Objekat od 408 kvadrata dobio je potpuno novo ruho; Foto: Mladen Jovanović
Domaći i regionalni projekti

Niška kuća u nizu rekonstruisana za savremen život jedne porodice

N House od 408 kvadrata karakterišu jednostavne pravougaone forme, svedene boje i materijali, a u cilju što skladnijeg uklapanja u ambijent.

Niška arhitektonska firma Polyarch  Studio, koja stoji iza idejnog rešenja hotela od 490 kvadrata na Kopaoniku i kuće Sheep House na hrvatskom ostrvu Pagu, potpisuje i rekonstrukciju porodičnog stambenog objekta spratnosti P+2+Pk u gradu na Nišavi.

Želja investitora bila je nov i atraktivan stambeni prostor prilagođen zahtevima savremenog stila života jedne porodice, sa takvim oblikovanjem i materijalizacijom da se objekat uklopi u ambijent i ne naruši postojeće okruženje.

Detaljnom analizom zahteva klijenta, niški arhitekti došli su do funkcionalnog i oblikovnog rešenja objekta. Projektom rekonstrukcije obuhvaćena je izrada fasadnih i unutrašnjih zidova, zamena stolarije i završni unutrašnji radovi. 

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Foto: Mladen Jovanović

Uklapanje u ambijent kuća u nizu

Objekat karakterišu jednostavne pravougaone forme, svedene boje i materijali, u cilju što skladnijeg uklapanja u ambijent, koji pretežno čine kuće u nizu.

„Moderan i upečatljiv izgled objektu pružaju alubond paneli drvenog dezena i betonska tehnika kojom su obrađeni delovi terasa, što u kombinaciji sa staklenim portalima i ogradama čini jedinstven vizuelni sklad“, kažu za Gradnju iz Polyarch Studija.

Osnovna ideja bila je stvaranje jedne celine u funkcionalnom i estetskom smislu, kako spolja tako i unutar objekta.

Predmetni objekat je sastavni deo kuća u nizu, koje mahom dominiraju ulicom u kojoj se objekat nalazi, a prilikom rekonstrukcije fasade sagledani su i okolni objekti.

Stoga je objekat jednostavne pravougaone forme kako bi se ispratila dinamika susednih objekata, ali i kako bi se stvorila jedna upečatljiva moderna fasada.

„Još jedan bitan aspekt je predstavljalo i dvorište iza objekta. Dodavanje i popločavanje staza, kao i raspored biljaka i drveća uređeni su u skladu sa fasadom objekta i na taj način stvorili jednu kompaktnu celinu“, kažu arhitekte.

Projektom rekonstrukcije obuhvaćena je i izrada fasadnih i unutrašnjih zidova; Foto: Mladen Jovanović

Materijalizacija

Objekat je građen kao zidana konstrukcija čiji su zidovi povezani horizontalnim i vertikalnim armirano-betonskim serklažima, objašnjavaju dalje iz Polyarcha.

Fundiranje temelja je izvedeno na trakastim temeljima na odgovarajućoj dubini, dok su temeljni zidovi izrađeni od armiranog betona, izlivenog u obostranoj daščanoj oplati, i ojačani su horizontalnim i vertikalnim AB serklažima.

Noseći zidovi u objektu su izgrađeni od giter blokova u produžnom malteru, a međuspratna konstrukcija je sitnorebrasta armiranobetonska, i to tipa MK-TM3 iznad prizemlja (visine 16 + 4 cm) i tipa MK-LMT iznad spratova (visine 14 + 4 cm).

Foto: Mladen Jovanović

Najveći izazov bio je uklapanje u postojeću strukturu objekta, a da se pritom odgovori na sve zahteve investitora.

Objektom dominira demit fasada u kombinaciji sa alubond panelima drvenog dezena i betonska tehnika koja je prisutna na pojedinim delovima fasade, pretežno u obradi terasa.

Akcenat je na velikim aluminijumskim portalima i natkrivenim terasama koje formiraju kubus koji doprinosi dinamici fasade. Stolarija je od aluminijuma sa termoprekidima sa klasičnim mehanizmima otvaranja.

Kako naglašavaju autori, prilikom projektovanja najveći izazov bio je uklapanje u postojeću strukturu objekta, a da se pritom odgovori na sve zahteve investitora.

„Cilj kojem smo težili bio je da se omogući pre svega dobra komunikacija u kući i u dvorištu, ali i da se objekat rekonstrukcijom postojeće fasade vizuelno uklopi u okruženje“, navode iz Polyarcha.

Fasade

Program

Objekat je orijentacije severozapad-jugoistok, a glavni ulaz u objekat je sa severozapadne fasade.

Prizemlje se koristi kao tehnička etaža, na prvom spratu je jedna stambena jedinica, dok drugi sprat i potkrovlje čine zasebnu stambenu jedinicu.

Prizemlje je izvedeno kao tehnička etaža, tu se nalazi garaža sa svojom ostavom, ostava i servisna prostorija. Na samom ulazu u objekat je pozicionirano dvokrako stepenište koje predstavlja vertikalnu vezu sa spratovima.

Osnova 1. sprata

Dizajn enterijera za moderan i otvoren dom

Kako dalje dodaju iz Polyarcha, enterijerom dominira drveni dekor u kombinaciji sa sivom bojom, a kontrast tome postignut je belom bojom na zidovima i detaljima u nameštaju. Autentičnom izgledu ovog prostora doprinosi crvena opeka, neobičan oblik plafona i razni detalji.

„Uprkos industrijskom stilu, ovaj dom odiše toplinom. Ovo je postignuto zahvaljujući velikoj količini prirodne svetlosti, dekorativnim jastucima, mekim tkaninama i tepisima“, zaključuju na kraju iz Polyarcha.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova 1. sprata
Osnova 1. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova 2. sprata
Osnova potkrovlja
Osnova potkrovlja
Presek 1-1
Presek 1-1
Fasade
Fasade

Foto-galerija

Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Foto: Mladen Jovanović
Projektom rekonstrukcije obuhvaćena je i izrada fasadnih i unutrašnjih zidova; Foto: Mladen Jovanović
Projektom rekonstrukcije obuhvaćena je i izrada fasadnih i unutrašnjih zidova; Foto: Mladen Jovanović
Faktografija
naziv objekta:

N House

lokacija:

Niš, Srbija

autori projekta:

Polyarch Studio

godina rekonstrukcije:

2019.

površina:

408,50 m2

 

spratnost:

P+2+Pk

fotografije i renderi:

Mladen Jovanović

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Jefimija

    Umesto da se gradilo u starom srpskom stilu pa da imamo jedinstvena, prepoznatljiva naselja kao što su normalne zemlje radile, mi imamo bućkuriš u arhitekturama naselja , frankenštajnske sklepotine. Ovako nešto se vidja na zapadu, imitacija već postojećeg ništa origibalno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *