Sadašnje stanje Marine Dorćol; Foto: Tomislav Aleksić, Flickr
Arhitektura

Aktiviranje Marine Dorćol: Nova gradnja uskoro na prestižnoj lokaciji

Jedna od pozitivnih strana ponovnog aktiviranja Marine Dorćol jeste da će Muzej Nikole Tesle biti preseljen u biser industrijske arhitekture, zgradu elektrane Snaga i svetlost.

Grad Beograd je 14. avgusta javno oglasio prodaju zemljišta Marine Dorćol. Ovom ponudom je obuhvaćena površina od nešto više od 40.000 m2, na kojima može biti izgrađeno oko 152.000 kvadrata stambenog, poslovnog, ugostiteljskog, sportskog i drugog mešovitog sadržaja. Ponuđena je prva cena od 32,8 milona evra, koja će važiti do 13. septembra, kada će ponuda biti objavljena kao početna cena na javnoj licitaciji.

Lokacija marine dolazi u žižu javnosti još tokom 2001. godine, kada za potrebe ispitivanja lokacije biva organizovan pozivni anonimni anketni konkurs, na kojem učestvuje jedan broj beogradskih biroa. Projektni zadatak je bio predvideti mešoviti sadržaj, s akcentom na poslovni i rezidencijalni prostor, na koji su beogradske arhitekte dale nekoliko kvalitetnih rešenja.

Dve jednako vredne prve nagrade osvajaju dva tima – arhitekte Zoran i Ana Nikezić koji su predvodili jedan i arhitekte Mihailo Timotijević i Miroslava Petrović Balubdžić drugi tim. Nažalost, u javnosti nisu sačuvana ova projektna rešenja.

Drugo mesto nije dodeljeno, dok treće osvaja tim Slavija biroa, koji predvodi arhitekta Đorđe Bobić.

Trećeplasirano rešenje; arhitekta Đorđe Bobić sa svojim timom

Iako su domaća rešenja bila veoma kvalitetna, investitor ih kasnije sve odbacuje i predstavlja potpuno drugačije rešenje.

Iako su rešenja bila veoma kvalitetna, investitor ih kasnije sve odbacuje i u saradnji sa nepoznatim inostranim biroom predstavlja potpuno drugačije rešenje. Upadljiva razlika u odnosu na konkursne projekte bila je povećanje poslovno-stambenih kapaciteta za oko 70% da bi se maksimalno iskoristila kompletna površina lokacije što su u to vreme bili investitorski noviteti za domaće arhitekte, navikle na projektovanje u vremenu i okolnostima socijalizma i čisto autorske arhitekture.

U februaru 2006. godine, Marinu Dorćol zakupila je na 99 godina izraelska firma Angel Investment preko svoje ćerke firme otvorene u Srbiji, pod nazivom Angel Marina Dorćol koja je sarađivala sa lokalnim projektnim biroima. Ta kompanija je već u 2007. godini trebalo da dobije građevinsku dozvolu za izgradnju kompleksa vrednog oko 160 miliona evra, ali se procedura odužila i ceo projekat je 2010/2011. godine uveliko ušao u period Svetske ekonomske krize čiji epilog je bio propadanje mnogih investicija kompanije Angel i napuštanje započetih projekata, među kojima i ovog u Beogradu.

Čak ni maksimalno investitorski uobličen projekat nije bio dovoljno primamljiv da se krene u proces izvođenja i prodaje poslovnog i stambenog prostora ili uključivanja drugih investitora u razvoj ovog kompleksa. Nakon nekoliko neplaćenih rata za zakup, 2016. godine kompanija Angle Marina Dorćol vraća lokaciju gradu Beogradu.

Rešenje koje je nakon konkursa predstavio investitor Angel Investments.

Tesla u Marini Dorćol

Dalja subdina Marine Dorćol je delimično izvesna i može se možda porediti sa lokacijom fabrike IMT na Novom Beogradu za koju je ovog leta završen prvi krug javne licitacije. Naime, na licitaciji je ponuđena početna cena koja je slična onoj koja se nudi za Marinu Dorćol, ali su od tri pristigle ponude, dve bile važeće sa sličnim iznosima od oko 8,5 miliona evra. Ovo je oprobana strategija tokom koje se u prva dva kruga licitacija nude manje ponude, kako bi se nekretnina u trećem krugu prodala po daleko nižoj ceni od prvoponuđene.

Ipak, zemljište na lokaciji „Marina Dorćol” prodato je zaista u prvom krugu češkoj kompaniji MD Investments 2000 po početnoj ceni za 3,861 milijardu dinara na javnom nadmetanju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Kako saznaje eKapija, gradnja poslovno-stambenog kompleksa na tom mestu trebalo da počne za 18 meseci. Petar Dajko iz kompanije MD Investments 2000 izjavio je da će graditi stambeno-komercijalni kompleks, uključujući i Marinu kao i da će izrada Studije arhitektonskog rešenja trajati oko pola godine. Iz Grada navode da je maksimalna bruto površina objekata koji mogu da se grade na lokaciji je 76.000 m2.

Jedna od pozitivnih strana ponovnog aktiviranja Marine Dorćol jeste najava čelnika grada Beograda da će Muzej Nikole Tesle u skorije vreme biti preseljen u biser industrijske arhitekture, zgradu elektrane Snaga i svetlost, a koja se nalazi u okviru kompleksa Marine Dorćol.

Rešenje muzeja u okviru zgrade Snaga i svetlost po projektu beogradskog studija MADA

Ovaj, možda i sinhronizovani potez, pozitivno će se odraziti na sam muzej, koji neće biti usamljen u okruženju divljeg rastinja i bespravnih objekata, ali i na budući kompleks marine, koja će pored poslovnog, rezidencijalnog i ugostiteljskog sadržaja imati i kulturno-istorijski sadržaj kojim, inače, manjkaju slični moderni kompleksi u regionu.

Novo

 • 21.5.2021. Češka kompanija Sebre uložiće oko 300 miliona evra u izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa na 4,3 hektara prostora nekadašnje Marine Dorćol. Predviđena je izgradnja modernog stambeno-poslovnog kompleksa.
 • 13.9.2019. Zemljište na lokaciji „Marina Dorćol” prodato je za 3,861 milijardu dinara na javnom nadmetanju češkoj kompaniji MD Investments 2000.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Milan

  Daće Bog da Tesla dobije svoje mesto u monumentalnom zdanju kao što je ovo.
  Tužno je to da se u celoj priči ne pominje inicijator celog projekta Andrej Mišić, koji je napisao ozbiljan magistarski rad na temu Instituta Muzeja Tesla i rekonstrukcije Termocentrale.

 2. brodic

  ode tesla na savski trg.

  A nema nekih novih vesti o dorćolskoj marini…?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *