Budžet za izgradnju ove kuće iznosi 200.000 eura
Izdvojeno, Regionalni projekti

Na Pagu niče kuća po projektu arhitekata iz Niša

Ova kuća za odmor na hrvatskoj Ibici ima stakleni front od čak 22 metara širine i uvučeni postament zbog čega deluje kao da lebdi.

Ostrvo Pag u Hrvatskoj poznato je po niskoj vegetaciji, kamenim i šljunkovitim plažama, ali i po mestu Novalja koji je pravi magnet za turiste. Arhitekte iz niškog Polyarch Studija imale su zadatak da upravo na ovom ostrvu, na parceli nepravilnog oblika, osmisle kuću za odmor površine 200 m2.

Mladi tim inženjera odlučio se za niski volumen kuće (visine 4,50 m), ravan krov, ali i tradicionalno belu fasadu. Predložena orijentacija kuće na parceli (u pravcu istok-zapad) umanjuje negativne klimatske uticaje poput jake bure i upada letnjeg suncu.

Središte ove kuće je otvoreni bazen 7 metara širine

Široke vizure ka moru

“Početna ideja za projektovanje ovog objekta proizašla je iz želje investitora za izgradnjom kuće za odmor za porodicu, s jasno definisanim zonama, bazenom i širokim vizurama ka moru” – navode arhitekte iz Polyarch Studija za naš portal.

Kuća je prizemna, upravo zbog zahteva klijenta da objekat u što manjoj meri utiče na sliku okruženja. Kuću odlikuje kompaktni volumen, ravne linije, svedene boje i materijali. Posebno je naglašeno otvaranje fasade ka istoku i morskoj obali, dok je ulazna strana svedenog izraza i orijentisana ka zapadu. Bočne fasade su skoro u potpunosti zatvorene i usmerene su ka severu i jugu.

Kuća se otvara prema moru i zatvara prema komšijama

Kuća je smeštena na uvučenom postamentu visine 60 cm, zbog čega deluje kao da lebdi.

Radi postizanja efekta „lebdenja nad terenom“ kuća se nalazi na postamentu 60 cm visine, a koji je uvučen u odnosu na fasadu. Ovaj efekat zahtevao je izradu stepeništa sa pristupnom terasom, ali i pažljivu razradu detalja termo i hidroizolacije.

Stakleni portal je preko 20 metara dužine

Čelična konstrukcija, demit fasada

Konstrukcija objekta je od čelika, dok najduži raspon čeličnog elementa iznosi čak 20 metara. Fasadni zidovi su suvo-montažni, sa odgovarajućim slojem termoizolacije. Predviđeno je postavljanje demit fasade, sa naglašenim fugama oko vrata i prozora.

Na terasi ka dvorištu (kao završna obloga) predviđa se granitna keramika (na podu, zidovima i plafonu). Stolarija je aluminijumska, sa termoprekidima. Na velikim portalima ka dvorištu predviđeni su podizno-klizni sistemi otvaranja staklenih prozor-vrata. Sve prostorije u kući imaju prirodnu ventilaciju i podno grejanje.

Fuge oko prozora i vrata su naglašene

Jasna podela zona

Programski, objekat se sastoji iz dve celine: dnevne i noćne zone. Prostor koji ih spaja namenjen je za teretanu, vešeraj, te ulaznu zonu skromnih dimenzija.

Dnevna zona organizovana je kao kombinovana soba otvorenog plana. Noćna zona se sastoji od dve spavaće sobe s kupatilom. Roditeljska spavaća soba ima površinu od 30 m2. U podrumu je predviđen prostor za instalacije, te ostava za odlaganje baštenskog nameštaja i alata za održavanje dvorišta.

Dnevna zona organizovana je kao kombinovana soba otvorenog plana

Ekscentričan detalj čini ograda bazena od neprekinutog stakla, čija dužina iznosi ambicioznih 7 metara.

U prednjem dvorištu su pešački i kolski pristup, parking za četiri automobila i pristup tehničkim prostorijama u podrumu. Unutrašnje dvorište čine bazen s podaščanom terasom, prostor sa letnjom kuhinjom i roštiljem, tuševima i sanitarnim čvorom. Ekscentričan detalj čini ograda bazena od neprekinutog stakla, čija dužina iznosi ambicioznih 7 metara.

Jasna podela sadržaja na dnevnu i noćnu zonu

Nenametljiv enterijer

Materijalizacija enterijera svedena je kako se ne bi remetio pogled ka moru, bazenu i prirodi. Za oblaganje podova u enterijeru predviđena je granitna keramika velikog formata i višeslojni parket. Nameštaj je od MDF i furniranih ploča u kombinaciji s komadnim nameštajem. Predviđeno je nadgradno i ugradno LED osvetljenje.

Enterijer spavaće sobe projektovan je bez suvišnih detalja

Regionalizacija arhitektonske scene

Nakon obnove Hotela u Crikvenici, kuća za odmor na Pagu još je jedan u nizu projekata domaćih arhitekata na obali hrvatskog primorja. Iako prema nekim stavovima Hrvatska ima bolju arhitekturu od Srbije, domaći autori mlađe generacija polako se probijaju na regionalno, ali i globalno tržište.

S druge strane, arhitekte iz regiona dolaze u Srbiju. Na primer, 3LHD i Lotus Arhitekti iz Zagreba grade svoje objekte u Beogradu. Može se reći da, posle više decenija izolacije, arhitektonska scena na Balkanu ponovo postaje internacionalna, zasnovana na međusobnoj razmeni ideja, iskustva i primera dobre prakse.

Faktografija:

 • naziv objekta: Sheep House
 • mesto: Novalja, Pag, Hrvatska
 • autori projekta: Polyarch Studio
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina: 216 m2
 • spratnost: Po+P
 • vrednost investicije: 200.000 evra

Grafički prilozi:

Kuća se otvara prema moru i zatvara prema komšijama
Kuća se otvara prema moru i zatvara prema komšijama

Renderi:

Stolarija je aluminijumska, sa termoprekidima
Stolarija je aluminijumska, sa termoprekidima
Fuge oko prozora i vrata su naglašene
Fuge oko prozora i vrata su naglašene

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Ivan

  Projekat nije loš, ali prezentacija….dečije.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *