Plutajuće vetroturbine sa vertikalnom osovinom (VAWT); Vizuelizacija: World Wide Wind (WWW)
Zelena gradnja

Ove plutajuće vetroturbine s kontra rotacijom prave duplo više struje od konkurencije

Džinovska vetroturbina, koja može biti visoka i 400 metara, može značajno da smanji trenutnu cenu energije vetra.

Norveška kompanija World Wide Wind (WWW) predstavila je novu vrstu plutajuće vetroturbine sa vertikalnom osovinom (VAWT), koja ima potencijal da napravi revoluciju u načinu na koji koristimo energiju vetra.

Ovaj novi VAWT dizajn koristi dva seta nagibnih, suprotno rotirajućih lopatica kako bi isporučio dvostruko veću snagu od današnjih najvećih turbina na svetu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ove plutajuće vetroturbine mogu dostići visinu od 400 metara; Vizuelizacija: World Wide Wind (WWW)

Po sistemu „dva u jedan“

Iz WWW tvrde da njihova džinovska vetroturbina, koja može biti visoka i 400 metara, ima kapacitet za neuporedivu veću iskorišćenu snagu, čime značajno smanjuje trenutnu „cenu“ vetra na moru, piše DesignBoom.

Kontrarotirajuća vertikalna turbina, iliti CRVT, koju je razvio World Wide Wind, funkcioniše kao dva VAWT-a u jednom, proizvodeći dvostruko veću energiju.

Kompanija je predstavila jednostavan dizajn plutajuće vetroturbine na moru, koja se sastoji od dve vetroturbine sa vertikalnom osom koje se okreću u suprotnim smerovima.

Dve vetroturbine sa vertikalnom osom okreću se u suprotnim smerovima; Vizuelizacija: World Wide Wind (WWW)

CRVT se naginje uz vetar kao jedrilica, koristeći posebno dizajnirane lopatice koje pomažu smanjenju turbulentnog efekta pokretanja.

Donja se okreće oko stabla kule, dok je viša fiksirana na vrhu. Jedna turbina je povezana sa rotorom, a druga sa statorom, konfiguracijom koja udvostručuje relativnu brzinu rotacije u poređenju sa statičnim statorom, što rezultira većom količinom prikupljene energije.

CRVT se naginje uz vetar baš kao jedrilica, koristeći posebno dizajnirane lopatice koje pomažu smanjenju turbulentnog efekta pokretanja.

Prema navodima iz norveške kompanije, to omogućava operaterima da smanje rastojanje između turbina i samim tim povećaju broj turbina koje se mogu instalirati u datom području, omogućavajući im da generišu više električne energije.

Ilustracija: World Wide Wind (WWW)

Energija vetra iz bilo kog smera

Za razliku od konvencionalnih vetroturbina na moru, VAWT imaju svoje teže komponenete na dnu, sa izuzetkom njihovih lopatica koje su pri vrhu, što rezultuje nižim težištem.

Takođe, mogu sakupiti energiju vetra iz bilo kog smera i ne moraju da se okreću prema smeru duvanja vetra, što smanjuje potrebu za nekim teškim mašinama.

Turbine sa vertikalnom osovinom imaju manji uticaj na divlje životinje jer se rotirajuća turbina doživljava kao prirodna prepreka.

Mala brzina vrha krila lopatica rotora smanjuje mogućnost za udare ptica, a dizajn kompanije WWW omogućava operaterima da koriste više materijala koji se mogu reciklirati.

Turbine sa vertikalnom osovinom imaju manji uticaj na divlje životinje; Vizuelizacija: World Wide Wind (WWW)

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *