Generator Triton u akciji; Foto: Oscilla Power
Zelena gradnja

Gospodar mora: Ovaj plutajući električni generator izvlači energiju iz talasa

Sposoban da izvuče energiju koristeći sve pravce kretanja talasa, Triton godišnje zahvata više energije od većine konvencionalnih uređaja ovog tipa.

Pretvarač energije talasa (WEC) po imenu Triton-C, koji je osmislila kompanija iz Sijetla Oscilla Power, koristi energiju iz kretanja talasa i pretvara je u električnu energiju.

Povezana sa privezištima, platforma je napravljena da pluta okeanima, sa potopljenim reakcionim prstenom koji će se spustiti na morsko dno uz pomoć pogonskih sklopova.

Triton je dizajniran sa vizijom da stvori ogromne količine čiste, obnovljive energije iz svetskih okeana. Projekat obuhvata energiju u jeftinoj, ali naprednoj tehnologiji sa neuporedivom pouzdanošću i mogućnošću preživljavanja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Triton je dizajniran sa vizijom da stvori ogromne količine čiste, obnovljive energije iz okeana; Foto: Oscilla Power

Energija dobijena iz svih pravaca kretanja

Triton je visokoefikasan multi-mode apsorber koji se sastoji od geometrijski optimizovanog površinskog plovka povezanog sa prstenastom, vertikalno asimetričnom teškom pločom pomoću tri fleksibilna kabla, piše DesignBoom.

Za razliku od većine konvencionalnih uređaja za energiju talasa, on je sposoban da izvuče energiju koristeći sve pravce kretanja, kao što su podizanje, nagib, ljuljanje, kotrljanje i skretanje. Na ovaj način godišnje zahvata više energije i tako proizvodi struju po znatno nižoj ceni.

Triton je sposoban da izvuče energiju koristeći sve pravce kretanja talasa; Foto: Oscilla Power

Hidraulički pogon je konstruisan da efikasno upravlja veoma promenljivim tokovima snage i rasipa vršnu energiju po potrebi.

Za pouzdano i visokoefikasno pretvaranje mehaničke energije u električnu, Triton koristi tri nezavisna hidrostatička i hidraulična pogona. Razvijen od strane Oscilla Power, hidraulički pogon je konstruisan da efikasno upravlja veoma promenljivim tokovima snage i rasipa vršnu energiju po potrebi.

Ovo omogućava da se varijabilnost snage značajno smanji, omogućavajući konstantniji izlaz snage. Električni izlaz tri nezavisna pogona se zatim skladišti.

Ovo značajno ublažava jedan od najvećih izazova sa uređajima ovakvog tipa. Za maksimalno hvatanje mehaničke energije u svakom stanju talasa, svaki pretvarač energije ima optimalan profil sile/pomeranja.

Foto: Oscilla Power
Hidraulički pogon je konstruisan da efikasno upravlja veoma promenljivim tokovima snage talasa; Foto: Oscilla Power

Samopokretanje i samooporavak

Nakon privezivanja površinskog plovka, sistem se spušta na dubinu pokretanja pomoću privremenih ugrađenih vitla, koja se koriste u obrnutom smeru za vraćanje podiznih ploča.

Ove funkcije samopokretanja i samooporavka uklanjaju potrebu za specijalizovanim plovilima ili teškom opremom za podizanje tokom operacija instalacije i oporavka. Potreban je samo običan tegljač za vuču.

Triton je projektovan da može da preživi u ekstremnim okeanskim uslovima; Foto: Oscilla Power

U najekstremnijim talasima sistem je potpuno potopljen, obezbeđujući maksimalno ograničenje opterećenja.

Triton je od početka projektovan da može da preživi u ekstremnim okeanskim uslovima. Lokacije sa najvećom energijom takođe imaju tendenciju da dožive najveće ekstreme, tako da je održiva strategija preživljavanja kritična.

U Tritonu se to postiže kroz niz pristupa. Kako se vremenski uslovi povećavaju, plovak se podešava dodavanjem vodenog balasta, menjanjem prirodnih perioda sistema i smanjenjem rezervnog potiska.

Ovo smanjuje pokrete sistema i ograničava maksimalno opterećenje koje sistem doživljava. U najekstremnijim talasima sistem je potpuno potopljen, obezbeđujući maksimalno ograničenje opterećenja. Čak i u potpuno potopljenom stanju sistem će nastaviti da proizvodi energiju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *