 25cm, situacija je sledeća:

Dakle, preporuka je da se ide na 11 cm mineralne kamene vune FKD-S jer je 10 cm na samoj granici i ne bi trebalo da idemo na tako mali stepen sigurnosti.

Za zid od šupljih opekarskih proizvoda debljine 19 cm, što je dosta ćest slučaj kada su individualni objekti u pitanju situacija sa potrebnom debljinom je gotovo identična, što samo potvrđuje činjenicu da je presudan značaj debljine same izolacije u odnosu na osatale slojeve u konstrukciji spoljnog zida:

Sledi identična analiza ali za postojeće objekte koji se energetski saniraju: zid od pune opeke, 25 cm, izolovan mineralnom kamenom vunom FKD-S 8 cm:

Zid od šupljog opekarskog bloka 19 cm:

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *