Blok 64 na Novom Beogradu dobiće novi izgled; Foto: Lotus Architecti
Novi objekti

Novi stambeni kompleks u Bloku 64 na Novom Beogradu

Aleksandar Group iz Novog Sada je investitor komleksa površine 90.000 m2 na atraktivnoj lokaciji – tačno preko puta Airport Cityja.

Na uglu Omladinskih brigada i Đorđa Stanojevića u planu je izgradnja poslovno-stambenog kompleksa. Nosilac izrade urbanističkog projekta je Potka doo iz Beograda, dok je idejno rešenje potpisala kompanija Lotus architecti iz Zagreba.

Prema informacijama iz projekta, plan je da se objekti grade u dve faze, saznaje eKapija.

– Kompleks je isprojektovan u duhu savremene arhitekture karakteristične za stambeno poslovnu namenu objekata, kao i ambijenta Novog Beograda, koji se u ovom delu razvija – navodi se u urbanističkom projektu.

Novi stambeni kompleks gradi se odmah pored Airport Cityja; Foto: Lotus Architecti

Aleksandar Group iz Novog Sada je investitor kompleksa površine 90.000 m2 u Bloku 64.

Objekat prve faze projektovan je tako da sadrži podrumsku etažu-garažu, prizemlje, prvi sprat, tipski sprat (od drugog do petog sprata) i povučeni sprat. Oblikovan je tako da formira miran trg u unutrašnjosti parcele, koji će biti primarno pešački. Podzemne etaže objekta koristiće ce isključivo za parking, u prizemlju se planira poslovna, a na spratovima stambeno-poslovna namena.

Podzemne garaže biće na dva nivoa, sa kapacitetom od 517 vozila.

Foto: Lotus Architecti

230 stanova i skoro 10.000 kvadrata poslovnih prostora

Prizemlje je predviđeno 100% za komercijalne delatnosti. Prvi sprat je predviđen delom kao stambena, a delom kao komercijalna etaža. Poslovni prostor je funkcionalno u potpunosti odvojen od stambenog, a po potrebi je moguće njihovo povezivanje. Na ovoj etaži je predviđeno ukupno 36 stanova. Na tipskom spratu je planirano ukupno 39 stanova, a na povučenom spratu 38.

Predviđaju se ukupno 23 poslovna prostora, od čega se 17 nalazi u prizemlju i šest na spratovima (jedan poslovni prostor na svakom spratu). Predviđen je po jedan putnički lift u svakoj lameli, osim u poslovnom prostoru, gde su predviđena tri lifta.

Foto: Lotus Architecti
Foto: Lotus Architecti
Foto: Lotus Architecti
Foto: Lotus Architecti

Druga faza projekta

Objekat druge faze projektovan je tako da sadrži podrum, garažu, prizemlje, tipski sprat (od prvog do petog sprata) i povučeni sprat. I ovde će se podzemne etaže koristiti isključivo za parking. U prizemlju se planira poslovna, a na spratovima stambeno-poslovna namena.

– Idejnim rešenjem se u Fazi II ostvaruju 42 stana i 16.857 m2 poslovnih prostora, te je minimalan potreban broj parking mesta 327. Кapacitet parkiranja u podzemnoj dvoetažnoj garaži je 383 vozila – stoji u dokumentu.

Prizemlje je predviđeno 100% za komercijalne delatnosti sa šest poslovnih prostora. Na tipskom spratu, kao i na povučenom spratu, planirano je po sedam stambenih jedinica i pet poslovnih jedinica, sa ulazima nezavisnim od stambenog dela. U pogledu poslovanja predviđa se ukupno 31 poslovnih prostora od čega se šest nalazi u prizemlju i 25 na spratovima.

Foto: Lotus Architecti

Konstrukcija i materijalizacija objekta

Kako piše u projektu, konstruktivni sistem objekata je skeletni, armirano-betonski, konstrukcija koja će se raditi na licu mesta. Seizmička jezgra su liftovski i stepenišni AB zidovi. Međuspratne konstrukcije su predviđene kao prednapregnute armirano betonske ploče.

Za materijalizaciju i završne obrade objekta najavljeno je korišćenje visokokvalitetnih materijala u skladu sa planiranim sadržajima objekta i principima energetske efikasnosti.

Za fasadu svih poslovnih delova objekata se koristi sistem „zid zavese“

– Za fasadu svih poslovnih delova objekata se koristi sistem „zid zavese“. Fasade stambeno-poslovnih lamela će biti materijalizovane tako da čine skladnu celinu, a predviđeni su savremeni materijali sa završnom obradom: termoizolaciono staklo i malterisane površine kao i mestimično ventilisane fasadne površine u zavisnosti od konačne razrade fasade. Precizan odabir fasadnih materijala biće tačno definisan razradom projekta. Кrov objekta je projektovan kao ravan-neprohodan.

Planirano je dekorativno popločavanje, kao kombinacija kamenih i betonskih obloga, asfaltirane površine na saobraćajnicama i travnate površine sa različitim vrstama vegetacije.

Kolski pristupi biće sa dve strane – iz ulice Omladinskih brigada i iz ulice Đorđa Stanojevića.

Kao što smo ranije pisali, Aleksandar Group iz Novog Sada je investitor i na drugoj, prestižnoj lokaciji. U pitanju je stambeno-poslovni kompleks K-District.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. miki

  gradi se dok se ne poseče i poslednje divno staro drvo našeg novog beograda! tako jadno!

 2. Goran P.

  Drago mi je da su kolege iz Hrvatske dobile posao projektovanja, pošto u Srbiji nema arhitekata kojim bi se time bavili. Kao i za „Beograd na vodi“.

 3. komšija

  Još jedan primer kako se uništava koncept modernog grada, na kojem se zasniva urbanizam Novog Beograda. Dovoljno je uporediti zelene površine oko objekata građenih poslednjih godina i onih građenih tokom 70tih i 80tih godina prošlog veka. Na toj parceli bi mnogo prikladnije rešenje bila višespratnica.

 4. saigon

  A skola, vrtic..? to ce negde u postojece blokove da udenu, da upropaste ono malo zelenila sto je ostalo, diletanti…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *